Nuts MTB – Sähköpyöräillen Ylläkseltä Leville

Nuts MTB
Lukulistalle
ClosePlease login

Miltä tuntuu polkea 55 kilometriä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa? 

Myönnettäköön rehellisesti, että lähtöviivalla jännittää. Olen keltanokka maastopyöräilyssä ja hypännyt suoraan syvään päätyyn. Pian starttaisi nimittäin Ylläkseltä maastopyörätapahtuma, mikä päättyy 55 kilometrin jälkeen Leville. Reitti kulkee upeissa Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemissa nousten parhaimmillaan 477 metriin.

Allani on täysjousitettu sähköavusteinen maastopyörä ja repussa juotavaa, lisäenergiaa, hyttyskarkotetta sekä matkapuhelin mahdollisia ongelmatilanteita varten.

Nuts MTB

PÄIVÄLLE ennustetaan kovaa sadetta ukkoskuuroilla höystettynä, mutta lähdön kunniaksi aurinko pilkahtelee. Lähtölaukauksen jälkeen jään ryhmän hännille, sillä olen arka ajamaan kovaa alamäkiin.

Maasto on Äkäslompolon puolella helppoa, leveää baanaa. Pian käy kuitenkin selväksi, että teknisyyttä on luvassa koko rahan edestä. Polun muututtua kivisemmäksi täytyy ajamiseen keskittyä kieli keskellä suuta. Satulasta pitää nousta polkimille jatkuvasti ja maisemia ei juuri ehdi ihailla.

Yläkroppa ja etenkin kädet joutuvat koville, mikä hieman yllättää. Reitin teknisimmillä osuuksilla olen hieman pulassa. En uskalla lisätä vauhtia, jota tarvitaan rakkakivikkoisella polulla etenemiseen. Hien noustessa pintaan hyppään alas ja talutan pyörää pahimpien kohtien yli. Pian saan perääni hyttysiä, joten koetan pitää tunkkausosuudet lyhyinä.

MATKAN EDETESSÄ sadetta kuitenkin saadaan. Kivet ja juurakot muuttuvat liukkaiksi tehden pyöräilystä vieläkin haastavampaa. Pyhäjärven kohdalla polku on niin juurakkoista, että talutan suosiolla pyörää pidemmän pätkän ihastellen järvimaisemia. Juomapisteellä tankkaan reilusti juotavaa ja napsin energiaa, jotta jaksan loppuun saakka.

Nousua kertyy 631 metriä, joten etenkin ylämäissä avustuksesta on suurta hyötyä. Viimeinen kymmenen kilometriä tuntuu loputtoman pitkältä taipaleelta. Levin häämöttäessä nautin kuitenkin helposta hiekkapolusta, vaikka vettä sataa tasaiseen tahtiin. Maasto on paikoitellen sateen pehmittämää liejua ja vaatteet likomärkiä.

Tunnistan tutun laavun ja tiedän, että kohta ollaan maalissa. Sateen saattelemana saavun maaliin ajassa 4.16 – aika hyvin ensikertalaiselta tuossa maastossa, iloitsen.

 Nuts MTB 2022

  • Milloin: 16.7.2022
  • Missä: Ylläkseltä Leville PallasYllästunturin kansallispuistossa
  • Matkat: 30 / 55 / 75 km
  • Mitä odottaa: Upeita tunturimaisemia vaihtelevassa ja paikoitellen teknisesti haastavassa maastossa
  • nutsmtb.fi 

Lue myös:

Lapin maastopyöräreitit – Kiilopää ja Saariselkä

Lapin maastopyöräreitit – Lemmenjoki

Lapin maastopyöräreitit – Hetan postipolku

Lapin maastopyöräreitit – Hetta–Pallas

TEKSTI ANU KIIVERI-SAHILA KUVAT ESKO LIUKAS

Juoksija 6/2022

Vastaa