Aikuisurheilun EM-hallikisat Toruńissa – katso kuvagalleria

Aikuisurheilun EM-hallikisat
Suomen Väinö Klemola sijoittui 40-vuotiaiden miesten maastojuoksussa nousujohteisella juoksulla neljänneksi, kuusi sekuntia pronssista. Takana kahdeksannen sijan napannut Tomasz Wojcik Puolasta.
Lukulistalle
ClosePlease login

Aikuisurheilun 14. EM-hallikisat järjestettiin Puolan Toruńissa 17.–23.3.2024. Osallistujia oli yli 3 000 ja mitaleille ylsi urheilijoita 34 maasta.

Suomella oli kisoissa melkein 90 urheilijan joukkue, joka saavutti 64 mitalia sijoittuen Puolan ja Saksan hallitsemassa mitalitaulukossa yhdeksänneksi heti Ruotsin jälkeen. Moskovassa vuonna 1980 olympiakultaa miesten keihäänheitossa voittanut Dainis Kūla Latviasta voitti M60-sarjan keihäänheiton.

Sisäradoilla Euroopan mestaruuden ja MM-hopeaa pituushypyssä 1990-luvulla voittanut Ruotsin Mattias Sunneborn nappasi kultaa M50-sarjan 400 metrillä. Kävelyn moninkertainen olympiavoittaja Puolan Robert Korzeniowski (M55) kisasi maastojuoksussa.

Hallilajien ja maastojuoksun lisäksi Toruńissa oli tarjolla myös maraton, joka juhlisti sitä, että Puolan ensimmäisestä maratonista tuli kuluneeksi sata vuotta. Maratonilla kilpailijoita löytyi naisissa N75-sarjaan ja miehissä M80-sarjaan asti.

Suomelle menestystä

Suomen joukkueen menestynein urheilija oli N80-sarjan eri lajeissa peräti kuusi kultaa ja neljä hopeaa voittanut Kirsti Viitanen. Muista mainittakoon vaikkapa Hannele Kivistön (N80) ja Jukka Kauppilan (M65) tuplamestaruudet kestävyysmatkoilla (Kivistölle lisäksi yksi hopea), Keijo Aaltosen (M70) kaksi kultaa ja pronssi heittolajeissa sekä Miia Lindholmin (N35) Euroopan mestaruus korkeushypyssä.

Aikuisurheilussa kuitenkaan mitalit eivät yleensä ole pääasia, vaan mahdollisuus kilpailla omalla tasollaan sekä tavata samanhenkisiä ihmisiä. Arena Toruń tarjosi upeat puitteet kaikkeen tähän tunnelman ollessa iloinen ja kannustava.

Aikuisurheilun 14. EM-hallikisat järjestettiin Puolan Toruńissa 17.–23.3.2024.
Arena Toruń valmistui vuonna 2014 ja on sen ehtinyt toimia jo useiden isojen kansainvälisten kisojen päänäyttämönä. Seuraavana ovat vuorossa jo toisen kerran yleisen sarjan MM-kisat vuonna 2026.
50-vuotiaiden naisten 3000 metriä voitti Espanjan Marta Camps ajalla 10.26,19. Kuvassa kakkosena oleva Wendy Smith (GBR) jäi 11:nneksi, ja hopealle nousi kolmantena oleva Italian Laura Speziale.
35-vuotiaiden naisten 3000 metrillä nopein oli tässä kakkosena juokseva Puolan Sandra Michalak ajalla 10.39,39. Hänen takanaan juokseva Laura Haggerty (GBR) nappasi hopeaa ja Ranskan Justine Brazy-Lechien pronssia. Johdossa oleva Harriet Slade (GBR) sijoittui kuudenneksi. Michalak on Puolan yleisen sarjan hallimestari tältä matkalta vuodelta 2011.
Irlannin Edel Maguire oli 60-vuotiaiden naisten 400 metrin alkuerän nopein. Finaalissa hän voitti kultaa ajalla 69,12. Takana pronssille päätynyt Mariska Anderegg (NED) ja Mary Western (GBR).
M80- ja M85-sarjojen 3000 metrin startti.
80-vuotiaiden miesten 3000 metriä voitti Ruotsin Åke Jonson (14.36,51) ennen Saksan Bernd Krügeria (14.42,92). Heidän välissään on Ukrainan Volodymyr Bokhonskyi, joka otti hopeaa M85-sarjassa ajalla 17.45,85. Kultaa vei Tanskan Jens Myrop Noe (17.09,46).
Ruotsin Mattias Sunneborn voitti M50-sarjan 400 metriä ajalla 54,30. Perässä maaliin tulivat Christian Verdier (FRA), Peter Wallin (SWE), Andrzej Piotrowski (POL), Mickael Rince (FRA) ja Jozef Niko (SVK). Sunneborn muistetaan 1990-luvun kovana pituushyppääjänä, joka voitti hallissa mm. Euroopan mestaruuden ja MM-hopeaa.
Suomen Jouko Juntunen maalissa hopeamitalistina 40-vuotiaiden miesten 400 metrillä ajalla 51,77 perässään Karol Górny (POL), Dave Awde (GBR), Massimo Vidale (ITA) ja Bartosz Borzuczek (POL). Kultamitalisti, Puolan Jakub Adamczyk (50,22) on jo ehtinyt pois kuvasta.
M40-sarjan maastojuoksun kaksi nopeinta vauhdissa, Puolan Mariusz Gizynski ja Makos Kamil.
M40-sarjan maastojuoksun voitto ratkesi vasta loppukirissä, jossa puolalaisten jäsentenvälisissä kultaa nappasi Mariusz Gizynski ennen Makos Kamilia.