Karvasukset testissä – uutta ja perinteistä

Lukulistalle
ClosePlease login

Karvasuksien kehitys jatkuu, ja niissä on uusia, toimivia ratkaisuja kuntohiihtäjien tarpeisiin. Hiihdimme muutamia toisistaan poikkeavia suksimalleja.

Karvasuksien ehdoton valtti on, että ne vapauttavat hiihtäjän pitovoitelusta ja toimivat suhteellisen laajalla kelialueella. Olennaista on, että suksi valitaan aina hiihtäjän taitojen, yksilöllisen hiihtotyylin, mieltymysten, vallitsevien lumiolojen ja käyttötarkoituksen mukaan.

Ladun varressa tarkkaillessa huomaa, että varsin moni kuntoilija hiihtää alkukaudesta liian huonosti pitävillä karvasuksilla, vaikka juuri nyt olisi tärkeää hiihtää rennosti.

Lipsuvilla suksilla on ikävä hiihtää ylämäessä, ja samalla katoaa hiihdon ja myös peruskestävyysharjoittelun idea. Pidon saamiseksi potkuun joutuu käyttämään liikaa voimaa, eikä hiihto ole rentoa.

Ilahduttavaa testihiihdoissamme oli se, että Karhun NoWax Skin 200 -uutuussukset ja kärköläläisen Custom Skin edulliseen puurunkoon virittämät karvasukset pitivät ja luistivat mainiosti eripainoisilla ja -tasoisilla hiihtäjillä. Karhut pitivät ylämäessä nautinnollisen hyvin

Jos sama suksi toimii 60-kiloisella naisella ja 80-kiloisella miehellä, se on hiihdon kannalta todella hieno asia. Tällaiset ratkaisut lisäävät suksimisen suosiota, koska hyvin pitäviä suksia on entistä helpompi löytää.

Tarvitaanko karvasuksia useampi pari?

Koska karvasuksia suunnitellaan yhä enemmän joko erittäin hyvää pitoa tai luistoa painottaen, tulee suksivalintaan lisähaasteita.

Saattaa olla, että tulevaisuudessa kuntohiihtäjillä on käytössään vähintään kahdentyyppisiä karvasuksia: toiset pitävät mainiosti mäkimaastossa ja huonommilla laduilla, kun taas toiset ovat parhaimmillaan kovilla ja tasaisilla laduilla pikkupakkasilla.

Myös pitokarvojen suunnittelussa riittää vielä paljon tekemistä. Nukan jäykkyydessä, pituudessa ja materiaaleissa on selkeitä eroja, ja ne myös toimivat eri tavalla eri keleissä. Tulevaisuudessa karvojen rakenteeseen saattaa tulla huomattavaa variaatiota myös pitoalueen eri kohdissa. 

Uusia ratkaisuja perinteisten rinnalle

Testaamistamme suksista Rossignolin kuntoilijoille suunnattu Delta Course edustaa jo useana vuonna testeissämme mainiosti menestynyttä helppohiihtoista yleissuksea, joka toimii laajalla kelialueella ja erilaisilla lumialustoilla. Pidon saa helposti, ja silti suksi kantaa hyvin yhden suksen liu’ussa.

Karhu on yhdistänyt ennakkoluulottomasti NoWax Skin 200 -suksessaan liukupinnoille levitettävän ja entistä sileämmän nanopinnoitteen ja voidepesässä olevan lyhyen pitokarvan. Ideana on löytää tällä yhdistelmällä optimaalinen pito kaikkein vaikeimmille voitelukeleille.

Testihiihtojemme perusteella Karhu on onnistunut tavoitteessaan. Hyvin mäkisessä maastossa vuorohiihto säilyy täysin rentona, olipa keli mikä tahansa.

Custom Ski asentaa mittatilaustyönä kaksiosaisen pitokarvan erilaisiin suksiin. Menetelmän etu on, että pitokarva voidaan asentaa juuri ihanteelliseen kohtaan ja aina sopivan mittaisena. Merkki on räätälöinyt pitokarvasuksia myös kilpahiihtäjille.

