Miten OCC sujui, Anna-Stiina Erkkilä?

UTMB 2023 OCC Katie Schide
Kuvan Katie Schide juoksi OCC:n kakkoseksi. Voiton vei Toni McCann ajalla 5.18.21. Kuva Franck Oddoux / UTMB
Lukulistalle
ClosePlease login

Anna-Stiina Erkkilä juoksi UTMB-viikon kovimman suomalaissuorituksen ja sijoittui 10. sijalle OCC-kisassa. Lue Erkkilän kokemukset juoksusta.

Anna-Stiina Erkkilä nousi OCC:n kymmenenneksi ajalla 5.45.16. Matkaa Sveitsin Orsieresista Chamonix’n pieneen vuorikaupunkiin kertyi 54 kilometriä ja nousumetrejä 3 400. Saavuttuaan Suomeen Erkkilä vastasi kysymyksiimme. Alla ovat hänen vastauksensa kokonaisuudessaan.

Mikä erityisesti onnistui?

Tällä kaudella olen onnistunut rakentamaan kilpailuni nousujohteisesti omiin vahvuuksiin luottaen. OCC:lle lähdin nousujohteiseen kisastrategiaan luottaen. Kisoissa aikalailla aina ensimmäiset kilometrit ovat minulle hankalimmat. Ensimmäisten 5-8 kilometrin jälkeen juoksu lähtee yleensä paremmin rullaamaan. Maltillinen alku kannatti tälläkin kertaa, sillä jaksoin puskea hyvävoimaisena loppuun asti.

Tällä kaudella etenkin juostavilla pätkillä ja alamäissä juoksu on rullannut ilahduttavasti. OCC:lla pystyin niillä osuuksilla haastamaan kärkimenijöitä, mutta ylämäissä jäin heistä liikaa. Tiukka oli kisa ja kilpailuajat kärkikymmenikössä olivat ennätyksellisen nopeita edellisvuosiin nähden. Vaikka kisa oli kaksi kilometriä lyhyempi kuin viime vuonna, en olisi missään nimessä uskonut, että alle kuuden tunnin aika toisi kymmenennen sijan. Vuonna 2022 naisten voittoaika oli 6.10. Hienoa nähdä, että polkujuoksu menee eteenpäin!

Mihin jäi petrattavaa?

Ylämäissä en pystynyt pitämään sellaista vauhtia kuin olisi pitänyt, eikä ylämäkijuoksu tuntunut yhtä mukavalta ja rullaavalta kuin esimerkiksi Mont-Blancin maratonilla kesäkuun lopussa osin samoissa maastoissa. Kesän kisa- ja matkustuskuorma tuntuu.

Huomasin sinun jo kommentoineen, että ylämäkien kulku ei ollut ihan sitä, mitä ajattelit. Oletko vielä ehtinyt miettiä, millä keinoin nousuihin löytyy lisävauhtia?

Pyöriteltyä asiaa, uskon sen johtuvan monesta tekijästä. Kisa ja matkustustahti on viime kuukausina ollut kova, ja uskon sen myös osaltaan vaikuttaneen siihen, etten ollut täysin palautuneena OCC:n startissa.

Päälle pyrkinyt flunssa ja ikävä pitkittynyt yskä vaivasivat myös edeltävinä viikkoina, mikä osaltaan saattoi heikentää suorituskykyä. Terveenä lähdin kuitenkin starttiviivalle. Ylämäkitreeniä vuoristossa olisi tietenkin hyvä saada lisää sekä korkeanpaikan harjoittelua, mikäli tulevina vuosina mielii pärjätä vuorikisoissa. Yritän ensi kaudella priorisoida tiettyihin isompiin kisoihin, jotta pääkisoissa pystyisin olemaan täydessä terässä.

Yllättikö sinua jokin tai jotkin asiat UTMB-viikossa kokonaisuutena?

UTMB-viikko vastasi aikalailla sitä, minkälaisen käsityksen siitä olen muiden juoksijoiden sekä livelähetysten kautta edeltävinä vuosina saanut. Chamonix ja lähikylät olivat täynnä ihmisiä, jotka elivät täysillä juoksijoiden mukana. Kannustus, lämpö ja myötäeläminen on käsinkosketeltavaa.

Aiotko palata viikolle ensi vuonna ja jos kyllä, mille matkalle?

Aion palata, paikka on jo ensi vuoden OCC:lle. En kuitenkaan vielä lyönyt lukkoon kilpailumatkan pituutta. Loppukaudesta täytyy miettiä tarkemmin ensi kauden suunnitelmat ja omat pääkisat.

Mitkä 1-3 muiden urheilijoiden suoritusta nostaisit esiin viikolta ja miksi?

Jim Walmsley. Toivoin hänen onnistuvan, sillä Jim on jahdannut UTMB-voittoa pitkään. Jimin sijoitukset UTMB:llä: Vuonna 2017 sijoitus 5. 2018 keskeytys, 2021 keskeytys, 2022 sijoitus 4. ja viimein tänä vuonna voittajana maaliin. Oli hienoa seurata hänen kisaansa livelähetyksestä pikin perjantai-iltaa ja lauantaita sijoitusten vaihdellessa kärkikolmikossa useaan otteeseen. Iho meni kananlihalle, kun seurasin hänen maaliin saapumistaan ja unelman täyttymistä.

Courtney Dauwalter. Uskomaton ultrajuoksija, joka teki kyllä järjettömän tempun kisaamalla kolmella satamailisella järjettömän lyhyellä aikavälillä.

Stian Angermund: Inspiroiva urheilija, ihana ihminen, huippu tiimipelaaja ja kannustava tiimikaveri. Stianilla on mieletön kyky valita omat pääkisat ja voittaa ne kerta toisensa jälkeen, esimerkkeinä Thaimaan MM-kilpailut, Innsbruckin MM-kisat ja OCC.

Onko jotain muuta, jota haluaisit lukijoillemme viikon kokemuksestasi kertoa?

Oli mukavaa viettää viikkoa omassa Asics-kuplassamme tiimin kesken. Tiimin ja taustajoukkojen merkitys on itselleni tosi tärkeää ja iso osa onnistumisia. Hienoa oli päästä jakamaan ajatuksia ja kisakokemusta muiden samaa lajia hengittävien juoksijoiden kanssa.

Matkan varrella kannustus ihmisiltä on aivan uskomatonta, en voi kuin suositella kyseistä tapahtumaa aivan kaikille juoksijoille. Matkojahan UTMB tarjoaa kaikkea 15 kilometristä 170 kilometriin ja lisäksi vielä pidemmän PTL-koitoksen 2-3 hengen joukkueille. Myös kannustamaan lähtevälle kokemus on varmasti upea.