Miten harjoittelet? Näin lukijamme vastasivat 

Lukulistalle
ClosePlease login

Kysyimme lukijoiltamme miten he harjoittelevat. Näin he vastasivat. 

JUOKSIJA.FI:SSÄ tekemämme kyselyn mukaan suurin osa vastanneista (42 %) kehittää juoksukuntoaan itse suunnitellun ohjelman mukaan. Harjoitusohjelmien käyttäminen ja valmentajan ohjauksessa harjoitteleminen eri muodoissaan oli myös yleistä. 

Kyselyn tulokset:

  • Haluan parantaa juoksukuntoani, suunnittelen itse harjoitteluni, 42 %
  • Noudatan valmentajan minulle laatimaa ohjelmaa, 18,5 %
  • Käytän valmista harjoitusohjelmaa, 16,5 %
  • Noudatan valmentajan laatimaa ohjelmaa ja osallistun ohjattuihin harjoituksiin, 14 %
  • Juoksen fiiliksen mukaan, 7 %
  • Juoksen kunnon ylläpitämiseksi ainakin 2–3 kertaa viikossa, 2 % 

Näin lukijamme kertovat harjoittelutavoistaan: 

”Käytän valmista harjoitusohjelmaa. En omaa aikaisempaa liikuntataustaa ja aloitin juoksemaan 30-vuotiaana. Harjoitteluun olen käyttänyt tavoitteellista audiovalmennusta, jonka avulla olen treenannut aloittaen 5K-tavoitteesta ja seuraava tavoite on puolimaraton.” 

– Minna 

”Noudatan valmentajan minulle laatimaa ohjelmaa. Aluksi harjoittelin itsekseni, mutta lepopäivien ja kevyiden treenien osuus tuppasi jäämään liian pieneksi. Halusin valmentajan järkevöittämään treeniäni ja toisaalta suhteuttamaan harjoitteluani sopivaksi tavoitteeseeni ja elämäntilanteeseeni.” 

–Milla 

”Käytän valmista harjoitusohjelmaa. Harjoittelen tällä hetkellä syksyn puolimaratonille.” 

– Mauri M. 

”Haluan parantaa juoksukuntoani, suunnittelen itse harjoitteluni. Suunnitelmallista harjoittelua takana vasta toista vuotta. Olen perehtynyt muutamiin juoksuharjoitteluteoksiin ja valmiisiin ohjelmiin. Noista suuret linjat ja harjoittelun perusteet. Arkielämän vaatimusten mukaan suunnitelmiin joustot ja jatkuvuuden tavoittelu ensisijaisena näkökohtana. Kehitys on ollut hyvää, kuten alussa toki kuuluukin.” 

– Faijajuoksee 

”Noudatan valmentajan minulle laatimaa ohjelmaa. Kaksi viikkoa teho/määrä ja yksi kevyt viikko. Talvella myös hiihto juoksun ohella. Samoin voima ja liikkuvuus harjoitteita 2-3 krt/vko. Kilpailukaudella kerran viikossa.” 

– nimetön 

”Minulla on ohjelma, mutta aika paljon treenaan ohi ohjelman.” 

– Takarivin urheilija 

”Juoksen fiiliksen mukaan. Olen lukioiässä juossut kilpaa SM-tasolla, mutta loukkaantumisten, ylikunnon ja tietynlaisen vaadittavan kilpailuhenkisyyden takia en enää jaksanut jatkaa. Muutaman vuoden pidin melkein kokonaan taukoa juoksusta satunnaisia hurahduksia lukuun ottamatta. En ole kymmeneen vuoteen noudattanut mitään juoksuohjelmaa tai juossut säännöllisesti viikoittain. Hyvin todennäköisesti juoksen vielä joskus tavoitteellisemmalla meiningillä, mutta tällä hetkellä olen tyytyväinen näihin kausittaisiin juoksuvaiheisiin, ja liikun muuten paljon ja monipuolisesti.” 

– nimetön 

”Haluan parantaa juoksukuntoani, suunnittelen itse harjoitteluni. Ensimmäiset 6 kk takana, se ei ihmeellistä suunnitelmaa ole vaatinut. Yli 8 0% pk-treeniä, välillä enemmän ja välillä vähemmän, noin 3-4 viikon sykleissä. Sillä se peruskunto nousee ja massa sulaa. Ensi vuodelle joutuu jo tarkempaa suunnitelmaa tehdä.” 

– @VilleRun 

”Haluan parantaa juoksukuntoani, suunnittelen itse harjoitteluni. Treenaan monipuolisesti poluilla, tiellä ja radalla ympäri vuoden. En tiedä onko harjoittelussani sen kummempaa suunnitelmallisuutta, mutta koetan kuitenkin vaihdella matkaa ja vauhtia jokaisessa harjoituksessa. Lempparitreeni on vauhtileikittely poluilla ja intervallitreeni radalla. Kilpailen läpi vuoden 400m- puolimaraton mittaisella matkoilla.” 

