Racing The Planet Lapland – viikon etappijuoksu kisataan Suomessa 2022

Racing The Planet Lapland 2022
Lukulistalle
ClosePlease login

Racing The Planet Lapland houkuttelee ultrajuoksun harrastajia Suomen Lappiin kesällä 2022. Kilpailunjohtaja Riitta Hänninen odottaa osallistujia peräti 40–50 maasta.

Polkujuoksijassa uumoilimme, milloin ja kuka järjestää polkujuoksun ensimmäisen etappikisan Suomessa. Vastaus löytyi ulkomailta, joskin kilpailunjohtaja on suomalainen. Kyse on todella kansainvälisestä seitsemän päivän etappikilpailusta juosten.

Racing The Planetin rankka etappikisa käydään 14.–20. elokuuta 2022 Pallaksen ja Ylläksen maisemissa Tunturi-Lapissa. Kilpailu on yhtiön tyyliin pituudeltaan seitsemän päivää ja yhteensä 250 kilometriä. Yksi etapeista on peräti 86 kilometriä ja jatkuu yön yli.

Osallistujat kantavat tarvitsemansa varusteet sekä viikon ruoat läpi etappien. He yöpyvät telttakylässä, jonka järjestäjä pystyttää etappien välille. Kärki juoksee reitistä selkeän valtaosan, mutta Racing the Planet käyttää kisoistaan englanniksi ilmaisua footrace. Kilometrien määrä sekä vaativa maasto takaavat sen, että matkaa taittuu myös kävellen.

Kilpailunjohtaja Riitta Hänninen odottaa Lappiin noin 250 osallistujaa. Järjestäjä on rajannut osassa koitoksista tapahtumaviikon koon 200 osallistujaan.

Racing The Planet Lapland 2022 -reittikatselmus
Racing The Planet Lapland 2022 -reitin kupeessa asuva Timo Veijalainen auttoi kilpailunjohtaja Riitta Hännistä etappien suunnittelussa. Kuva Racing The Planet

Ultrajuoksu Racing The Planet Lapland

Racing The Planet järjestää neljää etappikisaa vakiopaikoissa, jotka ovat Atacaman, Gobin ja Namibian aavikot sekä Etelämanner.

Lisäksi valikoimaan kuuluu koitos, joka toteutuu vain kertaalleen samalla paikkakunnalla. Vaihtuvan kisan on emännöinyt aiemmin Vietnam, Namibia, Australia, Nepal, Jordania, Islanti, Madagaskar, Ecuador, Sri Lanka, Patagonia Argentiinassa, Uusi-Seelanti ja tänä syksynä Georgian Kaukasus-vuoret.

Miten Suomen Lappi päätyi joukkoon?

Racing The Planetilla työskentelevän suomalaisen kilpailunjohtajan näkemys tietysti auttoi, mutta pelkästään se tuskin riitti kohteen valintaan.

Racing The Planet haluaa tarjota kisoissaan eri maiden upeinta luontoa. Järjestäjän mukaan Lapista löytyvät Euroopan viimeiset erämaat. Racing The Planet Lapland -kisan esittelyssä mainitaan tunturien lisäksi revontulet, ikivanhat metsät sekä värikkäät suuret suot.

Ajankohdan Racing The Planet haki kesä- ja ruskakauden väliin. Ajatuksena on, että itikat eivät juuri häiritse, keli säilyy riittävän lämpimänä ja ruskan ensimmäiset aavistukset toisivat luontoon lisää värejä. Revontuliakin voi yön hämärtyessä tähyillä, joskin pimeä aika keskiyöllä jää vielä vähäiseksi.

Reitillä tunturipolkuja ja metsäuria

Riitta Hänninen ei paljasta täsmällistä reittiä, mutta matka alkaa Pallaksen itäpuolelta ja päättyy Ylläksen alueelle. Mukaan mahtuu tunturipolkuja, retkeilyreittejä, metsäuria sekä alueen erikoisuutena pitkospuita.

Ainakin Helsingin olympiatulen sytytyspaikka eli Taivaskero osuu reitille, ja kuvailuun sopivat myös Keimiöniemen kalapirtit Jerisjärvellä. Jossakin – ehkäpä Pallaksella – osallistujat näkevät poroerotuksen rakenteita.

Racing The Planet Laplandin reittiprofiili on tunturiketju huomioiden melko tasainen Taivaskeron sisältävän avauspäivän jälkeen. 2.–4. etapille mahtuu jokaiselle yksi kohta noin 500 metrin korkeudella merenpinnasta. Kyseinen korkeus löytyisi alueen näköalapaikoista ainakin Särkitunturilta ja Äkäskerolta.

Täsmälliseen reittiin ja jopa kisakohteeseen vaikuttavat etappikilpailun järjestelyn tarpeet. Etappien välille pystytettävät telttakylät vaativat paikkoja, joihin voi ajaa ainakin maastoautoilla.

Racing The Planet Lapland 2022 reittimestari Carlos Garcia
Racing The Planet Lapland -etappikisan reittimestari Carlos Garcia tarkasteli maastoa Pallaksen ja Ylläksen alueella. Kuva Racing The Planet

Reitistä noin puolet on Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja loput sen ulkopuolella. Tällä on haettu monipuolisuutta sekä vaihtelua Tunturi-Lapin retkeilyreitin jo valmiiksi tunteville. Selkeälle valtaosalle alue on kuitenkin kokonaan uusi, sillä Hänninen arvioi ulkomaisten osuudeksi 95 prosenttia kisaajista.

Racing The Planet rakentaa tapahtumiinsa ikkunoita paikalliseen kulttuuriin ja perinteeseen. Kisaajat tutustuvat ainakin poronhoitoon ja saamelaisuuteen mutta myös tukkisavottojen aikaan.

Kisan esittelyssä mainitaan Suomen kansainvälisesti verrattuna rauhallisena pysytellyt koronatilanne.

Osallistuminen vaati ajan ja kovan kunnon lisäksi myös aikalailla euroja, sillä kisalippu majoituksineen maksaa 3 995 dollaria eli 3 400 euroa.

Faktat – Racing The Planet Lapland 2022

  • 14.–20.8.2022
  • 250 kilometriä
  • 6 etappia, 7 päivää
  • Pisin etappi 86 km, lyhin 12 km
  • Self supported eli osallistujat kantavat varusteensa ja ruokansa niin etappien ajalle kuin aamuksi ja illaksi
  • Yhteismajoitukset suurissa teltoissa etappien välillä
  • Osallistujamäärä 250, arviolta 95 prosenttia ulkomailta
  • Osallistumismaksu 3 995 dollaria
  • Kilpailualue Pallas–Yllästunturin kansallispuisto Pallaksen ja Ylläksen välillä ympäristöineen
  • Lisätiedot järjestäjän sivuilta racingtheplanet.com/lapland

Jutun avauskuva Timo Veijalainen / pallasyllasoutdoors.com

Lue myös: Polkujuoksun etappikisat kasvattavat – päiväkausia ultrajuoksua

Vastaa