Pääkirjoitus: Matkalla perillä

Kuva Tomi Savolainen
Lukulistalle
ClosePlease login

KUINKA KAUS JAKSAN? Miten nopeasti voin saavuttaa maalin? Rajat kiehtovat.

Tavoitteen saavuttaminen synnyttää vahvoja jaksamisen ja pystyvyyden tunteita. Parhaimmillaan ne heijastuvat elämään laajemminkin.

Maalikaari tai retken päätepiste ovat huipentumia. Mitä pidempi matka, sitä isompi osa kokemuksesta syntyy kuitenkin reitillä. Siellä kannattaa olla perillä.

Sama pätee valmentautumiseen kokonaisuudessaan. Kestävyyslajeissa puhutaan prosessiin luottamisesta. Parempi sana suomeksi olisi jatkumo. Sitä kannattaa elää sen lisäksi että siihen luottaa. Etenkin ultrilla onnistuminen vaatii pikemminkin vuosien kuin kuukausien harkittua tekemistä.

RUTIINIT ovat olleet minulle jonkinlainen peikko. Olen tainnut pelätä päätyväni toistamaan samoja asioita kyllästymiseen asti. Rutiinit voi kuitenkin rakentaa myös merkityksellisistä asioista, eikä niitä tarvitse toistaa maailman tappiin. Kaavaa pitää muuttaa, jos rutiini ei johda tavoiteltuun suuntaan, turruttaa tai aiheuttaa taantumista.

Vähitellen elämään tulleita rutiineja kannattaa kyseenalaistaa. Kehitys kestävyyslajeissa voi tyssätä siihen, että unta ei kerry tarpeeksi tai sen laatu on heikko. Haaste voi ratketa menemällä aiemmin petiin tai pidättäytymällä kahvista ja muista kofeiinipitoisista juomista iltapäivän jälkeen.

Rutiinien muutoksilla voi löytää kosolti lisää liikunta-aikaa. Ajankäytöllisesti erityisen iso merkitys on päivittäisillä työ- tai koulumatkoilla. Niistä kertyy herkästi vuositasolla hurja määrä tunteja.

Lasten ollessa pienempiä en olisi päässyt lähellekään haluamaani ulkoliikunnan määrää, jollen olisi hyödyntänyt duunimatkoja. Olin onnekas, sillä kodin ja toimiston väliin osuivat Helsingin keskuspuiston polut. Sää ei pysäyttänyt rutiinia, mutta saattoi vaikuttaa päivän lajin tai täsmällisen treenin valintaan. Sellainen on rullaava rutiini – asia tulee tehdyksi.

ETENKIN KIIREISINÄ AIKOINA vahvat positiiviset rutiinit mahdollistavat elämältä merkityksellisiksi koettuja asioita. Rutiinit auttavat ja ohjaavat tekemistä myös silloin, kun elämässä on väljempää.

Saatan kuulostaa helppoheikiltä, mutta hyvillä rutiineilla saat enemmän sitä, mitä haluat. Eikä kyse ole vain äärimatkojen tavoittelusta. Sama logiikka pätee ensimmäisestä polkujen puolimaratonista haaveilevalle.

Etenkin uuden harrastuksen alussa sopivan yhteisön merkitys voi nousta keskeiseksi. Jutussa Polkujen liikuttajat kerromme polkuporukoista. Yksinkertainen päätös saapua kimppalenkeille tai -harjoituksiin tuo polkujuoksun pariin. Siltä polulta löytyy jatkoja vaikka kuinka kauas

 

Tomi Savolainen Päätoimittaja

Polkujuoksija 2023

Vastaa