Helanderille loistojuoksu ja hopeaa EM-kisojen 5000 metrillä: ”Itseluottamus säilyi loppuun saakka”

Lukulistalle
ClosePlease login

Eemil Helander teki loistojuoksun 5000 metrillä ja otti hopeaa ennätyksellään 13.40,15 alle 23-vuotisten EM-kisoissa Espoossa perjantaina.

Kilpailun ennakkoasetelmat eivät aivan näin hyvää tulosta ennustaneet, mutta Helander itse ei kilpailun aikana epäröinyt, vaan lähti rohkeasti mukaan britti Charles Hicksin kovaan alkuvauhtiin. Se oli pitkään jopa 13.20:n vauhtia, mutta rauhoittui hieman loppua kohti.

Hicks ratkaisi voiton kahdella viimeisellä kierroksella ja sai voittoajakseen 13.35,07. Kärkikaksikko oli juoksussa ylivoimainen, sillä Helanderin jälkeen rakoa pronssiin kertyi jo viisi sekuntia. Helander paranteli entistä ennätystään viisi sekuntia.

– Ennen kilpailua ajattelin kahta vaihtoehtoa. Löytyy joku vauhdinpitäjä, tai sitten otan ohjat itse jossain vaiheessa juoksua. Kun Hicks lähti vetämään ja minäkin pääsin hyvään vauhtiin, niin suunnitelma oli selvä, Helander kommentoi tyytyväisenä juoksuaan.

– Rapsakka alkuvauhti, vaikka se hieman rauhoittui loppua kohti. Mutta kun lopputulos on noin hyvä, niin ei mitään valittamista.

Helander totesi, että vaikeita hetkiä ei kisan aikana tullut, vaikka aikaisemmin kauden aikana on tullut hyytyviä kisoja.

– Jalat ovat loppuneet silloin kesken, mutta nyt jakosoin taistella loppuun saakka, vaikka vähän hyydyinkin. Itseluottamukseni säilyi ja juoksu pysyi hyvänä, nyt oli kauden parasta menoa, Helander kertasi juoksun tapahtumia.

Kevään haaveri aiheutti päämatkan vaihdon

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustavan Helanderin päämatka näissä kisoissa olisi pitänyt alun perin olla estejuoksu, mutta keväällä sattunut haaveri muutti suunnitelmat.

– Keväällä koin epätoivon hetken, kun esteharjoituksessa nilkkani tärähti. Säikähdin, tuliko samanlainen haaveri kuin vuosi sitten, joka pilasi silloin ison osan viime kesästä. Huojentava tieto oli, että mitään ei ollut kuitenkaan rikki. Se aiheutti kuitenkin estejuoksun hylkäämisen ainakin toistaiseksi ja keskittymään sileän juoksuun.

Euroopan mestariksi juosseen Hicksin ennätys on kova 13.22, ja hän on kerännyt vuosikaudet meriittejä kovana yliopistojuoksijana Yhdysvalloissa ja ollut kestomenestyjä Euroopan mestaruuskisoissa juniorisarjoissa.

Valmentaja Nummela: ”Positiivinen yllätys”

Helanderin valmentaja Ari Nummela hehkui kisan jälkeen tyytyväisyyttä.

– Positiivinen yllätys, ihan tällaista en odottanut, vaikka Eemilin kuntoon luotinkin, valmentaja totesi.

– Suunnittelimme rohkeaa juoksua. Kärjen mukaan pitää mennä ja siellä pysyä. Kestää sitten tai ei.

Nummela tunnusti pohtineensa kilpailun aikana, jaksaako suojatti kovaa vauhtia.

– Aikaisemmin kesällä Tukholmassa oli sama vauhti, mutta silloin hän ei sitä kestänyt loppuun saakka. Nyt tuli hyvin 4,5 kilometriin saakka. Toisenlainen taktiikka olisi tehnyt mitalitaistelun vaikeammaksi, Nummela kertoi.

Muusella vaikeuksia

Mustafe Muuselle juoksu ei ollut suosiollinen, vaan tuloksena oli odotettua heikompi juoksu, tulos 14.33,68 ja sija 18.

– Hävettää, huono juoksu, Muuse totesi ykskantaan.

– Harmittaa, mutta helpottaa, kun tietää mitä tämän takana on, juoksija jatkoi.

Muuse kertoi, että hänellä on tullut ongelmia rautavarastojen kanssa. Syynä ilmeisesti runsas harjoittelu vuoristossa, tämän vuoden aikana jo 5 kuukautta.

– Tarkkaa syytä en ongelmalle vielä tiedä, se täytyy selvittää. Tilanne on huonompi kuin vuosi sitten vuoristoharjoittelun jälkeen. Näihin kisoihin tulin vuoristosta pois neljä päivää sitten.

Espoo, Leppävaara 13.7.2023 Alle 23-v. EM-kilpailut, aamukilpailut

Finaalit:

Miehet, 5000 m: 1) Charles Hicks Britannia 13.35,07, 2) Eemil Helander Suomi 13.40,15, 3) Will Barnicoat Britannia 13.45,24, 4) Derebe Ayele Israel 13.47,92, 5) Loic Scomparin Ranska 13.49,60, 6) Adam Maijo Espanja 13.50,77, 7) Henry McLuckie Britannia 13.52,11, 8) Jaime Migallon Espanja 13.52,38 … 18) Mustafe Muuse Suomi 14.33,68.

Vastaa