Kartat ja retkeilyoppaat – Kuusamoon vai Nuuksioon?

Lukulistalle
ClosePlease login

KARTTAKESKUS on julkaissut uusia käteviä retkeilyoppaita karttoineen mm. Karhunkierrokselta ja Nuuksiosta. Vedenkestäviin taiteltaviin ulkoilukarttoihin on merkitty kaikki alueiden reitit ja oppaissa esiteltävät kohteet.

Karhunkierroksen, Rukan ja Oulangan opas ja kartat palvelevat sekä pitkien vaelluksien että päiväretkien tekijöitä. Reittikuvaukset, luonnonnähtävyydet, kulttuurihistorialliset kohteet ja palvelut selviävät oppaasta.

Kaksipuolisessa kartassa (1:50 000) on lisäksi tarkemmat 1:25 000-kartat Pienestä Karhunkierroksesta, Kiutakönkäästä ja Rukasta. 

  • Laaksonen, Jouni: Karhunkierros Oulanka Retkeilyopas ja kartta. Opas 128 s. Karttakeskus 2022.

 

NUUKSION RETKEILYOPAS ja 1:15 000-kartta kattavat 55 km2:n kokoisen kansallispuiston lisäksi muita Nuuksion järviylängön suojelu- ja ulkoilualueita, kuten Salmi, Oittaa ja Luukki.

Laaja ja sokkeloinen erämaa vetää retkeilijöitä ja ulkoilijoita ympäri vuoden. Luonnonladut ja Oittaan lumetetut ladut ovat hiihtäjien suosiossa, ja mäkinen maasto sopii mainiosti myös lumikenkäilyyn.

  •  Saari, Jonna & Valtonen, Mari: Nuuksio Retkeilyopas ja kartta. Opas 128 s. Karttakeskus 2022.

 

Kestävät kartat

VEDENKESTÄVÄ ja repeytymätön kartta on mainio matkakumppani pitkillä vaelluksilla. Siitä on helppo taitella juuri sopivan kokoisia näkymiä karttalaukkuun alkuperäisten taitosten kärsimättä. Lisäksi kartta kestää kovaa käyttöä myös kaksipuolisena.

Uusi taipuisa karttamateriaali on myös kevyttä. Perinteinen, vanha Kilpisjärven retkeilykartta painaa yli 90 grammaa. Jos sen vielä päällystää kontaktimuovilla, se on jäykkä ja painava. Karttakeskuksen uusi Halti Kilpisjärvi -kartta puolestaan painaa vain 40 g ja kattaa lähes puolet suuremman alueen.


Halti Kilpisjärvi Pältsan -kartta on monipuolinen, koska se kattaa lännessä Ruotsin Pältsan-tunturin ja Norjan puolen Barras-tunturin maastot. Pohjoispuolella karttanäkymään mahtuu Guolasjärven ylänkö, jos Haltin valloitus parissa tunnissa Norjan puolelta kiinnostaa.

Vätsärin erämaa Inarijärven koillispuolella on maailman mittaluokassakin hyvin poikkeuksellinen. Siksi hyvä kartta on tervetullut.

Hiihtomatkailu alkoi Sallassa jo 1930-luvulla, kun vanhalla, Venäjän puolella sijaitsevalla Sallatunturilla harrastettiin tunturihiihtoa. Sallatunturi Aatsinki Hautajärvi -kartta (1:25 000) auttaa hiihto- ja muiden retkien toteuttamisessa. 

 

Sallan kansallispuistokin tutuksi

UUDISTETUSSA Kansallispuistot tutuiksi Suomi -kirjassa ovat mukana kaikki Suomen 41 kansallispuistoa – myös uusi Sallan kansallispuisto – sekä 5 valtion retkeilyaluetta. Tiedot on päivitetty vastaamaan vuotta 2022.

  • Forsberg, Pepe & Sorsa, Mikko: Kansallispuistot tutuiksi Suomi – Retkeilijän opas. Kuudes, päivitetty ja täydennetty painos. 352 s. Karttakeskus 2022.  

 

Euroopan erämaissa

EUROOPASSA on monia upeita luonnontilassa olevia paikkoja, jotka ovat säilyneet siksi, etteivät ihmiset ole niitä muokanneet. Luonnollinen kiertokulku saa rauhassa tehdä tehtävänsä. Samalla monet harvinaiset eläimet ja kasvit ovat säilyneet.

Euroopan kauneimmat kansallispuistot -kirjassa esitellään kansallispuistojen lisäksi muutamia luonnonsuojelu- ja erämaa-alueita eri puolilta Eurooppaa. Teoksen alkuperäisnimi onkin Die letzten Wildnisse Europas (Euroopan viimeiset erämaat). Kohteita on kaikkiaan 109.

Kirja on kuvapainotteinen, ja lyhyissä teksteissä on yleisluontoista kuvailua ja tunnelmointia. Huimat maisemat houkuttelevat suunnittelemaan vaellusmatkoja.

  • Euroopan kauneimmat kansallispuistot. Saksankiel. alkuper. teos Die letzten Wildnisse Europas. 208 s. Karttakeskus.

 

Teksti Soila Niklander

Hiihto 4/2022

Vastaa