Aloita polkujuoksu talvella

Aloita polkujuoksu talvella
Lukulistalle

Tähtäätkö juoksemaan polkukisaan tai pitkälle reitille? Aloitan polkujuoksu lumisilta poluilta.

Tiiviiksi tamppautuneet lumiset polut ovat etenkin pakkaskelillä nautittavia ja helposti juostavia – kuin kapeita luonnossa mutkittelevia hiekkateitä. Nämä urat sopivat nastalenkkareilla erinomaisesti kenelle tahansa juoksijalle.

Polkujuoksu – helpointa talvella?

Lumisessa maastossa kaatuilu ei yleensä satu, ja kesällä yhtä helppoa polkua saa hakea. Pinta on silti joka kohdaltaan hieman erilainen, joten askel oppii mukautumaan maastoon.

Keli ja kulkumäärä vaikuttavat lumen arvaamattomuuteen. Vähän kuljetulla pätkällä jokainen askel saattaa hakea, joten opit tasapainoa ja ponnistustuntumaa epämääräisestä pidosta. Tästä on iloa myös kesäisessä luonnossa.

Tamppautunut lumi sopii vauhtijuoksuun.

Lumisen polun pinta on selvästi yhdenmukaisempi kuin suomalaiset kesäpolut yleensä. Tamppautunutta lunta on nopea juosta, koska juuret, kalliot tai kosteikot eivät menoa hidasta. Askelrytmin voit pitää varsin vakioituna.

Sulalla maalla juoksijan täytyy sovittaa askeltaan polulle selvästi enemmän kuin lumella. Keväällä lumien sulaessa kannattaa kiinnittää huomiota askeleen korkeuteen juurakoissa. Aktiivisen jalkatyön merkitys korostuu, sillä se mahdollistaa ylävartalon suoraviivaisen etenemisen ja siten juoksun energiatehokkaan jatkuvuuden.

Pidä vuodenajasta riippumatta lantio edessä ja askel lyhyenä. Mikäli jalansijat mahdollistavat, tuo askel pituussuunnassa lantion alle.

Polkujuoksun kokeilua voi estää epäilys eksymisestä – tai ainakin sopivat reitit pitäisi ensin jotenkin löytää.

Jälkimmäisessä auttavat paikalliset juoksuyhteisöt sekä reittitoiminnoilla varustetut sykemittarit. Muiden harrastajien reittilokeja löytyy netistä ladattavaksi etenkin suosituille reiteille. Toki voit myös suunnitella omat reittisi kartan avulla tai vain lähteä etsiskelemään polkuja.

Talvella jälkimmäinen on erityisen helppoa. Suosituilla ulkoilualueilla voi olla kesällä jopa tuskastuttavan paljon polkuja. Lumiseen aikaan kulku keskittyy yleensä uraan, joka vie paikasta toiseen. Näet selvästi, mikäli polku muuttuu vähän kuljetuksi. Talvella löytämälläsi reitillä voit jatkaa treeniä kesällä.

VAIHTELUA

  • Lumipolut tarjoavat virkistävää vaihtelua, vaikka tavoitteesi olisivat tiellä, radalla tai hyvässä yleiskunnossa.
  • Talvisin elämyksellisiä polkuja muodostuu myös paikkoihin, joihin kesällä ei pääse ainakaan juosten.
  • Muista lumipolut myös silloin, kun kevyen liikenteen väylien lumi mössöytyy liukkauden torjunnan takia.

Lue myös Polkujuoksu – tekniikka haltuun!

 

polkujuoksu juuri nyt?

Lue harjoittelusta, reiteistä ja polkujuoksutapahtumista.

Katso kaikki uusimmat

 

Teksti: Tomi Savolainen Kuvat: Ari Hyytiäinen