Pyöräilimme maailman seikkailupääkaupungissa

Uusi-Seelanti on pyöräilijän ja maastopyöräilijän unelmakohde.
Lukulistalle
ClosePlease login

Pyöräilyvuoden voit polkaista käyntiin ammattilaisten tapaan jo tammikuussa. Uusi-Seelanti on silloin parhaimmillaan ja tarjoaa elämyksiä vaikkapa maantie- ja maastopyörällä. Saarivaltiota ei suotta kutsuta ulkoilmaihmisen paratiisiksi.

TEKSTI & KUVAT MARKKU PULKKINEN LÄHTÖKUVA ELITE IMAGES

Kaukana kaikesta sijaitsevaa Uutta-Seelantia ei suotta kutsuta ulkoilmaihmisen paratiisiksi. Vaihteleva luonto tarjoaa silmänruokaa ja miellyttäviä elämyksiä. Eksoottinen kulttuuri maoriperinteineen, ihmisten ystävällisyys ja leppoisa elämäntapa antavat lomailijalle myös henkistä hyvinvointia.

Pyöräilijät on huomioitu 4,5 miljoonan asukkaan maassa hyvin. Pyöräilijöille on rakennettu hyvin merkittyjä reittejä niin maanteille kuin maastoon. Autoilijoita kehotetaan selkein liikennemerkein huomioimaan kahdella pyörällä liikkuvat.

Erilaiset saaret

Satunnainen matkailija saapuu ensin Aucklandin lentokentälle Pohjoissaarelle. Kaunis Auckland on heti yhden päivän viipymisen arvoinen.

Pohjoissaari on maisemiltaan kauniin kumpuilevaa ja avointa maisemaa. Korkeuseroja on Eteläsaarta vähemmän ja lämpöä enemmän. Pohjoissaarella on monia kuuluisia vaellusreittejä, joista tunnetuin on Tongariron luonnonpuisto tulivuorineen.

Enemmän korkeuseroja ja eksotiikkaa kaipaavat suuntaavat Eteläsaarelle, josta löytyy jylhiä vuoria ja vuonoja. Jos loma-aikataulu antaa myöten, kannattaa ehdottomasti valloittaa molemmat saaret. Pyöräily on yhtä nautinnollista läpi koko maan.

 

Kaunis seikkailukaupunki

Suuntasin maastopyöräily mielessä Eteläsaaren keskiosan ylängöllä sijaitsevaan Queenstowniin. Pientä, 13 000 asukkaan kaupunkia nimitetään maailman seikkailupääkaupungiksi, ja hehkutukselle löytyy katetta. Kaupungissa on myös lentokenttä, jonne kulkee useita vuoroja päivässä Aucklandin kansainväliseltä lentoasemalta.

Uuden-Seelannin kuuluisimman laskettelu- ja maastopyöräilykeskuksen maisemat hivelevät silmää. Queenstown sijaitsee ison Wakatipu-järven rannalla. Kaupungin kupeessa kohoava Ben Lomond -vuori tavoittaa 1 750 metrin korkeuden ja sieltä avautuvat upeat näköalat järvelle. Jyrkkine katuineen kaupunki muistuttaa paikoin San Franciscoa.

Ben Lomondille pääsee kävellen, pyöräillen tai gondolihissillä. Korkeuseroa Wakatipu-järven pinnasta kertyy 500 metriä. Kovin montaa kertaa päivässä rinnettä ei viitsikään polkaista ylös.

Alamäkeä ja MTB-puistoa

Ben Lomondin rinteiltä kiemurtelee alas 13 laskureittiä. Helpoin ja pisin reitti, Hammy’s Track, tarjoaa kuuden kilometrin laskunautinnon niin vasta-alkajille kuin edistyneemmillekin kuskeille. Kovempaan menoon tottuneille löytyy mustia, maailmancup-tason uria. Jos ylämäen polkeminen ei kiinnosta, maksaa hissilippu koko päivälle 55 euroa.

Kaupungin laidalla sijaitsevasta Seven Mile Bike Parkista löytyy parikymmentä kilometriä huolella rakennettuja single track -uria. Polkuihin tutustumiseen saa hyvinkin kulumaan puoli päivää. Puistosta lähtee myös rantareitti, jolla pääsee nauttimaan Queenstownin rantaviivasta pitkän kaavan mukaan.

