Monipuolisella harjoittelulla lisää kestävyyttä

monilajiharjoittelu
Lukulistalle
ClosePlease login

Sanotaan, että juoksija kehittyy juoksemalla. Se onkin totta, mutta on myös jaksoja, jolloin harjoittelun monipuolistamisesta voi olla hyötyä. Kun tavoitetapahtuma tai kilpailukausi ei ihan vielä häämötä ovella, voi harjoittelun monipuolistaminen nostaa kestävyyskunnon aivan uudelle tasolle.

Nyt kun meillä kerrankin on loistava talvi, lajivalikoimaan voi lisätä hiihtoa, luistelua, lumikenkäilyä, renkaanvetoa tai talvisessa metsässä vaeltamista rinkan kanssa. Jos kelit menevät liian kylmiksi sisällä monipuolisuutta saa vaihtamalla juoksun sisäpyöräilyyn, crosstraineriin tai soutuun.

Joiltakin kuntosaleilta löytyy myös porraslaite. Jos ja kun koronarajoitukset antavat myöden, lajikirjoa voi kasvattaa uinnilla ja vesijuoksulla.

Monilajitreenin hyödyt ja haasteet

Lajikirjon laajentaminen tuo lihaksistolle uutta ärsykettä ja parhaimmillaan opit myös uuden taidon. Näinä aikoina, kun viikot tuntuvat toistavan sitä samaa ja on epävarmaa, milloin saa taas kiinnittää numerolapun rintaan, uudet lajit auttavat säilyttämään motivaation harjoitteluun. Uusien lajien parissa löydät myös uusia maisemia ja reittejä.

Saatat olla juoksijana siinä tilanteessa, että harjoittelumäärää voisi hieman nostaa, mutta pohdit miten jalat kestävät kuormitusta. Tällöin jollakin muulla lajilla harjoittelumäärän nostaminen voisi olla sinulle hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi hiihtäessä ei synny iskutusta ja laji kuormittaa koko kehoa monipuolisesti.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa