Pääkirjoitus: Toiveikkaana kevättä kohti 

Nuorten Jukola 2022. Kuva SSL/ Mika Ilomäki.
Lukulistalle
ClosePlease login

KEVÄÄN AURINKO, lisääntyvä lämpö ja lumipeitteen alta paljastuva metsä tuntuvat usein uuden alulta. Kevät luo toiveikkuutta ja pysäyttää usein huomaamaan ympärillä olevan kauneuden ja elämän arvokkuuden. Metsä vetää erityisesti keväisin puoleensa, sillä siellä luonnon heräämisen ja kesän lähestymisen pystyy aistimaan joka solulla.

SUUNNISTAJAN LUKIJAT OVAT VARMASTI KOKENEET, kuinka metsästä voi löytää helpotusta ahdistavaan oloon tai lääkettä stressitason laskuun. Omakohtaisia kokemuksia vahvistaa tutkittu tieto metsän ja liikunnan terveydellisistä ja hyvinvointiin vaikuttavista hyödyistä. Suunnistus on erinomainen mahdollisuus uppoutua hetkeen ja antaa itselle mahdollisuus painaa hetkeksi taka-alalle arjen haasteet, synkkien uutisten tulvan ja uhkakuvat.

HARRASTUKSILLA ON MONIA HYÖTYJÄ ja niissä ollaan mukana monilla tavoitteilla. Erityisesti lapsille ja nuorille olennaisessa osassa on yhteisöllisyys ja kaverit. Osa lapsista nauttii kilpaurheilusta ja heillä on tavoitteita ja unelmia myös menestyksen suhteen. Tärkeää on, että kaikilla olisi mahdollisuus harrastaa itselle mieluisalla tavalla, saada kannustusta sekä edellytykset kehittymiselle.

VALTIONEUVOSTON MAALISKUUSSA JULKAISEMASSA lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä käsitelleessä LIITU-tutkimuksessa todettiin, että vain reilu kolmasosa peruskouluikäisistä saavutti liikkumissuosituksen. Hieman aiemmin taas luimme, kuinka koululaisille tehdyt Move! -mittaukset osoittivat, että 40 % suomalaisista lapsista ja nuorista on fyysisesti niin huonossa kunnossa, että se vaikeuttaa arjessa jaksamista. Tämä ei tietenkään ole hyvä ennuste kansakunnan tulevaisuutta ajatellen.

Seuroissa myös luodaan yhteisöllisyyttä ja sosiaalisia kontakteja.

URHEILUSEUROISSA TEHDÄÄN PÄIVITTÄIN suunnattoman arvokasta työtä liikuttamalla eri-ikäisiä ja kasvattaen liikunnalliseen elämäntapaan. Seuroissa myös luodaan yhteisöllisyyttä ja sosiaalisia kontakteja. Kustannusten noustessa ja kotitalouksien ostovoiman heiketessä joutuu moni perhe kuitenkin pohtimaan, onko lapsen harrastusmaksuista selviäminen enää mahdollista. Tärkeimmistäkin asioista joudutaan tinkimään, kun on taloudellisesti tiukkaa.

LASTEN LIIKUNTAHARRASTUSTEN MAKSUT ovat puhuttaneet yleisesti viime aikoina, ja kysymys on käsittelyssä myös tässä lehdessä. Lajin kustannukset -jutussa on eritelty suunnistuksen kustannuksia eri harrastajaprofiilien mukaan. Lapsille ja kuntoilijoille suunnistus on edullinen harrastus. Lajiamme harrastetaan kuitenkin monella tasolla ja nämä valinnat heijastuvat myös kukkaroon. Etsitään yhdessä keinoja, millä mahdollistamme osallistumisen kaikille ja motivoituneille edellytykset kehittyä kohti tavoitteitaan. Aktiivista suunnistuskautta meille kaikille! 

Katri Lindeqvist, Suunnistusliiton nuoriso- ja koulutuspäällikkö.

Pääkirjoitus Katri Lindeqvist

Suunnistaja 2/2023

Vastaa