Suunnistus Lapissa – vinkit parhaisiin maastoihin

Lukulistalle
ClosePlease login

Kyllä Etelä-Suomen suunnistajat arvaavat, että Lapista löytyy hienoja suunnistusmaastoja: syheröisiä jättirinteitä ja puhdaspohjaisia suppakankaita.

Kuvat kesäkukkaisista ja syysruskaisista tuntureista ihastuttavat ja moni on niitä myös kesä- ja syyslomillaan ihastellut. Vielä useampi on testannut talvella Lapin laskettelurinteet ja hiihtoladut. Mutta harva on kokenut Lapin suunnistusmaastot saatikka käynyt Lapin-rasteilla tuoreen suunnistuskartan kera.

Muutama sata suunnistusmatkaa ulkomaille tehneenä oli pakko tunnustaa, että kuuluin itse myös tuohon etelän pihkaniskamassaan, jolla ei ole omakohtaista kokemusta suunnistamisesta Lapissa kenties Ounasvaaran (1980) ja Pyhä-Luoston (1994) Jukolan Viestejä lukuun ottamatta.

Niinpä juhannusviikolla oli korkea aika lähteä etsimään huhuttua ja himoittua Lapin suunnistuskultaa. Kahdenkymmenen tunnin edestakainen ajelu Rovaniemelle ei kiehtonut; lentäen pääsee Helsingistä Napapiirille 1,5 tunnissa. Kun vuokra-auto oli napattu Rovaniemen lentoasemalta ja navigaattorissa luki Äkäslompolo, saattoi kolmekymmentä vuotta muhinut matka alkaa.

Suunnistusta hiihtokeskuksissa

Kärkikysymys kuului minkälaisia suunnistusmahdollisuuksia merkittävimmiltä hiihtokeskusalueilta löytyy kesäisin? Rovaniemi vaihtui saman tien tievarsipusikoiksi ja -soiksi eikä kunnon tuntureita ollut näköpiirissä, kunnes Ylläs häämötti.

Ensimmäisen päivän suunnistuskartta oli nimeltään Tunturinhäntä. Ylläksen lounaisrinteen maastossa oli mukavasti yksityiskohtia ja pohjan peittivät mustikanvarvut. Toisen päivän suunnistusannin pohjusti 1:5000-mittakaavaan tehty kellanvalkoinen kartta, Jääkausiränni.

Ylläksen luoteisrinteellä sijaitseva puoliavoin, karupohjainen variksenmarjamaasto muistutti jo aavistuksen verran yli 2 000 metrin korkeudessa merenpinnasta komeilevaa sveitsiläismaastoa.

Molemmat kartat ovat Liikup-yrityksen tuotantoa ja niillä kilpailtiin edelliskesänä Lapin Suunnistusviikolla.

Reittisuunnitelma sisälsi Lapin merkittävimmät hiihtokeskukset.

Kolmanteen päivään osui Ylläksen Rastin iltarastit. Ne pidettiin Kellokas-Velhonkota -kartan länsireunalla. Äkäslompolon-seudun kolmas suunnistuskokemus sisälsi kivikkoista särmärinnettä sekä Äkäsjokilaakson kuivia kankaita. Mäkäräiset olivat kiltillä tuulella. Kartan itä- ja keskiosan rinnekäyristä päätellen aivan Äkäslompolon eteläpuoleltahan löytyy yksi Lapin helmimaastoista.

Neljäntenä päivänä tuli todettua Pallastunturin jylhät rinteet liian suurpiirteisiksi mielenkiintoista suunnistusta varten. Suomen suurimpana hiihtokeskuksena tunnetulta Leviltä taas ei löytynyt suunnistuskarttoja Suunnistusliiton karttarekisterin perusteella.

Viidentenä päivänä yllätti unelmaisen hyväpohjainen suppa-harjumaasto Lemmenjoen luontopolun ympäristössä. Pallakselta on tuloillaan Olli-Markus Taivaisen väsäämä kartta, toivottavasti suunnistuskartta saadaan joskus myös Lemmenjoelta.

Lapin hienoin suunnistusmaasto?

