Janne Holmén: Kevään riemut, mutta myös riskit

kevätharjoittelu
Lukulistalle
ClosePlease login

Juoksijat odottavat innolla kevättä, varsinkin näin lumisen talven jälkeen. Kevätharjoitteluun liittyy kuitenkin vammariskejä, joiden ehkäisemiseksi annan muutamia vinkkejä.

Talven taittuminen kohti aurinkoa on viesti kilpailukauden lähestymisestä. Juoksijoiden mieliala nousee myös sen takia, että olosuhteet paranevat ja voi juosta kevyemmällä vaatetuksella vauhdikkaampia harjoituksia. Monille kuntojuoksijoille kevät ja sulat tiet tarkoittavat varsinaisen juoksukauden aloitusta talven hiihdon tai kuntosaliharjoittelun jälkeen.

Kevääseen liittyy kuitenkin myös loukkaantumisriskejä. Kun olosuhteet vaihtuvat nopeasti ja harjoitteluunkin tulee muutoksia, voivat vammat yllättää.

Muutoksia ei kuitenkaan pidä yrittää välttää. Harjoittelun kehittyminen asteittain kohti vaativampaa tasoa on juuri se tekijä, joka parantaa tuloksia. Muutokset on kuitenkin toteutettava asteittain, jotta keho ehtii sopeutua uuteen rasitukseen eikä ajaudu liialliseen väsymykseen.

Tässä artikkelissa keskityn siihen, kuinka vammoja voi ehkäistä muutamilla järjestelyillä harjoituspaikkojen valinnassa. Varsinaisia harjoitteluohjeita voit lukea kolumnistani Juoksijassa 3/2018.

Kevään haasteet

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa