Ruotsi-ottelu 10 – märkä mutta onnistunut

Ruotsi-ottelu 10 -katujuoksu
Lukulistalle
ClosePlease login

Olympiastadionille päättynyt Ruotsi-ottelu 10 -katujuoksu keräsi laatuunsa nähden hämmentävän vähän osallistujia.

Ruotsi-ottelu 10 eli 10 kilometrin katujuoksu kilvoiteltiin maaotteluviikonloppuna nyt toista kertaa. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2022, kun maaottelu palasi Helsinkiin Olympiastadionin remontin jälkeen.

Erona vuoden 2022 tapahtumaan, tällä kertaa itse maaottelujuoksijat eivät juosseet kymppiään katukilpailussa, vaan perinteiseen tapaan Olympiastadionin radalla 10 000 metrin kilpailuna. Mutta sehän ei kuntojuoksijoiden tahtia haitannut.

Sääennuste kisapäivän aamulle (la 31.8.) näytti sanalla sanoen karmealta, ja alkuverryttelyn ja startin aikana vettä tuli taivaan täydeltä. Varustesäilytys sijaitsi Olympiastadionin E-katsomon alla, ja kilpailijat pystyivät tekemään kisavalmistelut sateen suojassa. Stadionin wc-tilatkin olivat kilpailijoille auki.

Selkeä ja vauhdikas reitti

Reitiltään Ruotsi-ottelu 10 on suomalaisittain mainio. Lähtö tapahtui kello 9.30 aivan varustesäilytyksen vierestä Hammarskjöldintieltä, josta rallateltiin vauhdikkaasti alamäkeen kohti Eläintarhaa. Vauhtitieltä ja Töölönlahden kautta suunnattiin keskustakirjasto Oodin ohi kohti Baanaa. Rankkasateen jälkeen isot lätäköt aiheuttivat juoksijajoukossa pientä päänvaivaa ja mutkittelua.

Baanalla tehdyn u-käännöksen jälkeen oltiin 5 kilometrin väliaikamatolla. Korkeuserot reitillä ovat maltillisia, tosin Baanalta Musiikkitalon suuntaan kääntyessä oli pienoinen ylämäki, ja siinä oli tarjolla halukkaille myös huoltopiste. Kilpailun aikana sade myös hellitti, joten kisan tunnelmasta tuli nousujohteinen.

Reitti jatkui tasaista Mannerheimintietä takaisin kohti Töölöä, ja Oopperalle asti juoksijat saivat posottaa suoraan hyvin juostavaa baanaa kohti pohjoista. Lopuksi kierrettiin vielä Urheilukadun ja Nordenskiöldinkadun kautta takaisin Vauhtitielle, jossa tunnetusti on varsin suotuisa profiili loppukilometrien puristukselle. Olympiastadionille nouseva mäki vaatii toki pinnistelyä, mutta Stadikan mondolle pääseminen palkitsee aina. Mitali ja kilpailumatkaan nähden asiallinen loppuhuolto kruunasivat juoksijoiden aherruksen.

Missä juoksijat?

Vuonna 2022 Ruotsi-ottelu 10:n juoksi maaliin 453 juoksijaa, mutta tänä vuonna reitin selvitti ainoastaan 359 kilpailijaa. Ikävä sääennuste saattoi karsia jo ilmoittautuneita rivistä, mutta on siitä huolimatta hämmästyttävää, että näin laadukas reitti ei kerää enempää osallistujia. On toki ymmärrettävää, että markkinoinnin näkökulmasta joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma on hankala.

Toivottavasti tulevina vuosina tapahtuman tunnettuus lisääntyy ja useammat juoksijat testaavat loppukesän kuntoaan kympin rutistuksella. Ainakin tämän vuoden reitti oli laadultaan selkeästi parempi kuin esimerkiksi mikään keväisen Helsinki City Running Dayn kilpailumatkojen reiteistä. Tällaisen juoksisi mielellään vaikka joka vuosi.