Suomen kolmikko onnistui EM-polkujuoksussa, Saapunki kärsi hengitysongelmista

Lukulistalle
ClosePlease login

Susanna Saapunki ja Anna-Stiina Erkkilä saavuttivat suomalaisten parhaat sijat polku-ja vuorijuoksun EM-kisoissa Ranskan Annecyssa. Saapunki oli kuudes sunnuntaina vuorijuoksun 16 kilometrin ylös-alas-kisassa ja Erkkilä seitsemäs lauantaina polkujuoksun 58 kilometrillä.

Ex-hiihtäjä Saapungin kisassa nousua kertyi 960 korkeuserometriä ja laskua tuhat metriä. Erkkilän matkalla kipuamista ja laskua oli 3 500 metriä.

58 kilometrin polkujuoksussa Juho Ylinen pääsi yhden sijan päähän tavoitteestaan 16:nneksi. Tuomas Kari jäi Ylisestä kuusi minuuttia ja oli maalissa sijalla 26.

Saapungin päämatka oli perjantain ylämäkikisa, josta hän joutui jättäytymään pois pahojen allergiaperäisten hengitysoireiden takia. Lähtötunnelmat myös sunnuntain ylös-alas-kisaan olivat epävarmat. Ylämäkiosuudella Saapunki oli mukana kärkijoukossa, mutta laskussa sijoitus tippui. Kisan voitti saksalainen Nina Engelhard ajalla 1.22.44. Saapungin aika oli 1.25.25.

Polkujuoksu Ranskan juhlaa

58 kilometrin polkujuoksussa Ranskan naiset juoksivat peräti neloisvoiton. Ykkönen lähes kymmenen minuutin erolla oli Clementine Geoffray (5.44.37) ennen maailmanmestari Blandine L’Hirondelia. Kolmas oli Adeline Martin. Pohjoismaalaisista Erkkilän (6.12.02) edelle kuudenneksi ehti Islannin Andrea Kolbeinsdóttir.

Miehissä Ranska otti kotimaisemissa kolmoisvoiton. Thomas Cardin alitti ainoana viisi tuntia (4.58.22). Hänelle jäi yli viisi minuuttia Benjamin Roubiol. Kolmanneksi juoksi Loic Rolland. Ylinen (5.28.40) oli paras pohjoismaalaisista.

Suomalaiset tyytyväisiä lauantain urakkaan

Saimme polkujuoksuun osallistuneelta kolmikolta kommentit ääniviestinä lauantai-iltana Annecysta. Joukkueenjohtaja Jussi Nokelainen arvioi Erkkilän, Ylisen ja Karin ”suoriutuneen erittäin onnistuneesti”.

Anna-Stiina Erkkilä:

– Kisa lähti tosi vahvasti liikkeelle. Tulin viidentenä ensimmäiseen huoltoon 14 kilometriin ja lähdin siitä jatkamaan matkaa kohti korkeinta nousua. Nousuosuuden alku sujui kivasti. Sain mennä aikalailla itsekseni.

– Loppunousussa menetin pari sijaa. Ehkä tuntui se, että en ole saanut vuorikisoja alle. Lokakuussa olen viimeksi kisannut vuorilla. Lisäksi kevät on ollut aika hankala sen suhteen, että en ole saanut juoksua alle niin paljon kuin olisin toivonut. Silti tuntui, että lähdin järkevästi matkaan. En mennyt missään vaiheessa limiteillä [rajoilla]. Tuntui vaan tosi vahvalta, joten annoin mennä alkupätkän.

– Siinä korkeimman nousun jälkeen alamäessä alkoivat vähän isommat ongelmat. Oli energianoton kanssa ongelmaa ja vatsa meinasi kramppailla, joten jouduin himmailemaan. Yleensä alamäet ovat olleet minulle vahvuus, mutta nyt jouduinkin antamaan muille siimaa.

– 42 kilometrin huoltoon tulin vähän maani myyneenä, kun olin 14 kilometrin jälkeen 20 kilometrin aikana tippunut sijalle kymmenen. Otin siitä [huollosta] hyvät tankkaukset ja lähdin viimeiseen nousuun, joka olikin aika mutainen ja haastava. Siinä en pystynyt pitämään ihan sellaista vauhtia kuin olisin toivonut, mutta olosuhdehan oli kaikille sama. Nousuosuuden aikana en saanut selkiä kiinni, mutta viimeisen laskun pystyin suorittamaan vahvasti. Siinä sain napsittua muutaman sijan ylöspäin. Lopulta sitten seitsemäs sija, joka tyydytti siinä mielessä, että sain lopun juostua nousujohteisesti.

– Sellainen ihan hyvä suoritus. Olen tyytyväinen, että pääsin reilusti kymppisakkiin, mutta olisin toivonut saavani ihan kymppisuorituksen, että ei olisi tullut minkäänlaisia ongelmia. Täytyy olla kuitenkin tyytyväinen tuohon tulokseen haasteellisemman kevään jälkeen.

Lukulistalle
ClosePlease login

Juho Ylinen:

– Päällimmäinen fiilis on tyytyväisyys kisaan. Top 15 oli tavoite kisaan ja olin 16. Tavoite ei ihan täyttynyt, mutta sallittakoon pieni lipsahdus. Alku sujui mukavasti kolmeenkymppiin asti. Sen jälkeen tuli pitkä alamäkipätkä, joka löi reidet aivan jäkkiin.

– Huolto oli noin maratonin kohdalla. Mietin, että jatkanko siitä viimeiset 16 kilometriä ja onneksi jatkoin. Tuli siitä paremmin kuin oletin ja pystyin vielä loppulaskussa ottamaan pari sijaa kotiin. Top 10 ei ollut erityisen kaukana, mutta tietysti se olisi vaatinut aika erilaisen suorituksen. Sijaan olen tyytyväinen ja ensi vuonna MM-kisaan hakemaan parempaa sijaa. Seuraava kansainvälinen kisa minulla on Sierre-Zinal elokuussa.

Tuomas Kari:

– Oli järkevä juoksu ja hyvä taktiikka. Alku kivaa ja loppu kovaa. Se toimi ihan hyvin. Hyvä energiasuunnitelma ja sain tasaisesti energiaa sisään. Top 20 jäi aika lähelle. Alamäet oli vahvuus ja ylämäissä piti antaa vähän siimaa. Ihan hyvä fiilis jäi kisasta. Sain pidettyä oman juoksun ja tehtyä oman suorituksen.

Vastaa