Queenstownin naapurikaupungista, Wanakasta, löytyy lisää maastopyöräreittejä ja yhteensä niitä on alueella parisataa kilometriä. Pikkukaupunki Wanaka sijaitsee myös vuorten kainalossa järven rannalla. Onkin makuasia, kumpaa kaupunkia pitää kauniimpana.

Queenstownin lähistöltä löytyy Ben Lomondin lisäksi muitakin korkeita huippuja, kuten Coronet Peak (1 646 m), Crown Peak (1 729 m) ja Mount Cardrona ( 1 936 m).

Laatupyöriä vuokraamosta

Uuden-Seelannin maastopyöräkeskuksissa on luonnollisesti myös monia hyviä pyörävuokraamoja. Vuokraamoista löytyy laaja valikoima menopelejä alamäkeen ja maastoon, mutta myös laadukkaita maantiekoneita.

Vuokrasin Giant Anthem -täysjoustopyörän Vertigo Bikes -liikkeestä Queenstownin keskustasta. Palvelu oli asiantuntevaa ja ystävällistä. Giantin vuokra oli 70 euroa päivää kohti, ja hintaan sisältyi kypärä ja työkalupakkaus.

Pyörä oli hyvin huollettu, toimiva peli. Täysjoustolla sai täyden nautinnon upeista alamäkiränneistä. Sillä jaksoi hyvin pumpata myös vuorinousun pari kertaa ylös.

 

Rento meininki

Uudessa-Seelannissa ei olla turhan jäykkiä. Ihmiset ovat ystävällisiä, jutustelu sujuu luonnikkaasti ja englannista saa hyvin selvää.

Kaupungista löytyy kaiken tasoista ja hintaista majoitusta. Toimiva ja edullinen ratkaisu on esimerkiksi motellitasoinen huoneisto järvinäköalalla parin kilometrin päässä keskustasta.

Ravintolatarjonta on myös monipuolista arkisesta hampurilaispaikasta gourmet-ravintoloihin. Kuuluisin ja pistäytymisen arvoinen ravintola on Botswana Butchery, jossa voi tutustua saarivaltion tyypillisimpiin liharuokiin.

Tasmanianmeri ja länsirannikon vuoristot sijaitsevat melko lähellä Queenstownia, mutta rannikolle pitää kiertää etelän tai pohjoisen kautta. Länsirannikolla kannattaa ehdottomasti poiketa Milford Sound -vuonolla, joka on Unescon maailmanperintökohde. Vuonoristeilyllä näkee uskomattoman korkeita vesiputouksia ja parhaassa tapauksessa myös leikkisiä delfiinejä.

Milford Soundissa sataa kymmenen kertaa enemmän kuin Suomessa, joten sadetakki on välttämätön matkavaruste. Pieneltä paikkakunnalta lähtee myös tammikuun lopussa ajettava maantiepyöräilytapahtuma, Milford Mountain Classic, 65, 101 ja 120 kilometrin reitteineen.

Elämysmatkan kruunaa benjihyppy sen alkuperäisellä syntysijalla, Kawaraun sillalla, 20 kilometriä Queenstownista. Sadalla eurolla pääsee kokemaan 43 metrin ilmalennon kohti Kawarau-joen turkoosia pintaa. Samalla kannattaa pistäytyä kilometrin päässä sijaitsevalla Gibbstonin viinitilalla.

Pyöräilytapahtumia Uudessa-Seelannissa

WHAKA 100

Lokakuun lopussa Pohjoissaaren Rotorualla järjestettävä maastopyöräilytapahtuma, jossa on 50 ja 100 kilometrin matkat. Luonnon kauneutta ja reilusti korkeuseroja tarjoavat reitit kulkevat pääasiassa single track -urilla. www.nduro.co.nz

LAKE TAUPO CYCLE CHALLENGE

Maan suurin, 8 000 osanottajan pyöräilytapahtuma, jossa on sarjoja sekä maantielle että maastoon. Päämatkana on 160 kilometrin maantiepyöräily. Järjestetään marraskuun viimeisenä lauantaina Pohjoissaaren keskiosan kauniilla Taupo-järvellä. www.cyclechallenge.com

SRAM TOUR DE RANGES

Tammikuun puolessa välissä Aucklandissa järjestettävä 110 km:n maantiepyöräily. Osanottajamäärä on rajoitettu tuhanteen. www.tourderanges.co.nz

