Kesäinen liikuntaloma Saimaalla

Liikuntaloma Saimaalla
Lukulistalle
ClosePlease login

Suunnitteletko kesälomaa kotimaassa? Tekisikö mieli yhdistää liikunnalliset luontoelämykset kaupunkilomaan? Pakkaa pyörä ja juoksukengät mukaan ja suuntaa Saimaalle! 

Meloen saaristossa

AURINKO pilkistelee pilvien takaa mukavasti, kun kävelemme lyhyen matkan majoituspaikastamme Imatran kylpylältä melontaretken lähtöpisteeseen. Tuplakasi Actionin opas on valmistellut inkkarikanoottimme lähtövalmiiksi Lammassaaressa sijaitsevaan Imatran sataman laituriin.

Tarkoitus on meloa muutama tunti lipuen pitkin Saimaan saaristoa. Kun pelastusliivit, vesipullot ja muu tarpeellinen on pakattu menopeleihin, pääsemme matkaan. Sää näyttää aurinkoiselta eikä aallokkoa juurikaan ole.

Istun kanootin etuosassa ja määrään melontatahdin. Mieheni Tommi sen sijaan ohjaa kanoottia oikeaan suuntaan. Ukonniemen edessä ohitamme Imatralle tyypillisiä venevajoja, joita on pitkä rivi. Reitti kiemurtelee saaria nuollen ja välillä melomme pidemmän matkan avovedellä. Malonsalmessa alitamme hauskan pienen kävelysillan, jota pitkin pääsee patikoijien suosimaan Malonsaareen.

Koska takaisinpäin meloessa on luvassa vastatuulta, päätämme lyhentää reittiämme. Vesillä liikkuminen saattaa toisinaan olla hitaampaa tuuliolosuhteista riippuen. Reittiä valitessa kannattaakin ottaa huomioon niin sääolosuhteet kuin omat taidot.

 

Pyöräilyä moneen makuun

Liikuntaloma Saimaalla

IMATRALLA ei voi ohittaa yhtä Suomen vanhinta ja tunnetuinta matkakohdetta eli Imatrankoskea. Esimerkiksi Ukonniemestä, Imatran kylpylältä matkaa koskelle kertyy kymmenisen kilometriä suuntaansa. Pyörätie seuraa osittain Vuoksen kulttuurireittiä ja matkanvarrelta löytyy kaikenlaista nähtävää.

Retki huipentuu Imatrankosken kansallismaisemaan ja Kruununpuistoon, missä komeilee eräs Suomen kauneimmista rakennuksista – Imatran Valtionhotelli. Matkan varrella voi nauttia lounasta Vuoksen kalastuspuistossa, mistä löytyy myös aurinkoinen terassi.

Pidemmästä pyöräilyreitistä haaveileva kiertää upean Saimaan saaristoreitin, jolle kertyy pituutta 156 km. Monin paikoin Saimaan vesistön ympäröimä maisemareitti hivelee vaativankin pyöräilijän silmää. Reitin voi aloittaa joko Imatralta tai Lappeenrannasta. Matkalla riittää pyöräteitä pitkiä matkoja ja osittain matka taittuu myös hiljaisia maanteitä pitkin.

Jotta reitin voi ajaa ympäri, täytyy välillä hypätä myös pyörälauttaan. Aloittaa pyöräretken sitten kummasta kaupungista tahansa, lounashetki kannattaa ajoittaa Taipalsaareen. Sieltä löytyy nimittäin kansainvälisesti palkitun keittiömestarin Ulla Liukkosen Ullan Bistro, mitä ei voi ohittaa pysähtymättä.

 

Polkujuoksua ja kylpemistä Ukonniemessä

Liikuntaloma Saimaalla

POLKUJUOKSIJAN on helppo löytää upeita maastoja sekä Ukonniemen ulkoilualueelta että läheisestä Lammassaaresta. Ukonniemi on myös maastopyöräilijöiden paratiisi, sillä alueelta löytyy noin 100 kilometrin verran erilaisia polkuja. Ei kannata myöskään unohtaa pump track -rataa ja lukuisia muita tarjolla olevia aktiviteetteja.

Mukavan mittaisen polkujuoksulenkin saa aikaiseksi yhdistelemällä Ukonniemen ja Lammassaaren luontopolkuja. Molemmista löytyy myös nuotiopaikkoja sekä useita rantoja, joista voi pulahtaa uimaan hikisen päivän päätteeksi.

Jos sää ei suosi, pääsee Imatran Kylpylässä kokeilemaan rentouttavia altaita. Erityisesti tykkäsin kipeitä lihaksia hierovista vesisuihkuista ja erilaisista saunoista. Aktiivinen ulkoiluloma kannattaakin yhdistää kylpyläkäyntiin.

Liikuntaloman kruunaa maittava illallinen kylpylän Kastanja-ravintolassa Saimaan aaltoja katsellen. Ja jos kesäillan sää suosii, kannattaa ehdottomasti kävellä Lammassaareen ihailemaan auringonlaskua.

Liikunnan jälkeen kylpylään!

Lue myös:

Liiku Suomessa!

TEKSTI JA KUVAT ANU KIIVERI-SAHILA 

Juoksija 5/2022

Vastaa