Custom Skin yhtenä uutuutena on ratkaisu, jossa alle kaksimetriseen ja löysähköön puurunkoiseen sukseen asennetaan pitokarva. Suksi toimi koehiihtojemme perusteella mainiosti kostealla tykkilumella ja vesikelissä, vaikka hiihtäjillä oli painoeroa 30 kiloa. Kovalla ladulla pakkaskelillä löysä runko ei enää toiminut yhtä hyvin. Pito ja luisto heikkenivät.

Lyhyt skini vaatii hyvän ladun

Madshus luottaa lyhyeen skiniin ja helposti siirrettävään siteeseen samoin kuin Peltonen aktiivihiihtäjien Infra-malleissaan. Hyvillä laduilla tällainen suksi pitää ja luistaa mainiosti, mutta vaikeudet alkavat ladun pehmetessä. Esimerkiksi Peltosen Infra on ollut testeissämme hyvällä ladulla kärkipään suksia.

Jos latu on pehmeä tai kovalla pinnalla on irtolunta, lyhyt karva ei anna riittävää pitoa. Pitkissä hiihdoissa Move-side antaa toki mahdollisuuden säätää pitoa ja luistoa kesken hiihdon, mutta jos ylävartalosta loppuun puhti, jalkojen suuria lihaksia ei voi hyödyntää lipsuvilla suksilla. Myös siteen säätämisessä on oltava tarkkana, jos pitoalue on hyvin lyhyt. Siirto eteenpäin voi myös heikentää pitoa.

Fischer käyttää kuntoilijamalleissaan kaksiosaista pitokarvaa, joka on osoittautunut pehmeässä juuri satavassa lumessa varsin toimivaksi ratkaisuksi.

 

Karvasukset testissä

 

Rossignol R-skin Delta Course

Erittäin hyvin pitävä ja helppohiihtoinen yleissuksi kuntoilijalle.

Rossignol Delta Course

DELTA JATKAA samaa linjaa kuin viime vuonna testissämme mainiosti menestynyt malli. Se on tasapainoinen, helppohiihtoinen ja laajalla kelialueella toimiva karvasuksi kuntohiihtäjälle. Sitä myydään myös Comp-nimellä ja myös urheiluliikeketjuilla on siitä sisarmalleja.

Deltalla on nautinto hiihtää, koska pidon saamiseksi ei tarvitse käyttää liikaa voimaa. Karva irtoaa nopeasti irti ladusta, ja suksi kestää hyvin yhden suksen liukua. Hiihtotuntuma vuorohiihdossa on pehmeän joustava.

Rungoltaan Delta ei ole yhtä kestävä kuin Rossignolin kalliimmat mallit. Huonokuntoisilla, epätasaisilla ja jäisillä kevätladuilla vaarana on, että runko pettää takapainealueelta siteen takaa isokokoisen hiihtäjän alla. Huonoilla metsäladuilla ei kannata hiihtää hyvillä suksilla.

Hiihdimme vertailun vuoksi myös kalliimman hintaluokan Rossignol R-skin X-iumin. Testisukseksi valikoitui painoluokituksen alapäästä hieman löysempi pari. Siteen ollessa -2 ja -1-asennoissa X-iumin luisto ja pito olivat erinomaiset niin pikkupakkasella kuin vesikelissä. Kun suksi valitaan hiihtäjän taitojen mukaan X-ium on mainio valinta hyvälle kuntohiihtäjälle.

 

Peltonen Skin Pro

Varma ja hyvin pitävä perussuksi kuntoilijalle.

Peltonen Skin Pro

HYVÄSTÄ PIDOSTAAN tunnettu Skin Pro on saanut uuden ulkoasun. Verrattuna isoveljeensä Infraan tämä pidemmällä karvalla varustettu suksi on selvästi helppohiihtoisempi.

Kovalla ladulla nollakeleissä ja pikkupakkasessa Skin Pro pitää ja luistaa nautinnollisesti. Pehmeässä vesikelissä pito oli aavistuksen niukka, ja epätasaisella ladulla karva jarrutti jonkin verran liukua. Skin Pro vaatii valitsijalta hieman tarkkuutta, jotta oikea pari löytyy eritasoisille kuntoilijoille.

