Polkujuoksija kuoli TDS-kisassa Alpeilla

TDS 2021 onnettomuus
Lukulistalle
ClosePlease login

Polkujuoksun UTMB-viikolla tapahtui kuolemaan johtanut onnettomuus Ranskan Alpeilla. Tsekkiläisjuoksija putosi reitin hankalimmalla osuudella ja menehtyi saamiinsa vammoihin.

Onnettomuus tapahtui tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello 00:25 TDS-kilpailussa, joka on viikon ensimmäinen henkilökohtainen ultramatka.

Onnettomuuspaikka oli Passeur de Pralognan, jossa vaellusreitin polku on jyrkällä vuoren rinteellä. Onnettomuuden sattuessa ei satanut, mutta maasto oli alueella kosteaa ja kivet siksi liukkaita illan sateen jäljiltä.

Järjestäjällä on kyseisessä kohdassa turvatiimi auttamassa juoksijoita, joten ensiapu oli nopeasti paikalla. Paikalle saapui myös pelastushelikopteri.

Evakuoinnin takia juoksijat pysäytettiin reitille juuri ennen onnettomuuspaikkaa. Pisimmillään he odottivat kolmisen tuntia paikalla.

Kisajärjestäjät päättivät pysäyttää juoksun heiltä, jotka eivät ehtineet ohittaa onnettomuuspaikkaa. Tämä koski 1 200 osallistujaa. UTMB perusteli keskeytystä sekä evakuoinnin pitkällä kestolla että juoksijoiden turvallisuudella.

Onnettomuuspaikalle jonoon ehtineet palasivat kymmenisen kilometriä aiemmin ohitettuun Bourg St. Mauricen kaupunkiin odottaman kyytiä Chamonix’n kisakeskukseen. Paikan ohi ehti alle 300 juoksijaa, joista osa onnettomuuden tapahduttua. Menehtynyt juoksija oli edennyt kilpailun alkumatkan vauhdikkaasti.

UTMB TDS 2021 onnettomuus Passeur de Pralognan
Osa kisaajista joutui odottamaan Passeur de Pralognanilla pitkään ennen kuin he pääsisivät palaamaan Bourg St. Mauriceen. Kuva Mārtiņš Krūmiņš

Kisassa hieman yli 60 kilometrin kohdalla olevan Passeur de Pralognanin vaativuus mainitaan erikseen TDS:n oppaassa. Osuus on kuulunut reitille myös useana aiempana vuonna. Kilpailun nykyisen version pituus on 145 kilometriä ja nousumetrejä kertyy yli 9 000.

Polku- ja vuorijuoksutapahtumissa kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat olleet harvinaisia, mutta tänä vuonna 21 kilpailun osallistujaa kuoli Kiinassa jäätävän myrskyn yllätettyä heidät ilman riittäviä varusteita.

Jutun kuvassa TDS:n osallistujat palaavat takaisin kohti Bourg St. Mauricea. Kuva Tomi Savolainen

Vastaa