Kävely nostaa peruskuntoa – 5 vinkkiä kuntokävelyyn

kävely
Lukulistalle
ClosePlease login

Kävely on mainio treenimuoto myös juoksijalle. Aina ei tarvitse mennä sykkeet korkealla ja hapenottoa hipoen, vaan rauhallinen kävely antaa mukavasti helppoa peruskuntoa ja hellii kehoa. Syksyn peruskuntokaudelle pitkät kävelylenkit sopivat mainiosti.

1

Tekniikka kuntoon. Älä lompsi raskaasti etureisiesi varassa, pitkällä askeleella ja etukumarassa. Suorista vartalosi ja työnnä ponnistus loppuun asti. Lyhennä askelta niin paljon, että hyvä ja tasapainoinen askel onnistuu vaivatta. Tämä avulla ryhtisi oikenee riittävästi. Sotilaalliseen marssikävelyyn rinta pystyssä ei ole tarvetta.

2

Juoksijan kannattaa kiinnittää huomioita pakaroiden ja pohkeiden käyttöön. Nämä antavat lisää potkua myös juoksuaskeleeseen.

3

Matalatehoista treeniä ripeällä kävelyllä. Helppo, pitkäkestoinen liikunta matalilla sykkeillä, 120–130 lyöntiä minuutissa, on hyödyllistä kaikille huippu-urheilijoista terveysliikkujiin. Kävely on terveellistä myös nivelille ja jänteille, sillä siinä ei synnyt rasittavaa iskutusta.

4

Kävely on palauttavaa ja huoltavaa liikuntaa kovien juoksuharjoitusten välissä. Jos kehosi tuntuu kireältä ja väsyneeltä edellisen päivän tehotreenin jälkeen, kävelylenkki voi olla järkevämpi vaihtoehto kuin yrittää juosta kireillä lihaksilla. Kävely pitää yllä hyvää aineenvaihduntaa, jolloin keho palautuu paremmin.

5

Lisää tehoa sauvakävelyn, portaiden nousun tai vaikkapa käsipainojen avulla.

Arkikävely kunniaan. Ota askelia aina kuin mahdollista rappusissa, työ- tai kauppamatkalla ja työaikanasi. Kehosi kiittää!

 

Teksti Ari Paunonen, Juoksija 8/2018
Kuva Aapo Laiho

Vastaa