Skyrunning vie juoksijan korkealle

Janne Hietala, Polkuporinat, Skyrunning
Lukulistalle
ClosePlease login

Skyrunning on nimensä veroinen laji, jonka kisareitit tavoittelevat pääsyä mahdollisimman korkealle esimerkiksi vuoristossa. Nimi tarkoittaa paikkaa, jossa maa ja taivas kohtaavat. Paina laji mieleen, mikäli kaipaat polkujuoksuun lisää seikkailuelementtejä.

 

Skyrunningia voidaan hyvin pitää polkujuoksun extreme-versiona. Lajin juuret löytyvät Italiasta, jossa paikallinen vuorikiipeilijä Marino Giacometti kumppaneineen kehitteli sen 1990-luvun alkupuolella. Kiipeilynomaiset olosuhteet eivät ole ollenkaan poikkeuksellisia lajin parissa. Suomessa matalat korkeuserot ja loivat maastonmuodot eivät mahdollista lajia.

Vaikka International Skyrunning Federation (ISF) edelleen määrittelee lajin kriteereiksi esimerkiksi 2 000 metrin korkeuteen nousemisen, on säännöstä tingitty. Lajin kilpailuja järjestetään vuosittain parisataa kappaletta, eikä kyseinen korkeusmääritelmä täyty niissä kaikissa. Nousuilta ei silti pääse välttymään. Kisareiteiltä löytyy erityispiirteinä erityisesti suuria korkeuseroja ja ilmavia harjanteita.

Lajin ympärille on kehitetty erilaisia kilpailusarjoja, joista suomalaisille tutuin lienee ympäri maailmaa kiertävä Golden Trail Series, johon myös Suomen kärkipolkujuoksija Henri Ansio on ottanut osaa. Reittien näyttävyyden voi jokainen käydä toteamassa katsomalla kisakoosteita Youtubesta. Visuaalinen puoli onkin tapahtumissa isossa roolissa ja maisemia kannattaa ihailla sen minkä hapoilta kykenee.

Seikkailu-urheilusta polkujuoksun pariin siirtynyt ja lopulta skyrunning-kilpailuihin hurahtanut Janne Hietala on käynyt kiertämässä erilaisia skyrunning-kilpailuja maailmalla. Vuonna 2012 polkujuoksun aloittanut Hietala totesi lajin sopivan perhearkeen seikkailu-urheilua paremmin. Muutaman vuoden päästä mukaan tulivat vuorijuoksukisat. Kun Hietala alkoi kaivata vieläkin enemmän extremeä harrastukseensa, houkuttelivat skyrunning-kilpailut ottamaan osaa. Hietala kuvaileekin lajia vuorijuoksun yhdeksi haaraksi, jossa mennään jyrkempiä ja teknisempiä reittejä kuin polkujuoksukisoissa.

Hietala kannustaa kaikkia seikkailumielisiä ottamaan rohkeasti osaa kilpailuihin. Sen sijaan korkeanpaikankammosta ei parane kärsiä. Kuten muissakin lajeissa, skyrunningissa eri kisojen vaativuustasot ovat erilaisia. Joihinkin kisoihin vaaditaan aikaisempia näyttöjä ja kokemusta haastavista reiteistä. Näin järjestäjät haluavat varmistaa kilpailijoiden turvallisuuden. Toisiin kilpailuihin taas on mahdollista ilmoittautua suoraan. Suosituimpien tai osallistujamäärältään rajoitetumpien kilpailuiden paikat saatetaan arpoa. Ihan noviisina skyrunning-kilpailuun ei kannata lähteä, sillä yhteen 30 kilometrin kilpailuun sisältyy vajaat 3 000 metriä nousua.

Kuuntele Janne Hietalan kisakokemukset ja treenivinkit skyrunning-kisoihin Mikael Heermanin Polkuporinat-podcastista.

Lisätietoa lajista ja kilpailuista löytyy myös ISF:n sivuilta.

Mainos