Polkujuoksuun syntyi maajoukkue

Polkujuoksuun syntyi maajoukkue
Vuonna 2023 polkujuoksun MM-kisaajat kokoontuivat Innsbruckiin Itävaltaan. Kuva Juha Sorvisto
Lukulistalle
ClosePlease login

Polkujuoksu otti askeleen organisoidumpaan suuntaan, sillä maajoukkueeseen valinnalle ja arvokisaedustukselle tuli selkeät kriteerit.

Polkujuoksussa käynnistyy maajoukkueen toiminta, ja samalla arvokisaedustukseen tuli yhtenäiset kriteerit. Aiemmin lajin arvokisajuoksijat ovat valikoituneet kiinnostuneiden juoksijoiden ja heidän taustajoukkojensa yhteistyön avulla niukalla tai olemattomalla virallisella rakenteella.

Maajoukkueeseen valittavat urheilijat tähtäävät lyhyelle tai pitkälle matkalle polkujuoksun arvokisoihin. Ensimmäiset valinnat tähtäävät Espanjan Canfranc-Pirineosissa syyskuussa 2025 joustaviin MM-kisoihin. Lyhyt matka on noin maratonin mittainen ja pitkä 80 kilometriä.

Lyhyelle matkalle valittiin ensimmäisinä Juho Ylinen, Tuomas Kari ja suunnistajana aiemmin meritoitunut Mårten Boström. Pitkämatkalaisina mukana ovat Juuso Simpanen, Johanna Antila ja Marjo Liikanen. Anna-Stiina Erkkilä kuuluu joukkueeseen, mutta hän ei ole valinnut tavoitematkaansa.

Polkujuoksun maajoukkueeseen pääsee sekä lyhyellä että pitkällä matkalla enintään kolme miestä ja naista.

Maajoukkueeseen pääsyn kriteeri on kansainvälisen polkujuoksuliiton ITRA:n pisteytys kisojen pituuksia vastaavilta matkoilta. Rajaksi piirrettiin naisille 700 ja miehille 800 pistettä. Joukkueeseen pääsee molemmilta matkoilta enintään kolme miestä ja kolme naista ranking-järjestyksessä. Rajan on ylittänyt myös Cecilia Mattas.

EM- ja MM-kisoissa edustuspaikkoja on kuusi jokaisessa lähdössä. Maajoukkueen jäsenet valitaan automaattisesti, ja muille paikoille voi juosta karsintakisoista tai muilla näytöillä. Karsintakisoja kesällä 2024 ovat Nuts Ylläs-Pallas ja Nuuksio Classic. Lyhyet karsintamatkat ovat 37 ja 42 kilometriä, pitkät 105 ja 70 kilometriä.

Ainakin aluksi edustustehtävien mahdollinen taloudellinen tuki keskittyy maajoukkueen urheilijoihin ja tukihenkilöihin, joskin urheilijatkin joutunevat maksamaan osan reissustaan itse. Maajoukkueen toiminta tarkoittaa ensivaiheessa käytännössä vain arvokisamatkoja. Myöhemmin ajatuksissa ovat harjoitusleiritys ja muu urheilijoita tukeva toiminta sekä kumppaneiden etsiminen rahoitusta varten.

Polkujuoksun edustuspaikkojen valintakriteerit teki Ultrajuoksuliiton polkujuoksun työryhmä. Siinä olivat Janne Klasila, Antti Lepistö, Maija Oravamäki ja Jussi Nokelainen, joka on myös vuoden 2025 MM-kisojen joukkueenjohtaja.

Teksti Tomi Savolainen

Vastaa