Kuvakulma: Alppien juhlaa

Lukulistalle
ClosePlease login

Tokion olympialaisten maantie- ja maastopyöräilyissä Alppimaiden ajajat keräsivät roimasti mitaleja. Sveitsiläiset ottivat peräti kolmoisvoiton naisten maastopyöräilyssä ja lisäksi Mathias Flückiger ajoi hopeaa miesten maastosta sekä Marlen Reusser naisten aika-ajosta.

Anna Kiesenhoferin pitkä soolo toi Itävaltaan yllätysvoiton teillä Fuji-vuoren kupeessa. Slovenian maantiekaksikosta Primož Roglič voitti aika-ajon ja Tadej Pogačar kiri kolmoseksi maantiellä. Italialainen maantieajon pronssimitalisti Elisa Longo Borghini on syntynyt ja asuu Alppien juurella. Lisäksi vuoristoisista maista Andien sävyttämän Ecuadorin Richard Carapaz voitti miesten maantieajon.

Toinen mitalikeskittymä piirtyi Alankomaihin etenkin naisten vahvan maantiejoukkueen mutta myös Tom Dumoulinin aika-ajohopean ansiosta. Annemiek van Vleuten ajoi aikaajon voittoon ja maantiellä kakkoseksi, Anna van der Breggen aika-ajossa pronssille. Perinteisen pyöräilyalueen näyttöä vahvisti naapurista Belgian Wout van Aert maantieajon hopealla. Hollannin menestys jatkui velodromilla.

Naisten maastopyöräily ei ollut ennalta sveitsiläisille katettu. Sateen liukastamalla radalla tekniikkataiturina tunnettu Jolanda Neff osoittautui kuitenkin ylivoimaiseksi yli minuutin erolla maannaisiinsa Sina Freihin ja Linda Indergandiin, jotka ratkoivat keskenään hopean ja pronssin. Neffin valmistautuminen kisoihin ei totisesti ollut ideaali, sillä taustalla olivat vakava kaatuminen vuonna 2019 sekä käden murtaminen maailmancupin kisassa vain kuusi viikkoa ennen olympialaisia.

Cupia hallinnut ranskalainen Loana Lecomte oli ennakkosuosikki myös Tokiossa, mutta hän tai kukaan muukaan eivät pystyneet lähellekään sveitsiläisten vauhtia. Viiden kierroksen kisassa jo kahden kierroksen jälkeen Neff johti minuutilla ja Frei ja Indergand olivat repäisseet kymmenien sekuntien eron seuraaviin.

Lue lisää olympialaisten pyöräilyistä Hiski Kanervan kolumni: Olympiahuumaa

 

Teksti Tomi Savolainen Kuva All over press/ Imago sport

Vastaa