Valitse talvipyöräilytakki oikein

talvipyöräilytakki
Lukulistalle
ClosePlease login

Talvipyöräilytakki kohtaa melkoiset vaatimukset. Takin tulisi pitää kylmä loitolla, mutta haihduttaa liiallinen lämpö. Vesi- tai räntäsade ei saisi kastella kuskia, mutta hikoilun pitäisi haihtua. Leikkauksien pitäisi sopia lajiin ja heijastavat yksityiskohdat toisivat turvaa. Voiko yksi takki vastata kaikkiin vaatimuksiin?

1 Materiaali

Talvikäyttöön tarkoitetut takit ovat yleensä joko vedenpitäviä tai lämmittäviä, harvoin molempia. Kuoriasun (hard shell) tehtävänä on estää veden pääsy keholle ulkokerroksen läpi. Sen kanssa täytyy käyttää erillistä lämmittävää kerrosta. Soft shell -takit ovat miellyttävän lämpimiä, pehmeitä ja joustavia yllä, mutta ne korkeintaan hylkivät vettä. Molemmat ovat ainakin jossain määrin tuulenpitäviä.

Valitse soft shell -tyyppinen ajotakki kuivaan pakkassäähän. Vedä sen päälle vedenpitävä kuoritakki, kun tarvitset myös suojaa lumi- tai räntäsateelta. Pelkkä kuoritakki ja sen alla ohut lämmittävä kerros riittää kosteassa ja lämpimähkössä säässä, mieltymyksistä riippuen nollakelissäkin.

2 Talvipyöräilytakki & istuvuus

Vaikka virtaviivaisuus ei ole talvitakissa yhtä tärkeää kuin kesän ajoasuissa, tulee takinkin istua napakasti, eikä se saa lepattaa. Takin leikkausten tulee myötäillä kehoa. Laadukkaista takeista on siksi tarjolla omat mallinsa miehille ja naisille. Materiaalin joustavuus parantaa soft shell -takeissa istuvuutta. Pyöräilytakissa on usein lyhyt etuosa, mutta pitkä helma suojaa selkää, ja hihat ovat varsin pitkät

Kun sovitat takkia yllesi, kumarru pyöräilyasentoon ja ojenna kätesi ikään kuin ohjaustangolle. Varmista, että selkäsi pysyy takin suojassa, että hihojen pituus on riittävä, ja että etupuolen kangas istuu myös napakasti eikä muodosta ryppyjä.

3 Yksityiskohdat

Joissakin takeissa on kätevät avattavat ja suljettavat tuuletusaukot. Kaulus on yleensä korkea ja tiukka, jotta se suojaisi hyvin kaulaa. Pehmeä materiaali kauluksen sisäpuolella tuntuu miellyttävältä. Vankka vetoketju kestää kovaakin käyttöä ja on helposti käsiteltävissä hanskat kädessä. Taskut oikeassa paikassa eli selkäpuolella helpottavat työkalujen ja eväiden kuljettamista mukana.

Mieti ennen takin ostoa, millaisia ominaisuuksia ja detaljeja siltä kaipaat. Yleensä monimutkaiset ratkaisut nostavat tuotteen hintaa. Satsaa kuitenkin toimiviin ja kestäviin ratkaisuihin – ja ennen kaikkea takin käyttömukavuuteen.

TEKSTI ILKKA JÄRVIMÄKI KUVA BONTRAGER

 

Julkaistu alunperin Pyöräily+Triathlonissa  5/2017