Nilkat ja polvet kovilla kevättalven liukkailla

juoksijan rasitusvammat
Lukulistalle
ClosePlease login

Kevättalven liukkailla alustoilla nilkat ja polvet ovat kovilla. Entä jos askel lipsuu ja tulee rasitusvamma? Tai venähdys? Tässä muutamia tavallisia ongelmia ja niiden hoitovinkit.

Kysymyksiin vastasi Mikko Ovaska, helsinkiläisen Munkkivuoren Pihlajalinna Dextran urheiluklinikan ylilääkäri. Ovaska on ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, polvi- ja nilkkakirurgi, sekä kokenut juoksija ja triathlonisti. Maraton taittuu ajassa 2.57 ja puolikas 1.23. Ovaska edustaa SKB Racing Triathlon Teamia.

1. Mitkä ovat tyypillisiä haasteita juoksijan nilkoille ja polville kevättalvella?

– Kylmällä ja liukkaalla syntyy helpommin rasitusvammoja kuin kesällä. Kun on pikkuisen liukasta, joutuu jatkuvasti hakemaan askeleeseen tasapainoa polvet ja lonkat koukussa. Näin koko alaraajan takaketju eli pakara, takareisi, pohje, akilles ja jalkapohjan kalvojänne, sekä myös raajan etupuolelta lonkan koukistajat ja lähentäjät kuormittuvat ja kiristyvät.

Poikkeavaa rasitusta voi tulla joko nilkka- tai polviniveleen, tai niiden yli kulkeviin lihaksiin ja jänteisiin. Viileässä ilmassa lihasten ja jänteiden kiinnityskohdat sekä itse jänteet ovat jäykemmät ja herkemmät, ja kovasta iskutuksesta voi kylmällä ilmalla saada jännetulehduksen tai jopa pitkittyneen jänne-lihasvaivan.

Myös alkava nivelrikko, joka ei ole kesällä oireillut, voi ärtyä kylmässä herkemmin. Varsinkin paljon juoksevilla saattaa olla polvessa pientä piilevää nivelrikkoa muistona sadoista tuhansista iskuttavista askelista. Tämä voi kipeyttää polven aluetta.

2. Mihin kohtiin tulee helpoimmin rasitusvammoja?

– Yksi herkimmin kylmässä ärtyvistä paikoista on akillesjänne. Akilles on ikään kuin pohjelihaksen jatke. Se kiinnittyy kantaluun takaosaan ja mahdollistaajännittyessään jalkaterän plantaarifleksion eli päkiäponnistuksen. Housunlahkeen ja kengänreunan välissä akillesjänteen alaosa on käytännössä lähes aina alttiina kylmälle.

Nilkan ulkoreunalla sijaitsevat peroneus-jänteet kiinnittävät pohjeluulihakset jalkaterään. Nämä jänteet voivat myös helposti kuormittua, jos kevätliukkailla joutuu jatkuvasti sipsuttelemaan ja varomaan askeltaan. Peroneus-jänteiden tai pohjeluulihasten kipu tuntuu usein nilkan tai jalkaterän ulkosyrjällä, mutta saattaa säteillä myös ylöspäin pohkeen ulkoreunaa pitkin kohti polvea.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa