UTMB ostaa ja perustaa polkujuoksuja UTMB World Series -sarjaan – kisa myös Ruotsiin

UTMB World Series, UTMB 2021
Kuva Franck Oddoux / UTMB
Lukulistalle
ClosePlease login

Vuodesta 2023 alkaen UTMB, CCC ja OCC vaativat aiemman osallistumisen UTMB World Series -polkujuoksuista. 

(Päivitetty 2.2.2022, alkuperäinen julkaisupäivä 14.12.2021)

UTMB perustaa uusia polkujuoksutapahtumia ja ostaa kilpailuja osaksi uutta UTMB World Series -sarjaansa. Osallistujia sarjan kisoihin yhtiö houkuttelee suositun Chamonix’n UTMB-viikon avulla.

UTMB on lyhenne sanoista Ultra-Trail du Mont-Blanc. Alkuperäinen ja kiertueen arvostetuin tapahtuma kiertää Alppien korkeimman vuoren. 171 kilometriä ja 10 000 nousumetriä vievät osallistujat Ranskaan, Italiaan ja Sveitsiin.

Vuodesta 2023 alkaen ilmoittautuminen UTMB-, CCC- ja OCC-kisaan onnistuu vain UTMB World Series -tapahtumien maaliintulijoilta. Ensi vuonna on käytössä vielä vanha järjestelmä.

Aiemmin kyseisiin kisoihin on vaadittu kansainvälisen polkujuoksuliiton ITRA-pisteitä, joita on kertynyt maaliintuloista reitin vaativuuden mukaisesti lähes kaikista merkittävistä polkujuoksukisoista. Halukkaita UTMB-viikon kisoihin on kuitenkin ollut selvästi enemmän kuin paikkoja, joten osallistujat on arvottu kriteerit täyttäneiden ilmoittautuneiden kesken.

Tulevaisuudessa osallistumisoikeuden arvontaan pääsevät vain Running Stone -nimisten arpalippujen haltijat. Todennäköisyys kisalipun ostomahdollisuuteen kasvaa arpalippujen määrän mukaan. Omia mahdollisuuksia voi parantaa osallistumalla runsaasti Running Stoneja jakaviin kisoihin tai saapumalla maaliin useassa UTMB World Series -sarjan kisassa.

Vielä ei ole tiedossa, onnistuuko osallistuminen myös ennen UTMB World Seriesin alkua kerätyillä Running Stoneilla.

Nopeimmille polkujuoksijoille on uudessakin järjestelmässä mahdollisuus paikan varmistamiseen. Aiemmin heidän takuupaikkansa perustuivat ITRA:n kilpailumenestyksestä kertyvään luokitukseen. Tulevaisuudessa UTMB haluaa myös nopeat juoksijat nimenomaan omistamansa sarjan koitoksiin, joten takuupaikat aukeavat vain UMTB World Series -kisoissa menestyville. Nopeiden juoksijoiden kiintiössä jaetaan noin neljännes paikoista.

UTMB:n mukaan aikaisempi ilmoittautumisjärjestelmä ei enää riittänyt, sillä mukaan haluavien määrä kasvoi. Yhtiön perustajat ja johtajat kuitenkin myöntävät, että muutokset johtuvat myös liiketoiminnallisista syistä eli tulojen kasvattamisesta.

UTMB solmi vuosia kestäneiden neuvotteluiden seurauksena kumppanuuden triathlonista tunnetun Ironmanin kanssa. Se omistaa tapahtumia myös muista kestävyyslajeista, ja osa tähän asti julkistetuista UTMB World Series -tapahtumista onkin Ironmanin omistuksessa.

Ironman auttaa UTMB:n nopeassa laajenemisessa ympäri maailman ulottuvilla maaorganisaatioillaan.

Itsenäisistä tapahtumista koostuva Ultra Trail World Tour -kiertue sekä muutama ”by UTMB” -tapahtuma osoittivat kasvun haasteet UTMB-yhtiölle. Näin kertoi elokuun lopulla Chamonix’ssa haastattelemani Michel Polletti. Hän on yksi UTMB:n perustajista.

– Yhtenäisen laadun tarjoamiseen se malli ei ollut hyvä, Polletti sanoi.

30 tapahtumaa ja ripeä laajentuminen

Jututin UTMB Groupin toimitusjohtajaa Frederic Lenartia puhelimitse joulukuun alkupuolella. Hän ja Polletti molemmat kertoivat, että tavoitteena on maantieteellisesti kattava sarja, jotta pitkät lennot eivät olisi välttämättömiä.

Juuri kestävyyslajien parissa matkustaminen on kuitenkin niin Ironmanin kuin uuden UTMB:n tarjonnan kannalta keskeistä. Lenart sanoi, että UTMB rohkaisee yhdistämään tapahtumiin osallistumisen lomamatkaan. Kisojen paikkakunnille kyse onkin matkailun tuomista euroista.

UTMB pyrkii hankkimaan kiertueeseen valittavat nykyiset kisat omistukseensa – jos tapahtuman omistaja ei ole sen kumppani Ironman. Lisäksi UTMB on jo kertonut useiden uusien tapahtumien perustamisesta Alpeille.

