Iso-Britannian Tom Pidcock nousi maailmanmestaruuteen maastopyöräilyn olympiamatkalla

Lukulistalle
ClosePlease login

Lauantaina Glasgowssa kahden viikon aikana käydyissä pyöräilyn maailmanmestaruuskilpailussa oli vuorossa miesten maastopyöräilyn olympiamatka eli XCO.

XCO:n maailmanmestaruus ratkaistiin Glentressin metsässä 3,5 kilometrin radalla, joka kierrettiin kahdeksan kertaa. Suomalaisittain rata oli teknisesti helppo, mutta sitä oli viritetty keinotekoisilla esteillä ja dropeilla.

Ennakkosuosikkeina kilpailuun lähtivät kotiyleisön toivo Tom Pidcock, eteläafrikkalainen Alan Hatherly ja ranskalainen Jordan Sarrou.

Viime vuoden voittaja ja kymmenkertainen maailmanmestari sveitsiläinen Nino Schurter oli yhä kilpailun kärkinimiä. Maantiepyöräilyn maailmanmestaruuden viikkoa aiemmin voittanutta Mathieu van der Poelia povattiin myös mahdolliseksi voittajaksi.

Matkaan lähti noin 120 pyöräilijää taistelemaan yhdestä halutuimmista sateenkaaripaidoista. Kilpailupäivä oli kuiva ja metsään oli kokoontunut tuhansittain yleisöä.

Kun kilpailua oli ajettu vain alle kolme minuuttia Mathieu van der Poel kaatui ensimmäisen kierroksen lopussa. Vaikka hän oli onnistunut voittamaan maantiepyöräilyn maailmanmestaruuden kaatumisestaan huolimatta, tällä kertaa hän ei pystynyt enää satulaan nousemaan ja menetti mahdollisuuden taistella voitosta sekä pääsystä Pariisin olympialaisiin.

Kahden kierroksen jälkeen Sarrou, Schurter ja Hatherly laittoivat Pidcockin koville, kun tämä oli jäänyt selkeästi kolmikosta jälkeen. Vihdoin neljännellä kierroksella Pidcock saavutti kolmikon. Kun Hatherly piti kovaa tempoa, pian Sarrou joutui hellittämään ja nelikko typistyi jälleen kolmikoksi.

Viidennestä kierroksesta lähtien, kun kilpailua oli ajettu vajaa tunti, Pidcock otti paikan kärjessä. Hän piti kovaa tahtia reitin kiemurtelevissa ylämäissä. Vain Schurter pystyi seuraamaan. Alamäissä taitavana laskijana tunnettu Pidcock laittoi Schurterin ahtaalle, ja sveitsiläinen joutui kuluttamaan voimia tasaisella.

Pidcock erkani lopulta kuudennella kierroksella ja ajoi yksin maailmanmestaruuteen pitäen eron seuraavaan parissakymmenessä sekunnissa.

Jäljempänä oli tapahtumassa yllättävä käänne. Uusiseelantilainen Samuel Gaze nousi takaa ensin Schurterin kantaan, sitten edelle ja otti hopeaa. Muutamaa päivää aikaisemmin Gaze oli voittanut kultaa maastopyöräilyn lyhytmatkalla.

“Tämä on valtava helpotus minulle. Minulla oli teknisiä ongelmia ja pelkäsin joutuvani keskeyttämään. Viisi ensimmäistä kierrosta olivat erittäin nopeita. Maailmanmestaruuskilpailu on aivan toisella tasolla kuin maailman cup”, Pidcock kommentoi voittoaan.

Lopputulokset

1. Tom Pidcock, GBR, 1h 22’ 09”

2. Samuel Gaze, NZL, +19”

3. Nino Schurter, SUI, +34”

4. Victor Koretzky, FRA, +43”

5. Vlad Dascalu, ROU, +54”

Lue myös:

Skotlannin metsissä ratkottiin XC-maratonin maailmanmestaruudet 

 

Teksti Antti Leinonen Kuvituskuva Shutterstock

Vastaa