Juoksurinki: vauhtikestävyysharjoitus

Juoksurinki: vauhtikestävyysharjoitus
Lukulistalle
ClosePlease login

Juoksurinki x Saucony Run Club yhteistreeneissä 8.3. toteutettiin vauhtikestävyysharjoitus. Katso alta ohjelma, niin voit toteuttaa harjoituksen myös itse.

Päivän harjoituksessa harjoitettiin vauhtikestävyyttä, eli kehon kykyä pitää yllä tiettyä vauhtia. Vauhtikestävyys on tärkeä osa-alue, jos omaa kestävyyskuntoa haluaa kehittää kokonaisvaltaisesti ja saavuttaa tulostavoitteita pitkillä juoksumatkoilla.

Vauhtikestävyysharjoituksissa vaaditaan malttia, jotta harjoitusta ei juosta liian kovilla vauhdeilla. Ensimmäisissä vedoissa voi lähteä liikkeelle omasta lenkkivauhdista, ja tunnustellen lisätä vauhtia, kuitenkin niin, että myös viimeiset vedot pysyisivät vauhtikestävyysalueella.

Jos omat sykealueet eivät ole tiedossa, maltillinen aloitus on entistä tärkeämpää. Tällöin voit pyrkiä tunteeseen, jossa hengitys ja syke nousevat hieman lenkkivauhdin yläpuolelle ja jaloissa tuntuu rasitusta, mutta ei kerry maitohappoa.

Myös juoksualusta kannattaa huomioida, ja etenkin talvella tunnustella harjoituksen rasittavuutta tarkoin. Liukas ja luminen alusta lisäävät rasittavuutta.

Tämän kaltaisia vauhtikestävyysharjoituksia voi toteuttaa oman taustan ja tavoitteen mukaisesti, noin kerran viikossa. Vauhtikestävyysharjoituksia voi kuitenkin varioida erilaisiksi, mikä onkin suotavaa, jotta turhaa vertailua harjoitusten välillä ei syntyisi liiakseen.

Ohjelma

  • Alkuverryttely noin 15 minuuttia kevyttä juoksua
  • Liikkuvuusharjoitteita
  • Koordinaatioharjoitteita:
  • Polvennostokävely kädet ylhäällä
  • Päkiähyppely
  • Haitarijuoksu (polvennostojuoksun ja pakarajuoksun yhdistelmä)
  • 10 min + 8 min + 6 min + 4 min / 1.30–2 min palautuksella vauhtikestävyysalueella
  • Kevyt loppuverryttely

Lisää vauhtikestävyysharjoittelusta voi lukea Juoksija.fi juoksukoulun artikkeleista. 

Seuraavat Juoksurinki x Saucony Run Club yhteistreenit järjestetään Turussa ja Helsingissä 22.3.2023. Lue lisää juoksija.fi/juoksurinki

Ohjelma ja Kuva Venla Paunonen

Vastaa