Kisapäivän kiiturit

Lukulistalle
ClosePlease login

Myös kuntojuoksija saattaa kaivata vauhtiharjoituksiin ja ainakin lyhyempiin maantiekisoihin kevyttä ja hyvin rullaavaa kisakenkää.

Kokeilimme neljä kepeää tossua.

361° Feisu 2

Feisu 2 on hyvin niukasti vaimennettu kisatossu. Tuntuma alustaan on läheinen ja kiertolöysä kenkä antaa jalan askeltaa luonnollisesti. Lesti on selkeästi muita kilpureita leveämpi. Päällinen rypistyy hieman nauhoittaessa, mutta toimiva nauhoitus ja mukavasti istuva kantaosa parantavat istuvuuden kokonaisfiilistä.

Parhaiten Feisu sopii kokeneen juoksijan jalkaan lyhyisiin maantiekisoihin ja vauhtitreeneihin. Se on neutraalin askeltajan erittäin kevyt kiituri, joka vaatii toimiakseen päkiävoittoisen askelluksen. Tämä kenkä on päiviin, jolloin haetaan maksimaalista vauhtia ja äärimmäistä keveyttä.

Aloittelevalle juoksijalle se voisi sopia esimerkiksi ratajuoksuun tutustumisessa.
Kokeneelle ja leveäjalkaiselle juoksijalle se on hinta-laatusuhteeltaan oiva vaihtoehto kevyeksi kisakengäksi. Kengän pirteä ulkonäkö sopii sen vauhdikkaaseen luonteeseen.

  • Paino 219 g (M: US 9,5), droppi 9 mm, hinta120 €

www.361europe.com

Asics DS Trainer 25

Treeni- ja kisakenkien ikisuosikki DS Trainer yhdistää kohtuullisen vaimennuksen, keveyden ja kisapäiviin sopivan rullaavuuden. Juoksutuntuma ei ole aivan yhtä kepeä kuin kaikkein kevyimmissä raasereissa. Nimensä mukaisesti tässä on paljon harjoituskengän tuntua.

”Dessin” istuvuus kerää kehuja. Tiheän nauhoituksen avulla kenkä on helppo kiristellä tiiviisti hyvinkin erimuotoisten jalkaterien ympärille. Kantapää pysyy hyvin paikoillaan ja päällinen on sopivan tukevaa tekoa. Päkiäosassa on rutkasti tilaa leveämmällekin jalalle.

Vaimennus on napakka, mutta hieman pidemmällekin lenkille riittävä. Hieman elottoman oloinen FlyteFoam ei kylläkään vaikuta kilpaileviin välipohjamateriaaleihin verrattuna kovin edistykselliseltä. Ulkopohjan kumimateriaali antaa erityisen hyvän pidon.

Monipuolinen tossu sopii eritasoisille juoksijoille niin treenikäyttöön kuin kisakengäksi, myös pidemmille maantiematkoille. Mukavan raju ulkomuoto ja ”ferrarinpunainen” väritys erottuvat harmaasta massasta edukseen.

  • Paino 267 g (M: US 10), droppi 8 mm, hinta 140 €

Hoka One One Carbon X

Carbon X:n juoksutuntuma ei ole ihan samanlainen kuin muiden kisakelpoisten tossujen. Paksun välipohjan takia alustatuntuma hieman katoaa. Kovissa vauhdeissa rullaavuuden tunne on aavistuksen epämääräinen. Testaajamme olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Carbon X ei tunnu läheskään niin nopealta mitä se kellon mukaan on. Perusjuoksussa kenkä rullaa kuin itsestään kannalta päkiälle.

Istuvuus on kohtuullisen hyvä, kunhan nauhoituksen tekee huolella. Iltti on ohut, mutta ajaa asiansa. Normaalilevyiselle jalalle tilaa on etuosassa sopivasti.

Vaimennus on napakka, jopa kovahko. Pohjan rakenteen tuoma rullaavuuden tunne lisää mielikuvaa kimmoisuudesta. Hiilikuituvahvistus tuo askeleeseen vakautta.

Carbon X on parhaimmillaan vauhtijuoksuissa, mutta se sopii myös perusharjoitteluun. Napakkaa vaimennusta ja vakautta arvostava kuntoilija voi taittaa tällä pidemmänkin kisan, aina maratoniin asti. Kuvassa naisten malli.

  • Paino 257 g (M: US 9,5), 201 g (N: US 7,5), droppi 5 mm, hinta 185 €

www.hokaoneone.eu

New Balance 1500v6

Lievästi pronaatiotuetun kisakengän juoksutuntuma on kepeä ja vauhdikas. Tuntuma alustaan on melko läheinen. ”Tonnivitonen” rullaa etenkin päkiävoittoisella askeleella vaivattomasti eteenpäin.

Rakenteeltaan kevyt kantaosa istuu tiiviisti, mutta nauhoitus on syytä tehdä tarkasti. Keskiosastaan kenkä istuu erittäin tiiviisti. Iltin pehmustetut vahvikkeet tuovat lisämukavuutta. Päkiäosan päällinen on verkkomaista, mutta ei kovin joustavaa materiaalia. Normaalilevyiselle jalalle on sopivasti varvastilaa.

Vaimennus on napakka ja kovavauhtisiin kisoihin riittävä. Kimmoisuuttakin on kohtuullisesti ja kengän painon ja iskunvaimennuksen suhde on hyvä. Lievä pronaatiotuki ei haittaa neutraaleihin kenkiin tottunutta.

Parhaiten se sopii päkiävoittoiseen askellukseen. Kokenut juoksija voi taittaa tällä puolimaratonin ja ehkä jopa maratonin, mutta aloittelevalle kuntojuoksijalle tämä on vauhtitreenien ja lyhyiden kisamatkojen kenkä. Vauhdikkaan räväkkä ulkonäkö miellytti testaajia.

  • Paino 219 g (M: US 10), droppi 6 mm, hinta 130 €

fi.newbalance.eu/

 

Teksti Pena Rekiranta Kuvat Ari J. Hyytiäinen

Juttu julkaistu Juoksijassa 5/2020