Polkujuoksukengät saavat maratoneilta tuttuja uudistuksia

Polkujuoksukengät Nike
Lukulistalle
ClosePlease login

Polkujuoksukengät saattavat kokea vastaavan muutoksen kuin maantiejuoksun ja ratajuoksun kisakengät.

Polkujuoksu on lajina moniulotteisempi kengän vaatimusten kannalta, joten kenkien muutos ei välttämättä vaikuta tuloksiin yhtä suoraviivaisesti kuin sileän alustan juoksuissa. Toisaalta ultramatkoilla usean erilaisen kehityskulun yhteisvaikutus voi olla jopa dramaattisempi kuin tiellä ja radalla.

Uusimmista polkujuoksukengistä saa hyvän kuvan pitkän kaavan urheilukauppojen kierroksella Chamonix’ssa Ranskassa. Sama pätee muihinkin vuorilla liikkumiseen soveltuviin varusteisiin. Pikkukaupunki Alppien korkeimman vuoren Mont Blancin juurella vetää harrastajia ja se näkyy tarjonnassa. Pelkästään eri merkkien omia brändikauppoja on useita.

Kävin läpi toistakymmentä kauppaa. Polkujuoksun kasvusta ja merkityksestä brändeille kertoo se, että hieman yllättävät vuoriulkoilun merkit ovat lisänneet valikoimaansa polkujuoksukengät.

Vaatteista tunnettu ranskalainen Millet on esitellyt omat kenkänsä ja jo aiemmin Amerin omistama Arcteryx teki saman. Polkujuoksukenkiä löytyy Chamonix’n liikkeistä myös Scarpalta, joka on tunnetumpi järeistä vuoristokengistä, kiipeilyvarusteista sekä laskulajien monoista.

Uuden maahantuojan myötä Suomessakin alkaa ensi vuonna näkyä ski mountaineeringistä tutun Dynafitin polkujuoksukenkiä, joskin merkki laajensi poluille jo vuosia sitten.

Polkujuoksukengät Millet
Millet on tuonut valikoimaansa polkujuoksukengät. Taipuisan pohjan pidosta vastaa rengasmerkki Michelinin materiaali.

Uudenlaiset polkujuoksukengät

Rakenteeltaan olennaisesti uudenlaiset kengät tulevat kuitenkin Salomonilta ja usealta yhdysvaltalaiselta merkiltä. Salomonin avaukset eivät rajoitu Polkujuoksijaan testaamaamme Kilian Jornet’n kanssa suunniteltuun Pulsariin ja tuoreeseen Ultra Glideen.

Salomon TMB Tracks 2.0:sta löytyi numeroitu versio, jossa kengän päällinen on todella sukkamainen ja ulottuu kehräsluun yläpuolelle. Kevyen ja matalakuvioisen Index.01:n kuvaukseksi sopii muotonsa puolesta keinukenkä.

Salmon Index.01
Salomon Index.01 on tuotekehitysluonteinen pienen valmistusmäärän kenkä sileille alustoille. Salomon tunnustelee erikoisuuksilla juoksijoiden reaktioita.

Rocker-muoto vaikuttaa yleistyvän – moni muukin merkki on tehnyt polkujuoksukengät, joissa kärki ja kanta ovat korkeammalla kuin keskiosa. Rocker-sanaa on käytetty alppisuksissa toistakymmentä vuotta kuvaamaan juuri negativista jalkavuutta eli nousevia osia suksen kärjessä ja kannassa. Siihen yhtäläisyydet kengän rockeriin loppuvatkin.

Suksessa rocker-muoto vaikuttaa käyttäytymiseen käännöksessä ja kelluvuuteen pehmeässä lumessa. Kengissä kärjen ja kannan nostolla haetaan rullaavuutta. Salomonin lisäksi North Face ja Nike tarjoavat selkeitä rocker-kenkiä polkujuoksuun ja hieman miedompana muotoa löytyy myös ainakin Hokalta, Scottilta ja Brooksilta.

Yhdysvaltalaismerkeistä valtaosalla muotoon yhdistyy jäykkä tai todella jäykkä pohjarakenne, jossa vain kengän kärki on taipuisa. North Face on tehnyt Vectiv-malliston, jossa yhtymäkohdat ovat selviä paljon puhuttuihin sileiden alustojen hiilikuitulevyllisiin ennätyskenkiin. Samaa voi sanoa Nikesta, jonka polkukengissä muotokielikin on teiltä tuttu.

Kevyttä tai melko kevyttä kenkämallia myy lähes jokainen merkki, jolla on tarjolla polkujuoksuun useita malleja. Tämän trendin tulo näkyi selvänä jo tämän ja viime vuoden Polkujuoksijan polkukenkätesteissä, mutta tarjonta laajenee.

North Face Vectiv Infinite
North Face Vectiv Infinite on todella kiertojäykkä kärkeä lukuun ottamatta.

UMTB – uudenlaisia kenkiä kärkeen?

Ultra-Trail du Mont-Blanc eli UTMB tarjoaa hyvän mahdollisuuden paitsi seurata ultramatkojen huippujen kilpailua myös heidän kenkiään.

Omia kenkäharkintoja ajatellen kannattaa huomioida, että UTMB-viikon kisoista 171 kilometrin päämatka, 100 kilometrin CCC ja 56 kilometrin OCC ovat alustaltaan selvästi helpompia kuin tyypilliset suomalaiset juurakko- ja kivikkopolut. Siksi samat kengät eivät välttämättä ole toimivimpia suomalaisilla poluilla.

UTMB-viikon kisojen vaativuus tulee matkan lisäksi nousumetreistä, joita UTMB:llä kertyy peräti 10 000. 145 kilometrin ja yli 9 000 nousumetrin TDS:llä mukana on myös juoksuteknisesti vaativahkoja polkuja.

Kenkäuutuuksista kannattaa seurata ainakin North Facea, sillä edellisen kisan eli kahden vuoden takaisen UTMB:n reittiennätyksellä voittanut espanjalainen Pau Capell on jälleen mukana. Hän juoksee North Facella, joka on Suomessa tuttu lähinnä lumilajien vaatteista.

Suomen ykkösjuoksijoista päämatkalla on mukana toistamiseen Maija Oravamäki. Hän on kertonut juoksevansa matalakuvioisella ja vaimennukseensa nähden kevyellä Salomon Ultra Glidella.

Huomenna maanantaina alkavan UTMB-viikon kisoihin on päässyt mukaan suomalaisia yhteensä peräti 72. Ultramatkojen lisäksi heistä viisi on 40 kilometrin MCC:llä.

Matkoista vain 2–3 hengen joukkuekoitos PTL starttaa ilman suomalaisia. PTL alkaa huomenna maanantaina aiemmasta poiketen Sveitsin Orsiéresistä. 300 kilometrin ja 26 000 nousumetrin jälkeen sitkeimmät saapuvat viikon lopulla Chamonix’n maaliin.

Vastaa