Pääkirjoitus: Sukupolvenvaihdos suunnistuskartoilla ja seuratoiminnassa

Suunnistus pääkirjoitus
Lukulistalle
ClosePlease login

Suunnistuskartat, ratamestarityö ja koko urheiluseuratoiminta ovat kokemassa toimintakulttuurin muutosta ja sukupolvenvaihdosta.

Kartoilla on jo nähty tekninen sukupolvenvaihdos. Uusi tekniikka on tullut usealta suunnalta kartoitukseen, kun Maanmittauslaitos, kunnat ja metsäviranomaiset tuottavat suunnistuskarttojen lähtöaineistoiksi monenlaista avointa dataa. Kartoittamisen aloituskynnys on helpompi, eikä maastokartoituskaan vaadi aina äärimmäisen kovaa suunnistustaitoa kuten takavuosina. Paikannuslaitteet ja maastokelpoiset tietokoneet helpottavat ainakin kartoittamisen kokeilua ja aloittamista.

SUKUPOLVENVAIHDOS NÄKYY MYÖS KARTTOJEN TEKIJÖISSÄ. Itse olen tehnyt suunnistuskarttoja ja seurannut kartoittajia yli 35 vuotta. Sinä aikana moni taitava kartantekijä on luonnollisesti eläköitynyt, mutta moni on jäänyt pois muistakin syistä. Valitettavasti ammattimaisia kartantekijöitä ei ole tullut vastaavaa määrää tilalle.

Tällä hetkellä suunnistuskartoituksissa on noin kymmenen tosiammattilaista, jotka voivat ansaita nykyaikaisen palkkatason. Pieniin päivitystöihin ja lähikartoille tekijöitä löytyy aina, mutta kuka tekee suuret ja vaativat kartoitusprojektit Jukolaan, suunnistusviikoille ja arvokisoihin? Uusille kartoittajille on lähivuosina tilaa.

Valitettavasti ilmainen työ vaikuttaa myös ammattilaisten hintatasoon.

SUUNNISTUSKARTOITUS ON ERIKOINEN ALA, kun samaa työtä voidaan tehdä harrastuksena ja talkootyönä, tai sivutoimisesti pientä korvausta vastaan, tai huippuammattilaiset päätyönään.

Kartantekemisen vapaaehtoistyö on lajissamme hyvä ominaisuus, mutta valitettavasti ilmainen työ vaikuttaa myös ammattilaisten hintatasoon. Kartoituksen hintaa verrataan herkästi talkootyön kustannuksiin. Toivottavasti uuden sukupolven ammattilaiset saavat työstään järkevän ja houkuttelevan palkan.

PALKATTUJEN SEURATYÖNTEKIJÖIDEN MÄÄRÄ ON NOUSSUT ilahduttavasti suunnistusseuroissakin. Laadukas seuratoiminta, valmennus- ja ohjaustyö sekä kartat, vaativat usein ainakin koordinaattoriksi palkatun henkilön. Tämän ovat monet seurat onneksi jo huomanneet.

Lajin harrastajat ovat kyllä valmiita maksamaan tapahtumista, mihin kuuluvat hyvät järjestelyt sekä laadukkaat kartat ja radat. Jo nyt on hyviä esimerkkejä, että ammattimaisesti järjestetyt kuntosuunnistukset ovat monin paikoin onnistunut ratkaisu. Kuntosuunnistuksien markkinointi, radat ja oheispalvelut ovat usein houkuttelevampia, kun järjestelyt tehdään ammattimaisesti.

SUUNNISTUSLIITTO AVUSTAA MONELLA TAPAA lajin toimijoita. Kartoille seurat saavat liiton karttarahaa ja erityinen nuoren kartoittajan tukimuoto tarjoaa kesätyötä ja kokemusta kartoittamisesta. Kartta- ja ratamestarikoulutuksiin korona-aika on lisännyt liiton tarjontaa webinaareina. Jatkossakin kehitämme lisää liiton koulutuksia etäyhteyksin ja myös paikan päällä kouluttaen.

Pasi Jokelainen, Suunnistusliiton karttavastaava

Suunnistaja 2/2022

Vastaa