Rottefellan Move-sidettä voi säätää ottamatta suksia jalasta. Säätö on myös riittävän kevyt käyttää. Tästä on hyötyä esimerkiksi pitkissä nousuissa, koska siteen siirtäminen eteenpäin lisää yleensä pitoa. Pitkissä laskuissa ja epätasaisella sekä pehmeällä ladulla siteen siirtäminen taaksepäin voi auttaa.

Skin Pro on jonkin verran painavampi kuin esim. Rossignolin Delta. Rauhallisessa hiihdossa paineroa ei juuri huomaa. 

 

SalomonS/MAX eSKIN

Helppohiihtoinen suksi kuntoilijalle

SALOMON S/MAX eSKIN -karvasuksen vaahtorunko on valmistettu 45-prosenttisesti muovisista kierrätyspulloista.

Pito oli kuivalla luonnonlumella ja myös pehmeässä tykkilumessa hyvä. S/MAX luisti mainiosti, eikä karvan etuosa hangannut pehmeässä lumessa, kun sidettä siirsi toiseksi taaimpaan asentoon.

Myös uudessa lumessa nollakelillä suksi oli helppohiihtoinen. Huomattavasti liippaantuneella eli pinnaltaan kiiltävällä ja kovalla ladulla pito oli niukahko. Siteen siirtäminen eteen paransi hieman pitoa kovalla ladulla.

S/MAX eSKIN on helppohiihtoinen suksi kuntoilijalle.

Lisäpisteitä tulee siitä, että Salomonin uutta Shift-In-sidettä voi säätää myös sukset jalassa. Viisiportaisessa säädössä siirtoväli on lähes puoli senttiä pienempi kuin Rottefellan vastaavassa Move-siteessä, mika tuo tarkkuutta siteen säätämiseen Toisaalta säätösalvan kiertäminen vaatii enemmän sormivoimia kuin Movessa.

 

 

Madshus Race Pro 

Hyvälle hiihtäjälle hyvälle ladulle

Karvasukset testissä

MADSHUSIN PITOKARVA on lyhyehkö, 38,5 senttiä, ja tasapainopisteen etupuolelle se ulottuu vain 26,5 senttiä. Ratkaisu on samanlainen kuin Peltosen Infra-mallissa.

Pakkasella ja lähellä nollaa hyvällä ladulla kuntohiihtäjät saivat suksen pitämään hyvin. Luisto oli testattujen suksien kärkeä.

Vesikelillä Race Pron pito oli todella heikko ilmeisesti skinin kastumisen takia. Tästä huolimatta lyhyt skini jarrutti yhden suksen liu’ussa yllättävän paljon pehmeässä lumessa. Siteen paikan säätäminen ei tuonut suurta muutosta tilanteeseen

Tässä mallissa ei ole keulassa olasta eli keskellä kulkevaa uraa. Olaksen puuttuminen keulaosasta tuo hieman epävakautta vuorohiihtoon ja tasatyöntöön ladun vieressä hiihtäessä. Tämä korostuu, jos hiihtäjän tasapainossa on puutteita

Race Pro on parhaimmillaan hyväkuntoisilla laduilla pikkupakkasessa taitavan hiihtäjän alla. Lyhyt skini vaatii hyvin suunnatun ja terävähkön potkun. Kosteilla keleillä lyhyttä skiniä on vaikea saada pitämään.

 

Karhu NoWax Skin 200

Varma ja hyvä pito ongelmakeleillä, ehdoton valinta mäkiseen maastoon.

karvasukset

KARHUN UUTUUDESSA on yhdistetty liukupinnoilla oleva nanopinnoite ja lyhyt pitokarva. Optifast-pinnoite on huomattavasti liukkaampi kuin normaali nanopinnoite. Merkittävää on myös se, ettei Karhu NoWax Skin200:n liukupintoja tarvitse luistovoidella ollenkaan.