– Uusien kisojen pitää olla vaikuttavia. Vuoret ovat tärkeitä. Pitää olla helppo yhteys lentokentälle tai rautatieasemalle sekä riittävästi majoitusta, Frederic Lenart listaa.

Pohjoismaista on tulossa alkuvaiheessa mukaan yksi kilpailu Ruotsista. Tarkemmat tiedot UTMB saattaa julkaista jo tällä viikolla joulukuun puolivälissä.

[Päivitys 2.2.2022] UTMB julkisti tiedon, että Ruotsin kilpailu on Kullamannen Etelä-Ruotsin länsirannikolla. Järjestäjät ovat kiteyttäneet marraskuisen polkujuoksukisansa sanoihin taivas, meri ja helvetti. Kullamannenin pisimmällä sadan mailin eli 160 kilometrin matkalla riittää pohjoismaisen marraskuun pimeyttä, eikä märästä kelistä kannata yllättyä. Muut matkat ovat 20, 50 ja 100 kilometriä. Ilmoittautuminen aukeaa 4. helmikuuta 2022.

Suomesta UTMB World Series -kisoja ei ole luvassa ainakaan vuodeksi 2022 eikä Lenartin sanavalintojen perusteella luultavasti lähivuosinakaan. Sen sijaan Puolaan kilpailu vaikutti olevan suunnitelmissa. Maan eteläosasta löytyy Tatra-vuoristo ja sieltä esimerkiksi Zakopane.

Ensi vuonna tarjolle luvataan 30 tapahtumaa, joista selkeästi eniten Euroopassa Alpeilla. Joulukuun puolivälissä UTMB vahvisti Yhdysvalloista ensi vuodelle toisen ja kolmannen kisan. Lisäksi Meksikon polkujuoksu täydentää Pohjois-Amerikan osuuden kiertueesta.

Sekä vuodelle 2023 että 2024 Lenart kaavailee kymmenen tapahtuman laajennusta, jolloin UTMB World Series koostuisi noin 50 polkujuoksutapahtumasta.

UTMB World Series -polkujuoksut 2022

Tilanne 2. helmikuuta 2022:

 • Tarawera Ultramarathon by UTMB (Uusi-Seelanti), 12. helmikuuta
 • Istria 100 by UTMB (Kroatia), 7.–10. huhtikuuta
 • Canyons Endurance Runs by UTMB (Yhdysvallat), 23. huhtikuuta 
 • Ultra-Trail Australia by UTMB (Australia), 12.–15. toukokuuta
 • Trail du Saint-Jacques by UTMB (Ranska), 11. kesäkuuta
 • Mozart 100 by UTMB (Itävalta), 18. kesäkuuta
 • Lavaredo Ultra Trail by UTMB (Italia), 23.–26. kesäkuuta
 • Trail 100 Andorra by UTMB (Andorra), 24.–26. kesäkuuta
 • Western States 100-Mile Endurance Run (Yhdysvallat), 25.–26. kesäkuuta
 • Speedgoat Mountain Races by UTMB (Yhdysvallat), heinäkuu
 • Ultra-Trail Snowdonia by UTMB, (Wales), 1.–3. heinäkuuta
 • Restonica Trail by UTMB (Ranska) 7.–9. heinäkuuta
 • Val d’Aran by UTMB (Espanja), 7.–10. heinäkuuta
 • Trail Verbier Saint-Bernard by UTMB, (Sveitsi), 8.–10. heinäkuuta
 • Eiger Ultra Trail by UTMB, (Sveitsi), 15.–17. heinäkuuta
 • Wildstrubel by UTMB, (Sveitsi), 8.–11. syyskuuta
 • Julian Alps Trail Run by UTMB (Slovenia), 16.–18. syyskuuta
 • Nice Côte d’Azur by UTMB (Ranska), 22.–25. syyskuuta
 • Puerto Vallarta México by UTMB (Meksiko), lokakuu
 • Kullamannen by UTMB (Ruotsi), 4.–6. marraskuuta
 • Thailand by UTMB (Thaimaa), 10.–13. marraskuuta
 • Transvulcania by UTMB (Kanarian saaret, Espanja), 20.–23. marraskuuta
 • TransLantau by UTMB (Hong Kong), marraskuu
 • Ultra-Trail Kosciuszko by UTMB (Australia), 15.–18. joulukuuta
 • Panda Trail by UTMB (Kiina), päivämäärä ei tiedossa
 • Gaoligong by UTMB (Kiina), päivämäärä ei tiedossa
 • UTMB World Series Finals, UTMB Mont-Blanc (Ranska, Italia, Sveitsi), 22.–28. elokuuta

Lue myös

UTMB-ennätys tavoitteena – Kai Langel ruotii sadan mailin polkujuoksun

UTMB 2021 – Mimmi Kotka sisulla kolmoseksi, Kai Langel lähes Ville Maksimaisen aikaan

OCC päättyi ennätysjuoksuihin – suosittu polkujuoksu muuntuu UTMB-sarjan finaaliksi

Vastaa