Eriskummallinen ihmekenkä Nike Alphafly [video]

Lukulistalle
ClosePlease login

Nike Alphafly Next% on ainoa kenkämalli, jolla on juostu maraton alle kahteen tuntiin. Kenkä on siis eittämättä nopea. Nopeudestaan huolimatta se on myös hämmentävä yhdistelmä ominaisuuksia.

Huomio kiinnittyy ensimmäisenä kengän poikkeavaan ulkonäköön. Erittäin paksu pohja on juuri ja juuri maantiekisoissa sallitun 40 mm:n rajoissa. Päkiän alle on sijoitettu kaksi Air Zoom -”kapselia”, jotka antavat kengälle sen erikoisen ulkonäön, joka taatusti vangitsee katseet lähtöviivalla.

Ensituntuma on hieman takakenoinen. Kantaosan hyvin joustava ZoomX-materiaali tuntuu upottavan pehmeältä, kun taas päkiäosan ”airpodit” antavat jämäkämmän tuntuman. Juostessa asento muuttuu tasapainoisemmaksi. Kengän muotoilu ja kaareva hiilikuitulevy kääntävät askeleen helposti päkiältä varpaille. Se houkuttelee juoksemaan vauhdikkaasti ja kerätyn vauhdin ylläpito on vaivatonta.

Positiivista Alphaflyssa on sen muhkea vaimennus yhdistettynä kimmoisuuteen.

Jos kengät näyttävät omituisilta, ne myös tuntuvat kilpakengiksi epätavallisen kolhoilta. Paksu ja leveä pohja yhdistettynä sideharsomaiseen Atomknit-päälliseen tekee kengistä hieman hankalasti hallittavan tiukoissa käännöksissä ja epätasaisella alustalla.

Päällinen sitoo jalan varsin hyvin kenkään, mutta ei anna juurikaan tukea. Kaarteissa kengän pohja ja päällinen elävät hieman omaa elämäänsä. Heppoinen nauhoitus ei paranna asiaa. Osa testaajista koki jalkaterien puutuvan juostessa, varsinkin mutkaisella reitillä.

Positiivista Alphaflyssa on sen muhkea vaimennus yhdistettynä kimmoisuuteen. ZoomX -välipohjamateriaali palauttaa energiaa erinomaisesti ja päkiän airpodit vieläkin paremmin. Kun juoksijan askel on kunnossa, antavat nämä kengät ilmavuutta askeleeseen. Voimakkaalle kanta-astujalle nämä kengät eivät tuo lisähyötyjä.

Nike Alphafly Next% on nopea kenkä, joka pyöräyttää askeleen vaivattomasti päkiältä varpaille ja jonka välipohja palauttaa hyvällä hyötysuhteella energiaa askeleeseen. Ovatko kengät 330 euron arvoiset? Se jää jokaisen itsensä arvioitavaksi.

Lukulistalle
ClosePlease login

NIKE AIR ZOOM ALPHAFLY NEXT%

  • Paino  230 g (M: US 10)
  • Droppi 4 mm
  • Hinta 330 €

+ Plussat

  • erinomainen vaimennus, kimmoisuus, rullaavuus

– Miinukset

  • epävakaat käännöksissä ja epätasaisella alustalla, airpodien äänekkyys, hinta, huono saatavuus (tilattavissa vain Niken verkkokaupasta)

 

Teksti Mika Flink  Kuva Ari J. Hyytiäinen  Video Pena Rekiranta

Vastaa