Espanjan ympäriajo päättyi historialliseen lopputulokseen 

Espanjan ympäriajon
Lukulistalle
ClosePlease login

Espanjan ympäriajon viimeinen viikko käynnistyi Jumbo-Visman pyöräilijöiden miehittäessä kokonaiskilpailun kolmea kärkisijaa. 

“Yhden meistä on voitettava. Meidän on oltava rehellisiä itselle ja toisillemme ja pohdittava kuka on parhaassa asemassa voittamaan kilpailun”, punaista kilpailun johtajan paitaa kantava Sepp Kuss sanoi oman joukkueensa, Jumbo-Visman, haastattelussa.  

“Olen pystynyt saavuttamaan enemmän kuin ennen kilpailua kuvittelin. Se on enemmän henkinen peli kuin fyysinen”, Kuss jatkoi. 

Lepopäivän jälkeinen etappi oli lyhyt ja suhteellisen tasainen. 

Jumbo-Visma kontrolloi kilpailua pääjoukon kärjessä ja piti eron irtiottoon pienenä. Viimeiseen nousuun tultaessa irtiotto oli ajettu kiinni. Jumbo-Visman Jonas Vingegaard irtosi voimakkaaseen iskuun ilman takaa-ajajia. Hän ajoi yksin maaliin ja nousi kolmannelta sijalta toiseksi vain 29 sekunnin päähän joukkuetoveristaan. 

Jumbo-Visman Primož Rogličin ollessa kolmantena, oli ennennäkemätöntä että yhdellä joukkueella oli kolme kandidaattia ympäriajon voittoon.  

Toinen kolmoisvoitto Jumbo-Vismalle 

Edellisellä viikolla taistelun kokonaiskilpailun voitosta menettänyt Remco Evenepoel jatkoi aggressiivista ajoa mäkikilpailun pisteistä ja etappivoitoista. Tällä kertaa Evenepoel tuli kiinniajetuksi etapin viimeisessä nousussa alle kuusi kilometriä ennen maalia.  

Vain Bahrain Victorious joukkue ja sen espanjalainen Mikel Landa pystyi antamaan vastuksen Jumbo-Vismalle. Joukkue piti pääjoukon kärjessä kovaa tempoa ja paransi asemiaan kokonaiskilpailun alemmilla sijoilla. 

Viimeisen yli 12 kilometrin nousun tapahtumat herättivät paljon kysymyksiä Jumbo-Visman sisäisestä kilpailusta. 

Roglič ja Vingegaard jättivät yhdessä taakseen Kussin. Vain Vingegaard vilkaisi olkansa ylitse ja kaksikko ajoi peräjälkeen maaliin. Kuss sijoittui kolmanneksi Landa perässään. 

Ero joukkuetovereiden Vingegaardin ja Kussin välillä kaventui kahdeksaan sekuntiin. Landa nousi kokonaiskilpailun viidenneksi, kun Juan Ayuso ja Enric Mas jäivät kärjestä lähes kaksi minuuttia. 

“Halusimme voittaa etapin ja säilyttää kokonaiskilpailun johdon. Tämä on jotakin poikkeuksellista ja uskomatonta. Olimme päättäneet, että vahvin koettaa voittoa. On kuitenkin muistettava, että tämä on mahdollista vain viiden muun vahvan apuajajan ansiosta”, Jumbo-Visman valmentaja Grischa Niermann avasi joukkueen toimintaa. 

Evenepoel varmisti mäkikilpailun voiton 

Kahdeksannentoista etapin nousuissa Remco Evenepoel varmisti mäkikilpailun voiton suuressa irtiottoryhmässä. Se saavutti parhaimmillaan yli kymmenen minuutin eron pääjoukkoon. Evenepoel oli selkeästi ryhmän vahvin ja otti yksin kilpailun kolmannen etappivoiton. 

Kokonaiskilpailussa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia. Juan Ayuso ja Mikel Landa koettivat haastaa Jumbo-Visman kolmikkoa tuloksetta. Vingegaard ja Roglič pitivät tällä kertaa tiiviisti Kussin puolia sitomalla pääjoukon kärjen yhtenäiseksi. 

