Juoksijan juoksukurssi osa 3: Vauhtikestävyyttä hyvällä fiiliksellä

Lukulistalle
ClosePlease login

Juoksijan juoksukurssilla harjoitettiin vauhtikestävyyttä Olympiastadionin juoksutunnelissa.

Vauhtikestävyys (VK) on peruspilari monen juoksijan harjoittelussa. Sen avulla juoksija pystyy paremmin ylläpitämään vauhtia pidempiä aikoja ja kehittämään juoksun taloudellisuutta. Suorituskyvyn lisäksi VK-harjoittelu auttaa vahvistamaan myös henkistä kanttia.

Juoksijan juoksukurssilla harjoittelimme viime kerralla vauhtikestävyyttä hyvällä fiiliksellä. Hyvä fiilis tarkoitti kahta asiaa. Ensinnäkin jokainen kurssille osallistunut on osaltaan onnistunut luomaan positiivista ilmapiiriä yhteisöön. Yhdessä juokseminen tuo keveyttä harjoitteluun.

Toisaalta hyvä fiilis tarkoitti myös, että harjoituksen keskiössä oli juoksijan oman kehon tuntemus. Vauhtikestävyys on jokaisella yksilöllistä, joten on tärkeää oppia tunnistamaan, miltä eri vauhdit tuntuvat.

Tällä kertaa harjoittelimme vauhtikestävyyttä jaksotetusti. Alkulämmittelyn, koordinaatioharjoitusten ja aukaisuvetojen jälkeen aloitimme 1 000 metrin vedosta ja veto kerrallaan lyhensimme matkaa aina 400 metriin asti. Matkan lyhentyessä oli mahdollisuus ylläpitää samaa vauhtia tai pyrkiä nostamaan sitä oman tuntemuksen mukaan.

Radalla tehtävät määrämittaiset vedot loivat turvalliset puitteet eri vauhtien kokeiluun. Vaikka matkat ovat kaikille samat, jokainen pystyi keskittymään omaan juoksuunsa.

– Tätä varten olemme valmentajina halunneet luoda kannustavaa ja turvallista ilmapiiriä. Kurssi on negatiivisesta vertailusta ja kilpailusta vapaa. Haluamme tukea ja siivittää jokaista onnistumisiin, kurssin valmentaja Lauri Palsa taustoittaa.

Harjoitus pidettiin Olympiastadionin sisäradalla. Lumisateisena päivänä kuiva rata mahdollisti turvallisen harjoittelun.

– Juoksuharjoittelu vaatii pitkäjänteisyyttä, joten harjoittelussa kannattaa huomioida turvallisuus eikä turhia riskejä kannata ottaa. Vaikka sisäradat tarjoavat hyvät puitteet talvikauden harjoitteluun, on mahtava päästä jatkossa harjoittelemaan ulos, kertoo valmentaja Taru Palsa.

Seuraava harjoitus järjestetään Eläintarhan kentällä torstaina 18.4., klo 17.30 (huom. eri viikonpäivä kuin aiemmin). Silloin teemana on maksimikestävyys. Kurssi jatkuu kesäkuulle asti ja mukaan pääsee ilmoittautumaan yksittäisille kerroille tai voi ostaa viiden kerran paketin loppukurssille. Kurssilla on edelleen tilaa, joten tervetuloa mukaan! Huomaathan, että Juoksijan tilaajille kausimaksu on edullisempi.

Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

Juoksuvalmentajat Lauri Palsa ja Taru Palsa

Vastaa