Pito oli kaikilla keleillä erinomainen ja luisto riittävän hyvä. Karhu piti paremmin kuin useimmat muut testisukset, mutta ei jäänyt merkittävästi luistossa, eikä erolla ollut lenkkihiihdossa mitään merkitystä.

Vain erittäin kuivalla ja pehmeällä lumella suksien luisto on häiritsevän huono. Tilanne paranee heti, kun latupohja kovettuu.

Vaikka kennorunko on jämäkkä, varsin eripainoiset hiihtäjät voivat käyttää samaa suksea. Testeissä sillä hiihtivät 60-kiloinen nainen ja useampi yli 90-kiloinen mies, eikä kukaan moittinut pitoa.

Nousuissa Skin 200 piti nautittavasti. Kuntoilijalle tästä on erittäin paljon hyötyä, kun mäet voin nousta rennosti vuorohiihtäen. Silloin pitkät rauhalliset lenkit onnistuvat oikealla tehoalueella mäkisessäkin maastossa.

 

Fischer Twin Skin Race

Hyvä ja kestävä kuntoilijan perussuksi.

TWIN SKIN RACE on rungoltaan aavistuksen korkeampi kuin Fischerin kalliimmat mallit. Se toimii rauhallisessa lenkkihiihdossa selkeillä pakkaskeleillä mainiosti. Myös suuntavakaus vuorohiihdossa on hyvä.

Pehmeässä lumessa kaksiosainen skini liukuu kevyesti eikä jarruta. Tämä Fischerin ratkaisu on osoittautunut useissa testeissämme pehmeällä lumella varsin toimivaksi, ja edullinen kuntoilijasuksi on ollut lumisateella monin verroin parempi kuin kalleimmat kisarunkoon tehdyt karvasukset.

Kovalla liippaladulla ja vesikelillä Racen pito oli aavistuksen niukka, eli se vaati terävähkön potkun. Siteen siirtäminen eteenpäin lisäsi pitoa, mutta samalla karva alkoi hieman jarruttaa menoa karkealla lumella.

Painoa on kohtuullisen paljon, lähes saman verran kuin Peltosen Skin Prossa. Se ei kuitenkaan häiritse ja hiihtotuntuma on hyvä. Twin Skin Race on laadukas ja rakenteeltaan kestävä suksi kuntoilijalle.

 

Custom Ski mittatilaussukset

Hämmästyttävän hyvää pitoa ja luistoa edullisesti.

Karvasukset

CUSTOM SKI asentaa pitokarvoja eritasoisiin suksiin alkaen kisamalleista, joista kuvassa Rossignolin X-ium.

Menetelmän etuna on se, että pitokarva voidaan asentaa juuri sopivan mittaiseksi kuhunkin suksipariin ja hiihtäjän tarpeiden mukaan

Tälle kaudelle Custom Ski kehitti ratkaisun, jossa hiihtäjän painolla ei ole suurta merkitystä suksen valinnassa. Yhdeksi testisukseksi saimme puurunkoisen, 196-senttisen Rossignol Zymaxin, johon oli asennettu kaksiosainen pitokarva. Vaikka suksi on hyvin löysä ja lyhyt, se toimi kostealla ja pehmeähköllä lumella myös isokokoisten miesten alla.

Zymaxilla hiihtivät 68-, 75- ja 92-kiloinen mies. Luisto ja pito olivat kaikkien mielestä kostella tykkilumella ja pehmeähköllä vesikelillä hyvät. Mittatilaussuksen voi olettaa toimivan hyvin myös pehmeällä kevätlumella.  Pakkaskelilllä kovalla ladulla löysän puurungon ominaisuudet eivät riittäneet nopeaan vuorohiihtoon. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että voimakkaammassa potkussa pitoalue ponnahtaa irti ladusta, eikä lyhyt ja löysä suksi pidä. Myöskään luisto ei kuivalla lumella ollut hyvä.

Lue myös:

Siirrettävät siteet tuovat pelivaraa

Karhu yhdisti skinin ja nanon

Kisatason luistelusukset testissä – ohjeet suksen valintaan

 

TEKSTI JA KUVAT SEPPO ANTTILA

Hiihto 5/2021

Mainos
Vastaa