Liiku Suomessa!

AHVENANMAA
Lukulistalle
ClosePlease login

Kotimaan maisemissa on ilo liikkua kesäaikaan. Harrastat sitten pyöräilyä, juoksua tai vaellusta, löytyy Suomesta upeita maisemia jokaiseen makuun. Joko olet käynyt näissä kohteissa? 

Ahvenanmaa

Punamullan värinen asvalttitie kiemurtelee pitkälti tasamaalla, sillä mäkiä Ahvenanmaalla ei juurikaan ole. Liikenne saaristossa on mukavan rauhallista ja tiet ovat upeassa kunnossa. Olemme pakanneet mieheni kanssa pyöräilylaukkuihin kaiken tarvittavan ja hypänneet maantiepyöriemme selkään.

Söpöt punaiset puutalot, kimalteleva meri ja kalliot siivittävät matkan tekoa. Ainoastaan lähes jatkuva, paikoin kovakin tuuli tekee toisinaan matkanteosta haastavaa. Etenkin jos kyseessä on vastatuuli. Myös sää muuttuu saaristossa nopeasti.

Ahvenanmaalla on lukuisia pieniä majataloja sekä leirintäalueita, joissa voi levähtää pitkän pyöräilypäivän päätteeksi. Vaelluksesta ja polkujuoksusta kiinnostuneet ilahtuvat viime vuosina kunnostetuista reiteistä, joita löytyy joka puolelta Ahvenanmaata. Esimerkiksi 13 kilometrin pituinen Marieman Runt kulkee aivan Maarianhaminan kupeessa, kun taas Sandelinledenin 63 kilometrin reitti vie kulkijan niityille, metsään ja kallioille. Muistathan muuten maistaa myös kuuluisaa Ahvenanmaan pannukakkua.

Ahvenanmaa Kökar

 

Himos

Hiki puskee pintaan jo parin ensimmäisen kilometrin aikana, kun kävelen muiden polkujuoksijoiden mukana ylös Himos Trail -polkujuoksutapahtuman ensimmäistä, pitkää mäkeä. Vasta huipulla laitan juoksuksi ja koetan samalla nauttia edes hieman huikean hienoista maisemista.

Olen ottanut vastaan Himos Challenge sarjan 18 kilometrin matkan ja nyt on lunastuksen aika. Monipuolisessa metsämaastossa ei tarvitse oikeastaan missään kohtaa juosta yksin, sillä osallistujia on paljon. Jyrkät alamäet enteilevät mäkiä, jotka on pakko kiivetä ylös paikka paikoin lähes nelin kontin.

Himoksen jylhissä maisemissa viehättävät vaihtelevat maastot ja haasteellisuus. Alueella on runsaasti myös maastopyöräilyyn sopivia reittejä. Challenge-reitti on nimensä mukaisesti haaste etenkin melko vähäistä kokemusta omaavalle polkujuoksijalle. En kuitenkaan anna missään vaiheessa periksi, vaikka maitohapot pakottavat muutaman kerran kävelemään. Parasta tällaisissa tapahtumissa on reittien lisäksi muut juoksijat ja hyvä fiilis. Pitäisiköhän osallistua tänä vuonna uudestaan?

Himos
KUVA ANTTI SAARIMAA
  • Himos Trail polkujuoksutapahtuma 20.–21.8.2021 | himostrail.fi

 

Lohja

Maastopyöräilijä suuntaa Lohjalla 9 kilometrin pituiselle maastopyöräreitille, jonka virallinen lähtöpiste sijaitsee jäähallin kulmalla. Osittain harjun päällä kulkeva polku tarjoaa haastetta niin aloittelijalle kuin kokeneellekin polkijalle.

Mäntymetsäiseltä harjulta löytyy myös juoksijalle sopivia reittejä. Haastetta treeniin tuovat mäet, joita löytyy harjun molemmin puolin. Lohjanjärvellä sijaitsevaa Liessaarta ei kannata unohtaa, kun vierailee Lohjalla. Kivenheiton päässä keskustasta sijaitseva suosittu ulkoilusaari on kaunis vuoden ympäri. Valkoinen puusilta johdattaa liikkujan vehreän lehtometsän keskelle. Saarella voi esimerkiksi kiertää kävellen luontorasteja tai juosta muutamien kilometrien pituisia polkuja pitkin omatoimisesti. Nälän yllättäessä maistuu rantalaavulla nautitut eväät. Liessaarella sijaitsee myös suosittu uimaranta, joten uima-asut mukaan!

lohja

 

Koli

Kolin maastot hivelivät silmää jo ensi askeleilla. Ennen kuin olimme mieheni Tommin kanssa edes lähellä Suomen ehkä kuuluisimpia kansallismaisemia, olin haltioissani. Ikiaikaisissa metsissä kulkeminen kävellen ja juosten on jotain hyvin ainutlaatuista.

Majoituspaikastamme Kolin Keitaasta pääsimme lähtemään suoraan poluille ja kohti kuuluisaa huippua, Ukko-Kolia. Hyväkuntoisia reittejä löytyy Kolilta noin kahdeksankymmenen kilometrin verran, joten on mistä valita. Käytettävästä ajasta riippuen retken aikana voi joko yöpyä telttailualueella tai tehdä lyhyempiä päivävaelluksia.

Esimerkiksi 60 kilometrin pituinen Herajärven kierros vaatii yöpymisen, kun taas Ukko-Kolin läheiset huiput on helppo kiertää yhden päivän aikana. Osa poluista on hieman heikommassa kunnossa, joten kunnolliset vaelluskengät ovat tarpeen.

KOLI

 

Teksti Anu Kiiveri-Sahila Kuvat Anu Kiiveri-Sahila

Vastaa