Sauvajuoksutreeni hiihtosuunnistajille

Lukulistalle
ClosePlease login

Vuokatin alamaastossa toteutettiiin hiihtosuunnistusmaajoukkueen lajinomainen sauvajuoksutreeni. Päävalmentaja Tapani Partanen kertoo harjoituksesta.

Kartalla on maajoukkueen käytössä ollut lajinomainen treeni Vuokatin alamaastosta. Tässä treenimuodossa etenemme sauvajuosten sulassa maastossa ja karttateline rinnassa.

Suunnistuskartan polut, urat ja monet kuvionrajat on muutettu hiihtosuunnistuksen merkistöllä hiihtosuunnistuskartan uriksi.

Kartat Sotkamon Jymy ja Suomen Suunnistusliitto. Kartoitus: Jussi Silvennoinen ja Pasi Jokelainen

Näitä treenejä tehdään hyväkulkuisissa maastoissa, joissa myös urilta oikominen voi tulla helposti kyseeseen. Tämän tyyppisiä sauvajuoksutreenejä on nyt tehty Viron Otepäässä sekä parina vuonna Vuokatissa, jossa on tähän erinomaiset olosuhteet.

Sauvajuoksutreeni toimii hyvänä vaihtelua tuovana harjoituksena rullahiihtotreenien lomaan, ja se on turvallisempi, kuitenkin lajinomainen sekä paremmin ohjelmaan sovitettava treenimuoto kuin rullasuksilla toteutettava urbaanimpi asfalttipohjainen sprinttikarttaharjoitus. Harjoitukset on toteutettu vetopätkinä, joihin lähdetään yhteislähtöinä sopivilla ryhmillä.

Tällä sauvajuoksun treenityypillä simuloidaan keskieurooppalaisia hiihtosuunnistusmaaston olosuhteita:

On avointa maastoa, voidaan tehdä lyhyitä oikoja, välillä urien lähdöt tai näkyvyys voi olla heikompi ja vastaan voi tulla pieniä karttayllätyksiä, joihin pitää olla varautunut esimerkiksi avoimien vuoristoisien alueiden talvisissa kisaolosuhteissa, jossa välillä ura on voinut mennä lumituiskussa näkymättömiin.

Esimerkiksi tämän talven MM-kisoissa Ramsaun olosuhteissa jonain aamuna vastassa voi olla 50 senttimetrin lumituisku, kiiltävä hankikantokeli tai varamaastojen täysavoimen alueen olosuhteet korkeammalla vuoristossa.

Hiihtosuunnistaja Miska Tervalan kommentit harjoituksesta:

Miska Tervala. Kuva Donatas Lazauskas.

Tällä kaudella, kun lajiharjoittelua ei pääse tekemä sellaisenaan ennen kisakauden alkua, on ”sauvajuoksuhisu” eniten lajinomaista harjoittelua syksyisin ja alkutalvesta. Toki rullahisu on lähimpänä, mutta syksyn liukkaat ja märät kelit tuovat tähän omat haasteet (liukkaus, hiekoitushiekka, jää ja pudonneet lehdet yms.).

Sauvajuoksuhisulla pystyy kehittämään silmä-kartta -kontaktia ja ennakoivaa kartanlukua, jotta kauden ensimmäisissä kisoissa suunnistus ei ole niin sanotusti jaloissa. Tietysti fyysisten harjoitusvaikutusten lisäksi nämä taidolliset harjoituselementit helpottavat siirtymistä hisukauteen.

Hiihtosuunnistajien MM-kisakausi

1. MM-kilpailut Ramsau, Itävalta

  • Hiihtosuunnistuksen 22:nen maailmancup-kausi käynnistyy Itävallassa MM-kilpailuilla.
  • Itävallassa kilpaillaan aikuisten MM-kilpailujen lisäksi 20-vuotiaiden MM-kilpailut sekä 17-vuotiaiden EM-kilpailut.

2. MM-kilpailujen ohjelma 

  • Ti 23.1.2024 Sprintti › Ke 24.1.2024 Takaa-ajo (pitkä matka: juniorit ja nuoret) › Pe 26.1.2024 Keskimatka
  • La 27.1.2024 Sprinttiviesti (viesti: juniorit ja nuoret) 

3. MM-kilpailujen maastot

  • Ramsaun alueella korkeuserojen hahmottaminen sekä rinnesuunnistuksen osaaminen on olennaista.
  • Myös avoimen alueen suunnistustekniikoiden pitää olla kunnossa.
  • Mikäli alkuperäiset maastonkäyttösuunnitelmat ovat lumitilanteiden suhteen mahdollisia, kilpailut käydään 1 000–1 300 metrin korkeudella merenpinnasta.
  • Varamaastona MM-kisoissa toimii Tauplitzalm, joka sijaitsee korkeammalla vuoristossa. Tauplitzalmin lumivarmempaan maastoon jouduttiin turvautumaan viime vuoden Itävallan maailmancupin MM-esikisoissa.

4. Maailmancup

  • Hiihtosuunnistuksen maailmancupia kisataan tänä vuonna vain kahdessa maassa.
  • Maailmancup jatkuu MM-kisojen jälkeen Virossa 23.–25.2.2024.
  • Maailmancupissa Aapo Viippola puolustaa kokonaiskilpailun kakkostilaa ja Niklas Ekström kolmostilaa viime vuodelta.
  • Tällä kaudella jatkuu viime vuonna voimaan tullut fluorivoiteiden käyttökielto IOF:n alaisissa kilpailuissa. 

KOONNUT Timo Mikkola Kuva Shutterstock

Vastaa