Juoksukulttuuri – juoksujengit

juoksujengit
Lukulistalle
ClosePlease login

ON SATEINEN ja pimenevä ilta. Töissä meni taas vähän liian pitkään ja kaupassakin pitäisi vielä ehtiä käymään ennen kuin on aika suunnata kotiin. Yhtäkkiä takaasi alkaa kuulua juoksuaskelten lisäksi iloista keskustelua, ja pian sinut ohittaa parikymmentä juoksijaa. He hyppäävät autotielle ja ovat pian jo tiessään.

Sosiaalisesta juoksusta on jopa Suomessa puhuttu usean vuoden ajan. Meillä tosin suurin osa termin käyttäjistä on juoksu- tai juoksukauppabrändejä tai niiden edustajia, ja yhteislenkit pyörivät suurimmaksi osaksi tuotteiden ympärillä. 

Älkää ymmärtäkö väärin, tässä ei ole mitään väärää, mutta samaan aikaan kuplii uudenlainen juoksukulttuuri, jossa sosiaalisuus ja juoksu saavat tuoreen merkityksen. Brändittömyys, mahdollisuus yhdistää ihmisiä ja erilaisia mielenkiinnon kohteita sekä vapaus toteuttaa omaa juoksija-minää ovat pinnalla, kun erilaiset juoksujengit tai running crew:t valtaavat Helsingin kadut ympäri vuoden tarjoten uudenlaisen näkökulman juoksuun.

Kynnys on matala, sillä osallistumisesta ei koidu liikaa paineita suorittaa.

MIKROTASON TOIMIJAT, kuten Unbowed Rnnng, Mellow Minutes tai Mikkeller Running Club keräävät ympärilleen viikosta ja kuukaudesta toiseen samanhenkistä porukkaa juoksemaan ja jakamaan hyviä hetkiä juoksun parissa. 

Jengit eivät ole eksklusiivisia, vaan avoimia ja ilmaisia kaikille. Moni juoksee useassa porukassa, aikatauluista ja fiiliksistä riippuen. Kynnys on matala, sillä osallistumisesta ei koidu liikaa paineita suorittaa.

Mistä juoksujengeissä on kyse?

Jokainen juoksujengi on erilainen. 

Unbowed Rnnng, jota olin itse perustamassa, pyörii juoksun lisäksi hyvän ruoan ja juoman ympärillä. Se keskittyy viikoittaisten lenkkien lisäksi rikkomaan normeja ja järjestämään eri teemoilla katukisoja ympäri vuotta. Ohjelmassa on kaupunkisuunnistusta, all-out katukisoja, viestijuoksuja korttelin ympäri ja kannustusta eri juoksutapahtumissa. 

Juoksun jälkeen nautitaan bisset ja turistaan. Jengi kerää mukaansa myös ulkomailta muuttaneita ja pitkään juosseita, jotka kaipaavat seuraa ja muutosta rutiineihin. 

VIIME VUONNA perustettu Mellow Minutes kokoontuu pari kertaa viikossa radalla tai leppoisan sosiaalisen juoksun parissa, jonka aikana ehtii hyvin vaihtamaan viikon kuulumiset. Ryhmästä löytyy paljon luovalla alalla työskenteleviä. Myös heitä yhdistää rakkaus ruokaan ja juoksuun. 

Mellow minutes on järjestänyt sosiaalisia juoksuja Way Bakerystä Kalliosta, ja Unbowed Rnnng kokoontuu aina Annankadun Yeastie Boy’ssa bageleiden ja bissen äärellä.

Mellow minutes

KOLMESTA PORUKASTA pisimpään on toiminut Mikkeller Running Club. Alkujaan Punavuoren sydämessä vaikuttanut jengi on siirtynyt muutaman mutkan kautta Kamppiin SalamaNationin tiloihin ja kerännyt mukaansa vaikuttavan määrän juoksun ja oluen ystäviä. 

Viikottaisten kevyiden tiistailenkkien lisäksi MRC järjestää joka kuun ensimmäisenä lauantaina juoksut, joissa on tarjolla kolme erilaista matkaa, erilaisilla vauhdeilla. Jokaiselle jotain siis.

Juoksujengien tavoitteena on rikastuttaa juoksukulttuuria ja tuoda uutta kulmaa vanhojen tapojen rinnalle. Ryhmien tarkoituksena on saada naarattua juoksun pariin uusia juoksijoita ilman rajoja. 

Viralliset kisat ja tapahtumat saattavat kuulua joidenkin juoksijoiden tavoitteisiin, mutta se ei ole ryhmissä pääpointti. Sosiaalisuus, matala kynnys osallistua ja juoksukulttuurin rikastaminen ajavat ryhmien toimintaa. Lisäksi Suomi halutaan yhdistää osaksi maailmanlaajuista juoksujengien verkostoa.

Jos etsit uutta kulmaa juoksuharrastuksellesi, suosittelen tutustumaan juoksujengeihin. Takaan, että se maksaa vaivan.

Juoksujengit sosiaalisessa mediassa

Unbowed Rnnng – @unbowed_rnnng

Mellow Minutes – @mellowminutes

Mikkeller Running Club – @mrchelsinki

Jos reissaat paljon ja kaipaat uudessa kaupungissa juoksuseuraa, suosittelen seuraamaan myös @runningcrews -tiliä, jossa esitellään joka viikko uusia juoksujengejä ympäri maailmaa.

Vastaa