MILFORD MOUNTAIN CLASSIC

Upeissa vuonomaisemissa Eteläsaaren Milford Soundissa ja Te Anaulla tammikuun lopussa ajettava pienehkö tapahtuma, jossa on valittavina 65, 101 ja 120 kilometrin reitit. www.milfordclassic.co.nz

THE JAMES EPIC AND PONY EXPRESS

Tammikuun lopussa Hanmer Springsissä, Eteläsaaren pohjoisosassa, järjestettävä maastopyörätapahtuma vaativassa maastossa. Valittavana on 65 ja 103 km:n matkat. Erikoisuutena on muutamien jokien ylittäminen pyörää kantaen. Seikkailijoille on tarjolla myös kilpailu, jossa pyöräillään, juostaan, melotaan ja uidaan. www.stjamesmountainsports.co.nz

AROUND THE MOUNTAIN CYCLE CHALLENGE

Pohjoissaaren New Plymouthissa tammikuun lopussa järjestettävä maantiepyöräily, jonka päämatkana on 148 kilometriä. Osanottajia on yli tuhat. www.cyclechallenge.co.nz

IRONMAN NEW ZEALAND TAUPO

Taupo-järvellä kisataan myös Uuden-Seelannin Ironman-triathlonit. Tarjolla on sekä pitkä matka että puolimatka. Ironman New Zealand Taupo ja Ironman 70.3 New Zealand Taupo

 

Pyörälomalle Uuteen-Seelantiin

 

Kohde
Uutta-Seelantia ei turhaan kehuta ulkoilmaihmisen paratiisiksi. Luonto on kaunista ja monipuolista. Vaeltajat ovat ihastuneet erityisesti Tongariron kansallispuistoon Pohjoissaarella. Pyöräilijöille löytyy hyviä reittejä maan joka kolkalta.

Lento
Lento Helsingistä, Aasian kautta Aucklandiin kestää lyhimmillään 34 tuntia. Aucklandista voi halutessaan lentää helposti Eteläsaarelle. Lennot maksavat hieman alle 2 000 euroa.

Majoitus
Hotellit ja motellit eivät ole erityisen kalliita. Bed & Breakfast -paikkoja on vähemmän.

Auton vuokraus
Auton saa edullisimmin, kun vuokraa sen paikallisilta, pieniltä vuokraamoilta, jotka sijaitsevat muutaman kilometrin päässä lentokentältä. Varaus käy netissä ja firman auto noutaa asiakkaan kentältä. Vuokra-autojen halpuuden selittää niiden ikä ja ajokilometrit. Kansainväliset ketjut vuokraavat tuoreita vuokra-autoja kentiltä tuplahintaan. Automaattivaihde auttaa keskittymään ajamiseen ”väärällä kaistalla”.

Pyörän vuokraus
Hyvätasoisia pyörävuokraamoita löytyy kaikista kaupungeista sekä suosituista lomailupaikoista. Kuntoilijalle sopivan maantie- ja maastopyörän päivävuokra on 25–40 euroa. Parhaiden DH-pyörien vuokra on yli sata euroa.

Ruoka + juoma
Uudessa-Seelannissa tuotetaan paljon lampaan-, naudan- ja saksanhirven lihaa ja niitä löytyy usein myös ruokapöydästä. Ruokakulttuuri ei ole hienostelua, mutta huippuravintoloitakin löytyy. Ruoka on kaupassa hieman Suomea edullisempaa. Maailman suurimman kiwin tuottajan hedelmät ovat herkullisia. Uusi-Seelanti on maailman eteläisin ja viilein viinintuotantoalue. Kuuluisin viininviljelyalue, Marlborough, sijaitsee Eteläsaaren pohjoisosassa. Arktisin viinialue on Central Otago.

Rahayksikkö
Uuden-Seelannin dollari.

Älä jätä kokematta

  • Benjihyppy sen oikealla syntysijalla, Kawaraun sillalla, Queenstownin kaupungin laidalla.
  • Rugbyottelu stadionilla tai paikallisessa pubissa.
  • Hobbiton-elokuvapuisto Pohjoissaarella.
  • Tuoreet kiwihedelmät.
  • Lampaanliha ja paikallinen viini.

Julkaistu alunperin Pyöräily+Triathlonissa 4/2016