“Me olemme ainutlaatuisessa tilanteessa. Jokaisella on omat tavoitteensa ja ovat urheilijoita. Joukkueessamme on kuitenkin vahva yhdessä voittamisen kulttuuri”, Jumbo-Visman joukkueenjohtaja Richard Plugge kommentoi joukkueen sisäistä dynamiikkaa. 

Perjantai oli vihdoin päivä sprinttereille. Loppukirin ratkaisu oli tasainen ja sen vei Dsm-firmenichin Alberto Dainese täpärästi ennen Filipo Gannaa. 

Muutamaa kilometriä ennen maalia kirikilpailua johtanut Kaden Groves joutui aivan pääjoukon kärjessä sattuneeseen kolariin, mutta laskeutui näyttävästi suoraan jaloilleen. 

Draamaa viimeiselle etapille saakka 

Ympäriajon toiseksi viimeinen päivä oli kilpailun pisin etappi ja matkalle oli siroteltu kymmenen kolmannen kategorian nousua. Etapin profiili tarkoitti, ettei kilpailun kontrolloiminen olisi helppoa edes Jumbo-Vismalle. 

Usean kymmenen ajajan irtiotto saavuttikin yli kymmenen minuutin eron pääjoukkoon. 

Bahrain Victorious joukkue sai vihdoin etappivoiton nimiinsä. Wout Pouls yllätti pienen ryhmän viimeisessä mutkassa ennen loppusuoraa. Taitavalla ajoituksella hän sai ratkaisevan eron Evenepoeliin, joka miltei kiri Poulsin ohi maaliviivalle saavuttaessa. 

“Hän ajoi loppukirin taitavasti ja oli vahvimpia etapin nousuissa. Siksi ei ole häpeä hävetä kymmenellä sentillä”, Evenepoel hymyili etapin jälkeen. 

Vahvana apuajajana tunnetuksi noussut Sepp Kuss saapui maaliin johtajan punainen paita yllään sekä rinnallaan Ranskan ympäriajon voittanut Vingegaard ja Italian ympäriajon voittanut Roglič. Kuss oli ollut auttamassa molempia voittoon apuajajan roolissa. 

Madridiin päättyneellä viimeisellä etapilla ei enää nähty muutoksia kokonaiskilpailussa.  

Bora Hansgrohen Lennard Kämna ja Nico Denz, Rui Costa sekä maailman parhaimmat aika-ajajat Remco Evenepoel ja Filippo Ganna mukanaan vihreäpaitainen Kaden Groves järjestivät irtiottonäytöksen Madridin katuradalla.  

Kovatasoinen ryhmä pystyi pitämään noin viidentoista sekunnin eron pääjoukkoon, mutta tuli käytännössä kiinniajetuksi loppusuoralla. Grovesilla, Gannalla ja Denzillä oli kuitenkin vielä voimia kiriä etapin kärkisijoille.  

Espanjan ympäriajo jäi historiaan Jumbo-Visman lähes täydellisellä dominoinnilla. Remco Evenepoelin menetettyä mahdollisuutensa voittaa kokonaiskilpailu, hän osoitti ilmiömäistä urheiluhenkeä ja tarjosi pyöräilyviihdettä läpi koko kilpailun. Huominarvoista oli myös nuoren espanjalaisen Juan Ayuson sijoittuminen neljänneksi ja kärkisija nuorten ajajien kilpailussa. 

Lopputulokset 

Kokonaiskilpailu, aika 

1. Sepp Kuss, 76h 48’ 21” 

2. Jonas Vingegaard, +17” 

3. Primož Roglič, +1’ 08” 

4. Juan Ayuso, +3’ 18” 

5. Mikel Landa, +3’ 37” 

Kirikilpailu, pisteet 

1. Kaden Groves, 315 

2. Remco Evenepoel, 236 

3. Andreas Kron, 167 

Mäkikilpailu, pisteet 

1. Remco Evenepoel, 135 

2. Jonas Vingegaard, 51 

3. Michael Storer, 39 

Vastaa