Sattumien kautta Zátopek-elokuvan näyttelijäksi

Lontoon olympialaiset 1948. Kuva Lucky Man Films
Lukulistalle
ClosePlease login

Espoolainen Erkki Mervaala näytteli suomalaista radioselostajaa tšekkiläisessä Zátopek-elokuvatuotannossa.

Erkki Mervaala päätyi monien sattumien summana näyttelijäksi vuonna 2021 valmistuneessa Zátopek-elokuvaan. Mervaalan vaimo on tšekkiläinen, ja he asuivat Tšekissä vuoden 2019 loppuun asti.

– Minulla on paljon tuttuja Tšekissä ja paikallisessa mediassa. Asuimme silloin Prahassa ja sain viestin kaverini kautta, että tällaista henkilöä etsitään. Olen tehnyt aiemmin myös näyttelijän hommia. Lähetin tuotannolle näytenauhan omista radioteatterijutuistani, ja sen jälkeen tuli kutsu kuvauksiin, Mervaala kertoo Juoksijalle.

Mervaala oli mukana ensin elokuvan lehdistötilaisuutta kuvaavassa osiossa ja myöhemmin stadionosuuksissa, jotka kuvattiin Brnon stadionilla. Jo 20 vuotta sitten käytöstä poistunut stadion kunnostettiin erikseen elokuvan kuvauksia varten

– Brnon stadion kuvasi sekä Lontoon että Helsingin stadionia. Esimerkiksi radan hiekat vaihdettiin eri värisiksi, Mervaala kertoo.

Erkki Mervaala kuvauksissa Brnon stadionilla.

Elokuvan joissakin osuuksissa maisemat näyttävät hyvinkin uskottavasti Suomelta, mutta totuus lienee toinen.

– En usko, että elokuvaa on kuvattu Suomessa. Olin itse irtopäivinä kuvauksissa, joten en tiedä kuvauspaikoista sen tarkemmin. Lopputeksteissäkään ei ole mainintaa Suomen lokaatioista, hän sanoo.

Inspiroivat jälkiäänitykset

Brnon kuvausten jälkeen Mervaala kävi Prahassa äänittämässä omat osuutensa.

– Sain kirjoittaa itse repliikkejäni ja laitoin sinne mukaan ”Satupekat” ja ”ihmisveturit”, Mervaala kertoo.

Äänityksissä oli mukana myös ohjaaja David Ondříček. Lisäksi kävi ilmi, että jo valmiiksi leikattuun elokuvaan tarvittiin vielä lisää suomenkielisen selostajan ääntä. Mervaala oli etukäteen myös tutustunut Ylen arkistojen kautta sen ajan selostustyyliin.

– Oma osuuteni mukaili englanninkielistä käsikirjoitusta. Ondříček ohjasi aika tarkasti äänityksiä. Kävimme esimerkiksi läpi, miten suomalainen lausuu tiettyjä nimiä. Hän halusi osuuksiini ihan kunnolla tunnetta. Kuvauksia enemmän pidin juuri äänityssessioista, kun siellä sai laittaa kunnolla överiksi, Mervaala kuvailee.

Erkki Mervaala äänitysstudiossa Prahassa.

Suomalaisia tuotannossa oli Mervaalan mukaan mukana muutamia. Mervaalan ohella toinen näkyvä sivurooli on suomalaista toimittajaa esittävällä Helmi Hyvösellä.

Zátopek on Tšekin kansallissankari ja suomalaisille rakas.

Erkki Mervaala kuvailee kokemustaan elokuvassa positiiviseksi. Tuotannon suuruus tuli myös selväksi.

– Zátopek on Tšekin kansallissankari ja suomalaisille rakas. Elokuvassa käy myös ilmi, että hän fanitti Paavo Nurmea. Kyllähän tällaisena historiafriikkinä oli todella hauskaa olla tekemässä tätä elokuvaa. Se on tehty isolla budjetilla kansainväliselle yleisölle ja noin puolet siitä on englanniksi. Pienistä sivuosanäyttelijöistä pidettiin hyvää huolta, kaikki kyydit ja hotellit oli hoidettu hienosti, Mervaala kiittelee.

Zátopek kahmi lukuisia elokuvapalkintoja kotimaassaan ja oli maansa Oscar-ehdokkaana. Tv-ensi-ilta sillä oli uutena vuotena.

– Katsoimme elokuvan televisiosta appivanhempieni luona vaimoni kotipaikkakunnalla Zlínissä, eli Zátopekin kotikaupungissa. Vaimoni serkku muuten vilahtaa alun juoksukilpailuosuuksissa. Koko kaupunki oli hyvin innoissaan elokuvasta, Mervaala kertoo.

Zátopekin reiteillä

Kenties huvittavin tapaus Mervaalaan liittyen on se fakta, että elokuvan myötä hän päätyi olutmainokseen.

– Elokuvan sponsorina on Pilsner Urquell ja he käyttivät mainoksessaan osia elokuvasta. En ihan osannut odottaa tätä, mutta olinpahan sitten olutmainoksessa, Mervaala naurahtaa.

Erkki Mervaala juoksee myös itse ja käy lisäksi kuntosalilla.

– Juoksen tunnin tai parin lenkkejä omaksi ilokseni, Espoossa ja Vantaalla. Aina kun lähdemme Tšekkiin, juoksen siellä yksin tai appiukon kanssa niitä Zatopekin reittejä.

Vielä monta vuotta kuvausten jälkeen Mervaala hämmästelee omaan elokuvarooliinsa johtaneita yhteensattumia.

– Kaikkea voi sattua, kun asuu Tšekissä.

Kuopiosta kotoisin oleva Mervaala on tutkijan työnsä ohella jatkanut myös toimittajan työtä. Hän kirjoittaa satunnaisesti Tšekin ja Slovakian yhteiskunnallisista aiheista suomalaismedioille.

– Slovakiassa on tulossa vaalit, niitä aion seurata seuraavaksi, hän sanoo.

Zatopek-elokuvan Suomen ensi-ilta on 14.4.2023. Lue myös arviomme Zátopek-elokuvasta.

 

Vastaa