– Antti 

”Haluan parantaa juoksukuntoani, suunnittelen itse harjoitteluni. Teen yleensä urheilukellon avulla treeniohjelman, joka tähtää johonkin tapahtumaan. Muokkaan viikoittaisia harjoitusmääriä aina tilanteen mukaan. Käyn aina silloin tällöin laktaattitestissä päivittämässä sykerajat.” 

– nimetön 

”Noudatan valmentajan laatimaa ohjelmaa ja osallistun ohjattuihin harjoituksiin. Valmentaja seuraa kokonaiskuormitusta ja suunnittelee treenien sisällön. Lisäksi osallistun yleisurheiluseurani juoksutreeneihin.” 

– Johanna  

”Noudatan valmentajan laatimaa ohjelmaa ja osallistun ohjattuihin harjoituksiin. Valmentajan laatima ohjelma ja yhteistreenit kerran viikossa ovat monipuolistaneet sekä järkevöittäneet harjoitteluani sekä tehneet harjoittelun helpoksi, sopivan kuormittavaksi ja omissa tavoitteissa edistymistä tukevaksi.” 

– nimetön 

”Juoksen fiiliksen mukaan. Järkevä käyttäisi valmista harjoitusohjelmaa tai valmentajaa; tavoite kun on lappu rinnassa polkujuoksutapahtumassa selvitä maaliin. Aiemmin selkeä tavoite on ohjannut harjoittelua lajissa kuin lajissa, mutta nyt melkein pelkästään viikon treenipäivien suunnittelu ja merkitseminen kalenteriin saa aikaan käänteisvaikutuksen eli vahvan halun jäädä sohvan nurkkaan. Koitan siis kerrankin vain nauttia liikkumisesta ja mennä hyvä fiilis edellä ilman pakkoa. Katsotaan miten tällainen treenimetodi toimii.” 

– aipsku  

”Noudatan valmentajan minulle laatimaa ohjelmaa. Aiemmin juoksin fiilispohjalta, mutta kokeiltuani valmennusta olen huomannut että treenit tulee järkevämmin tehtyä. Ymmärrän pääpiirteissään järkevän treenin periaatteet, mutta on vain kiva kun joku muu suunnittelee. Olen useampia valmentajia kokeillut. Kaikista ei ole positiivista sanottavaa tai kaikkia en kutsu edes valmentajiksi. Ohjelman lisäksi on tärkeää, että valmentajaan saa yhteyden, jos vaikka tulee kysyttävää. Positiivisia kokemuksia Camillan juoksuvalmennus ja Kontion Juoksuvalmennus, jossa nyt koitan taltuttaa ensimmäisen ultramatkan maratonien ja puolikkaiden jälkeen. Harjoittelua rajoitti aiemmin migreeni. Yllättäen kun sain rauta-arvoja nostettua, migreeniä ei juoksun jälkeen enää ole ollut.” 

– Mikko P. 

”Käytän valmista harjoitusohjelmaa. Kuulun nyt ensimmäistä vuotta Camillan juoksuvalmennus -ryhmään, josta saan vuoden jokaiselle kuukaudelle harjoitusohjelman. Aiemmin olen juossut mm. Juoksija-lehden, Tukholman maratonin ja Polarin valmennusohjelmien mukaan. Tykkään juosta ohjelman mukaan, jotta harjoittelussa säilyy monipuolisuus ja nousujohteisuus. Takana on seitsemän maratonia, ja yhdellekään en ole valmistautunut ilman harjoitusohjelmaa. Aina lähden maratonille ennätys mielessä!” 

– Anna 

”Käytän valmista harjoitusohjelmaa. Polarin juoksuohjelma, jonka saa omalle sykemittarille ladattua.” 

– HR 

”Noudatan valmentajan laatimaa ohjelmaa ja osallistun ohjattuihin harjoituksiin. Minulla on muutaman vuoden ollut valmentaja ja käyn tämän lisäksi satunnaisesti seuran ohjatuissa treeneissä. Valmentaja huolehtii siitä, että homma pysyy tavoitteellisena ja järkevänä ja seuran treenit tuo yksin treenaamiseen yhteisöllisyyttä.” 

– Karoliina 

”Noudatan valmentajan laatimaa ohjelmaa ja osallistun ohjattuihin harjoituksiin. Aiemmin harjoittelin fiilispohjalta. 2 vuotta sitten päätin aloittaa tavoitteellisen harjoittelun tavoitteena maraton.” 

– Juha 

”Haluan parantaa juoksukuntoani, suunnittelen itse harjoitteluni. Olen jo niin varttunut juoksun harrastaja, että pystyn itse suunnittelemaan harjoitteluni. Valmennustietoutta olen ahminut monista juoksuoppaista, mm Arthur Lydiardin punaisesta oppaasta. Lisäksi olen ollut mukana muutamilla valmennuskursseilla.” 

– Basileios 

KuvaT Shutterstock ja Ari J. Hyytiäinen

Vastaa