Juoksutekniikka

Hyvä juoksutekniikka auttaa välttämään vammoja, juoksemaan taloudellisemmin ja nauttimaan juoksemisesta enemmän. Ei silti ole olemassa yhtä ja oikeaa, nopeinta tai parasta tapaa juosta.

Juoksutekniikka on yksilöllistä. Monella eri tyylillä voi edetä vauhdikkaasti ja tuloksellisesti. Jokaisen juoksijan ruumiinrakenne, tottumukset, heikkoudet ja vahvuudet sekä harjoitustilanne vaikuttavat juoksemiseen ja sen sujuvuuteen.

Tästä huolimatta juoksutekniikkaa kannattaa kehittää tai vähintäänkin huoltaa säännöllisesti. Jo pienelläkin panostuksella juoksemisesta voi tehdä tehokkaampaa.

Hyvän juoksutekniikan olennaisimpia asioita on lantion asento ja tasapaino. Kun lantio on ylhäällä optimaalisessa painopisteessä askeleen päällä, myös ylävartalon voima saadaan mukaan juoksuun. Samalla kontakti alustaan on nopeampi ja askeleen voima suuntautuu suoraan eteenpäin.

Jokaisella askeleella alaraajan niveliin kohdistuu painovoiman suunnassa kolminkertainen kehon painoa vastaava kuorma. Siksi on tärkeää, että juoksutekniikassa ei ole isoja virheitä. Niitä pystytään korjaamaan tekniikka- ja lihaskuntoharjoittelun avulla.