Pääkirjoitus: Etuoikeuden mukana tulee myös vastuu

Lukulistalle
ClosePlease login

Lensin alkuvuodesta Keski-Eurooppaan ja totesin lumen vähyyden omin silmin. Ärsytti, kauhistutti, mutta myös hävetti. Olinhan juuri itsekin tuprutellut taivaalle päästöjä lentomatkan verran.

Ihmisluonnolle on hyvin vaikeaa luopua omista saavutetuista etuoikeuksista matkustamisen suhteen ja jos jonkinlaista selitystä ja hyväksyntää on omalle kulutukselle todella helppo löytää. Minäkin nousin hissillä kahteentuhanteen metriin ja nautin lumisesta lomasta ilman huolen häivää.

KUKAAN EI OLE VOINUT TÄNÄ PÄIVÄNÄ VÄLTTYÄ kuulemasta, lukemasta tai omin silmin näkemästä huolestuttavia merkkejä ilmaston muuttumisesta. Lumettomat hiihtosuunnistustalvet, metsäpalovaaran vuoksi perutut arvokilpailut, hakkuiden jäljiltä pirstaleiset suunnistusmaastot. Kaikkea tätä olemme jo saaneet kokea. Myös Suunnistusliitto kartoitti ympäristöasioiden nykytilaa syksyn 2022 aikana. Tämän kartoituksen pohjalta on laadittu suunnitelma vuosille 2023–2025.

Olemme hyvin etuoikeutettuja voidessamme harrastaa sellaista lajia kuin suunnistus. 

LAJINA SUUNNISTUS ON HELPPO  MIELTÄÄ luontoa kunnioittavaksi, tapahtuuhan harrastaminen pääsääntöisesti metsässä. Tänä vuonna haluamme pohtia suunnistuksen vastuullisuutta syvemmin myös Suunnistaja-lehden palstoilla. Tavoitteena ei ole syyllistää ja löytää pelkkiä ongelmia, vaan nostaa esiin epäkohtia ja tapoja puuttua niihin lajin eri tasoilla. Haluamme, että voimme harrastaa rakasta lajiamme tulevaisuudessakin ja jättää myös tuleville sukupolville mahdollisuus siihen.

ON TÄRKEÄÄ PYSÄHTYÄ POHTIMAAN SITÄ, kuinka etuoikeutettuja itseasiassa olemmekaan voidessamme harrastaa sellaista lajia kuin suunnistus. Isossa mittakaavassa emme ehkä edes aina ymmärrä, kuinka harvinaista herkkua on elää maassa, jossa metsään on sekä turvallista, mutta myös mahdollista päästä jokamiehenoikeuksien turvin. Tämän etuoikeuden olemassaolo meidän on turvattava.

VUODEN ENSIMMÄISEN SUUNNISTAJAN SIVUILLA tutustutaan Suunnistusliiton ympäristövastuusuunnitelmaan ja pohditaan suunnistuksen harrastamisen erilaisia ympäristövaikutuksia. Samoilla sivuilla myös matkustetaan Teneriffalle kartoittamaan ja harjoittelemaan. Minäkään en millään ole valmis luopumaan etuoikeudestani matkustaa suunnistuksen perässä ympäri maailmaa. Sitä suuremmalla syyllä velvollisuuteni on tehdä mahdollisimman paljon muita luontoa kunnioittavia valintoja suunnistuksen piirissä ja sen ulkopuolella. Meidän kaikkien on. Pidetään huoli omalta osaltamme, että lajillamme on tulevaisuus.

Anu Uhotoinen, toimituspäällikkö

Jaa ideasi suunnistuksen vastuullisuuden kehittämiseksi: anu.uhotoinen@juoksija-lehti.fi 

 

Vastaa