Taloudellisuutta juoksuun – löydä paras askelrytmisi

Lukulistalle
ClosePlease login

Juoksetko liian pitkällä askeleella ja harvalla askelrytmillä? Askeleen tihentäminen tekee juoksusta helpompaa ja vähentää rasitusvammoja – ja lopulta parantaa myös juoksuvauhtia.

Juoksu on väsyttävää lompsuttelua. Askel on kimmoton, eikä juoksu tunnu sujuvan. Polviin tai muuhun kehoon sattuu.

Syynä ikäviin tuntemuksiin voi olla yksinkertaisesti se, että juokset liian pitkällä askeleella. Silloin askelkontaktisi on pitkä ja juoksurytmisi hidas, otat minuutin aikana liian vähän askelia. Todennäköisesti askeleesi on myös pomppiva, kehosi painopiste tekee ylös-alas-liikettä voimia tuhlaten.

Juoksu näyttää yksinkertaiselta ja helpolta liikkeeltä, mutta se on mitä suurimmissa määrin rytmikäs laji. Parhaimmillaan askel soljuu kuin musiikin tahdissa, pahimmillaan se on raskasta raatamista.

Juoksuaskeleen iskeytyessä maahan kehon painon vaikutus moninkertaistuu. Oikealla tekniikalla voit vähentää painovoiman aiheuttamaa rasitusta ja juosta keveämmin, jolloin koko keho kuormittuu vähemmän.

Rasitusvammojen syynä on harrastajilla usein liian pitkä ja kehon edessä jarruttava askel, joka aiheuttaa kehoon ylimääräistä iskutusta. Huono tekniikka heikentää myös juoksun helppoutta ja nopeutta.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja