Anna-Stiina Erkkilä voitti Azoreilla polkujuoksun päätösetapin

Anna-Stiina Erkkilä Golden Trail Series Azorit
Anna-Stiina Erkkilä onnistui nousujohteisessa suunnitelmassaan ja voitti Golden Trail National Series -sarjan finaalissa viimeisen etapin. Kuva Jordi Saragosa
Lukulistalle
ClosePlease login

Anna-Stiina Erkkilä voitti kolmannen etapin Azoreilla juostussa Golden Trail National Seriesin finaalissa. Polkujuoksu kokosi sarjan alueellisten osakilpailuiden voittajat. Päivitys: Lue Erkkilän kommentit ja ensi vuoden tavoitteet.

[Juttua päivitetty 27.10.2021 Erkkilän ja Boströmin kommenteilla.] Polkujuoksun etappikisa käytiin portugalilaisilla Azorien saarilla perjantaista sunnuntaihin.

Päätösetapin voitolla Anna-Stiina Erkkilä säilytti kokonaiskisan toisen sijansa. Hän juoksi avausosuudella toiseksi ja kakkosetapilla kolmanneksi.

Sunnuntain päätösetapilla Erkkilä juoksi pitkään yhdysvaltalaisen Janelle Lincksin ja meksikolaisen Jael Moralesin kanssa. Trailrunningfinlandin Instagram-päivityksen mukaan Erkkilä ratkaisi 35 kilometrin etapin edukseen loppunousussa.

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön TrailrunningFinland.com (@trailrunningfinland) jakama julkaisu

Anna-Stiina Erkkilä toteutti nousujohteisen suunnitelmansa Azoreilla

Anna-Stiina Erkkilä vastasi Juoksijan kysymyksiin kotimatkallaan välilaskulla Lissabonissa.

Mikä etapeista oli sinulle helpoin ja vaativin?

– Viimeinen etappi oli juoksutuntumaltaan helpoin. Etenimme kolmistaan kahden muun juoksijan kanssa ja saimme rennolla juoksulla tehtyä eroa muihin niin, ettei tarvinut puristaa liikaa. Vaikeimmalta tuntui toisen päivän juoksu eikä varmasti vähiten siksi, että palautumisaika oli minimaalinen saarelta toiselle siirtymisten ja muun logistisen säädön vuoksi, Erkkilä vastasi.

Golden Trail National Seriesin finaalissa Azoreilla jokaisen etapin välillä siirryttiin saarelta toiselle.

Lähditkö viimeiselle etapille hakemaan kokonaiskisan voittoa vai pikemminkin onnistunutta päivän juoksua? 

– Lähdin kuulostelemaan, miten kisa lähtee käyntiin ja miten kokonaiskisan kärkipaikkaa pitäneen Janelle Lincksin juoksu kulkee. Minun olisi pitänyt voittaa Janelle yli viidellä minuutilla. Janellen juoksu oli sen verran vahvaa, etten uskaltanut lähteä riskillä repimään kärkeen vaan tyydyin järkevämpään vauhdinjakoon. Juoksu oli koko ajan kontrollissa ja tuntui rennolta, nautin jokaisesta metristä kauden päättävästä etapista, Erkkilä vastasi.

”Viimeisen etapin voitto maistui makealta kauden päätöskisassa ja antoi valtavasti uskoa omaan tekemiseen ja siihen, että pystyn voittamaan kovissa tilanteissa myös ulkomailla.” –Anna-Stiina Erkkilä 

Mikä oli paras ja hankalin hetki Azorien koitoksessa?

– Parasta oli jakaa hetkiä poluilla ja niiden ulkopuolella mahtavien uusien tuttavien kanssa. Meitä oli hieno porukka Azoreilla ja useamman kanssa tullaan varmasti jakamaan kisoja vielä tulevaisuudessa. Hankalimmaksi koin juoksun ulkopuolella tapahtuneet säädöt, suurempia ongelmia ei tullut kisojen aikana. Aina toki mahtuu raskaita hetkiä vaativissa maastoissa, mutta täytyy sanoa, että El Hierron eli Golden Trail World Seriesin finaalin jälkeen hankalat hetket koen nykyään eri suhteessa. 

Erkkilä viittaa Kanariansaariin kuuluvalla El Hierrolla käytyyn kilpailuun, joka oli Golden Trail -sarjan korkeimman tason finaali. Sinne Erkkilä pääsi oltuaan kolmessa Golden Trail World Seriesin kisassa kymmenen parhaan joukossa.

Azorit puolestaan oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn National-sarjan loppuhuipentuma. Erkkilä ja Mårten Boström voittivat paikkansa Golden Trail National Seriesin finaaliin Nuuksio Classicin voitoilla. National-sarjan ideana on nostaa uusia nimiä Golden Trail World Seriesiin.

Vamma esti Boströmin täysipainoisen juoksun

Mårten Boströmin vauhtia Azoreilla rajoitti Ultra Pirineussa tullut kylkiluuvamma. Hän juoksi etapit lävitse, mutta kaatumisten välttely esti maksimisuorituksen. 

– Ensimmäinen päivä sujui aika mukavasti. Alun tasaisella piti hiukan varoa kylkiluita, mutta nousukulman lisääntyessä, iskutuksen vähentyessä ja väsyessä kivut unohtuivat.

Toisella etapilla alamäet muuttivat Boströmin juoksun tuskaiseksi.

– Onnistuin välttämään kaatumiset, mutta kisataistelu oli osaltani jo hiipunut. Kolmantena päivänä olin alusta alkaen retkeilytunnelmissa ja pääsin kokemaan kilpailuun osallistumisen hiukan eri näkökulmasta. Maisemat olivat huikeat sammuneen tulivuoren reunalta ja matkanteko sujui hymyssä suin, Boström kertoi.

Erkkilän tavoin myös Boström oli jo toistamiseen Azoreilla. Hän koki etappikilpailun mielenkiintoiseksi joskin erikoistreeniä vaativaksi.

Erkkilän tavoitteina Golden Series World Tour ja polkujuoksun MM-kisat

Palkinnoksi Azoreilta Anna-Stiina Erkkilä sai osallistumisoikeuden matkoineen kolmeen Golden Trail World Seriesin osakilpailuun vuonna 2022.

– Uskon, että ensi vuoden Golden Trail -sarjaan kutsun saaneilla on hyvät mahdollisuudet pärjätä sielläkin, Erkkilä totesi.

Hän on nostanut nopeasti tasoaan ja aikoo haastaa yhä ripeämpiä juoksijoita. 

– Ensi vuonna [Golden Trail World Series] -sarja huipentuu etappikisaan, jonne saavat kutsun sarjassa pärjänneet. Siellä on päätavoitteeni.

Lisäksi hän toivoo osallistuvansa polkujuoksun MM-kisoihin Thaimaassa helmikuussa.

– Suomessa valintaprosessi ei ole ihan niin selkeä kuin monessa muussa maassa. Omakustanteisesti en myöskään pysty reissua järjestämään, joten sen osalta on moni asia vielä auki. Olisi iso juttu päästä edustamaan Suomea kisoihin, joissa on jo itselle paljon entuudestaan tuttuja juoksijoita vastassa. 

Valmistautuminen polkujuoksun etappikilpailuun

Teitkö erikoisharjoitteita etappikisaa ajatellen? Jos kyllä, millaisia? 

– En ole erityisesti treenannut etappikisaan. Koko tiivis kausi vaativissa maastoissa on siihen varmasti hyvin valmistanut.

Erkkilä juoksi El Hierron 38 kilometrin kilpailun vain viikkoa ennen Azoreiden etappeja, mikä ei ollut valmistautumisena optimaalisin. El Hierron juoksu oli kokemuksena rankka, mutta toi yhdeksännen sijan kovien kilpailijoiden joukossa. 

– Sain sieltä henkisiä voimavaroja valtavasti Azoreiden koitoksiin.

Etappikisaan Erkkilä lähti maltillisesti ja pyrki nousujohteisuuteen, mikä toteutuikin viimeisen etapin voitolla.

– Jos mahdollista, hapottavat loppuspurtit kannattaa jättää viimeiselle etapille. Tärkeää on myös huolehtia riittävästä ravinnosta ja palautumisesta olosuhteiden puitteissa kisojen välissä. 

Anna-Stiina Erkkilä lähetti myös terveiset Juoksijan lukijoille.

– Poluille vain nauttimaan ja rohkeasti myös ulkomaille kisaamaan erilaisiin tapahtumiin. Kehitystä ja oppia noilta reissuilta saa valtavasti.

 

Vastaa