Ota Cooperin testi haltuun

Cooperin testi haltuun
Lukulistalle
ClosePlease login

Cooperin testi on tunnetuin juoksumatka Suomessa. Myös pidemmille juoksumatkoille tähtäävät saavat Cooper-jaksosta piristystä päämatkoilleen. 

Viime aikojen puhutuin ja ennakkoon spekuloiduin suomalainen juoksutulos on ollut armeijan aloittaneen NBA-koripalloilija Lauri Markkasen Cooperin testin tulos. Pöhinä suorituksen ympärillä kertoo juoksutestin erityisasemasta suomalaisessa liikuntakulttuurissa: melkein kaikilla ihmisillä on jonkinlaista tarttumapintaa testin tuloksiin.

Monissa artikkeleissa myös muiden matkojen juoksuvauhtia verrataan Cooperin testin tuloksiin. Maratonin maailmanennätyksen kaikki tietävät olevan varmasti kovaa tahtia, mutta se asettuu monen mielessä oikeaan perspektiiviin vasta, kun sen vauhdin kerrotaan olevan ”kymmenen kertaa peräkkäin 4 200 metrin Cooperin testi”.

Kuten Markkasenkin tapauksessa, juoksutestin ympärille punoutuu monia myyttejä, tarinoita, uskomuksia ja vuosien varrella tehtyjä omia suorituksia, joita vielä ajan patina yleensä höylää vuosi vuodelta entistä kovemmiksi. Samaan aikaan testi mielletään hyvin brutaaliksi ja epäinhimilliseksi.

Syyt epäinhimillisyyteen löytyvät useimmiten harjoittelemattomuudesta tai testin suorittamisesta omiin lähtökohtiin nähden liian utopistisilla tavoitteilla. Markkasen tuloksen kerrottiin olevan ”yli 3 000 metriä” ja sehän riittää hyväksytyksi tulokseksi kansan syvien rivien keskuudessa. Osan mielestä tosin tulos on aivan liian huono ammattiurheilijalle.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa