Pienempi loppuaika vaatii aikaa

Lukulistalle
ClosePlease login

Kilpailuissa suunnistajalle annetaan yksi mahdollisuus onnistua tai tunaroida. Harjoituksissa voi kuitenkin käyttää aikaa ja monenlaisia metodeja suoritusvarmuuden parantamiseksi.

Jos kevään suunnistusvarmuus ei vielä ole huipussaan, toteuta nämä kaksi harjoitusta ja pysyt piirun verran paremmin suorituksesi hallitsijana.

1

Anna itsellesi lupa tutkia karttaa ennen lähtöä. Punnitse vaihtoehtoja ja tee kokonaissuunnitelma rauhassa ennen kellon laittamista päälle. Etukäteishavainnointi auttaa löytämään itselle oikeat reitinvalinnat todennäköisemmin, kuin suin päin sinkoaminen metsään. Mitkä ovat isot kohteet, joita havainnoit? Mitkä kohteet pysäyttävät ja ohjaavat rasteille? Pysy suunnitelmassa!

Jos tavoitteena on parantaa suunnistustaitoa ja -varmuutta, on lupa ottaa aikaa kartan hahmottamiselle. Toista huolellinen suunnitelma aina rastilta lähtiessäsi. Hiljalleen suunnistusrutiinin palautuessa, reitinvalintojen hahmottaminen helpottuu ja rastilta lähtö nopeutuu.

2

Jos et usko, että huolellinen suunnittelu tuottaa parempaa tulosta, kokeile reserviaikatestiä. Testissä juostaan ensin lyhyehkö rata läpi kuten kilpailussa: ajan mittaaminen alkaa, kun saat kartan käteesi ja päättyy, kun tulet maaliin.

Reserviaikatestin juju on siinä, että pienen palauttavan tauon jälkeen, rata juostaan uudestaan. Nyt tiedossasi on, miten rata olisi pitänyt kiertää ja toisella kierroksella käytät hyväksi oppimaasi. Loppuaikojen, joista nopeampi on todennäköisesti toiselta kierrokselta, erotus kertoo, kuinka paljon sujuvampaan suoritukseen sinulla oikeastaan olisi rahkeita.

Tämän jälkeen voi palata takaisin kohtaan yksi ja lähteä viilaamaan suorituksesta sekunteja pois.

 

Kuva Anu Uhotoinen

Suunnistaja 2/2022

Vastaa