Kuudentena päivänä koitti pääsy yhteen Lapin hienoimmista suunnistuskartoitetuista maastoista, noin puolen tunnin ajon päässä Saariselältä sijaitsevaan Koppeloon. SUS-kartan Lapin Susille vuonna 1999 tekemällä kartalla kelpaa edelleen nautiskella suunnistuksesta vaikka kiintorasteja bongaillen.

Inarilaisseuran kartalla on mahtavasti syherörinteitä ja maastossa on monin paikoin silti nautinnollista kulkea. Purnattavaa ei löytynyt kuin reissun innokkaista hyttysistä. Metsonaaraita ei Koppelossa näkynyt. Lapin Susilta löytyy isorinteisistä vaaramaastoista uudempiakin karttoja, kuten Morokkavaara (2017) ja Kortevaara (2019).

Seitsemännen päivän kartta oli nimeltään Saariselkä-Laanila. Kiintorasteja oli tarjolla myös tässä Saariselän keskuksen itäpuolella sijaitsevassa, miellyttävän helppokulkuisessa maastossa. Lapin Susien ja Inarin Yrityksen omistama kartta on uusittu vuonna 2010.

Kahdeksantena päivänä piti verestellä muistoja vuoden 1994 Pyhä-Luoston Jukolan maastossa. Siellä oli normaalina Jukola-viikonloppuna 19.-20.6. mahdollista kiertää yksi Jukola- tai Venla-rata Rovaniemen Jukolan siirryttyä elokuulle. Kartan mittakaava 1:15000 tuntui kuitenkin liian vaikealukuiselta vuonna 2021, joten kansallispuistossa riitti paarmakävely ja Rykimäkurun ihailu. Luoston ja Pyhätunturin alueen Jukola-kartta on joka tapauksessa sodankyläläisen Lapin Veikkojen kultakimpale ametistikaivoksen kupeessa.

Yhdeksännen Lapin-päivän aamuna piti tietenkin käydä korkkaamassa yksi elokuisen Jukolan harjoitusmaastoista. Silokallioalue muistutti Inkoon Kopparnäsiä ja se oli merkki siitä, että Lapin-kierros oli finaalissa.

 

Lisää suunnistuskarttoja Lapista

Pohjois-Lapista löytyy valtaisa määrä hienoja suunnistusmaastoja, joista ei ole tehty koskaan suunnistuskarttaa. Etelä-Suomen kaupunkien ympäristöt on kyllä kartoitettu. Mutta Pohjois-Lapin taajamat ovat pieniä ja vähäväkisiä, joten arvokas kartoitustyö ei ole kannattavaa. Paitsi, jos karttoja voidaan valmistaa suuria suunnistustapahtumia varten.

Lapissa on järjestetty yli 70 vuoden aikana vain kaksi Jukolan Viestiä. Vuonna 1980 Jukola suunnistettiin Rovaniemen Ounasvaaralla ja vuonna 1994 Pyhä-Luostolla. Tulevassa elokuisessa Lapin-Jukolassa ei koeta yöttömän yön tunnelmaa. Rovaniemen Napapiiri-Jukola jouduttiin siirtämään koronan takia vuoden 2020 kesäkuulta viikonloppuun 21.-22.8.2021.

Fin5-suunnistusviikkoa ei ole pidetty kertaakaan Pohjois-Lapissa. Myös kansalliset kilpailut ovat alueella harvinaisuuksia. Sallan Karhut järjestivät kuitenkin Karhurastit 17.-18.7.

Etelän suunnistajia on ollut haastavaa houkutella Lappiin, kun taas Lapin suunnistajat ovat joutuneet vuosittain matkustamaan tuhansia kilometrejä osallistuakseen vaikkapa SM-kilpailuihin. Suunnistuskartoitustyötä on rajoittanut Lapissa rahan lisäksi parhaiden maastojen sijaitseminen usein herkillä luonnonsuojelualueilla.

Lapin suunnistustapahtumista tunnetuin on Suomen Tunturisuunnistus. Pitkäkestoinen kilpailu käydään yhä suurimittakaavaisen suunnistuskartan sijaan pienimittakaavaisella kartalla. Tänä vuonna Ylläksen Rasti pitää Suomen Tunturisuunnistuksen kotikonnuillaan 7.-8.8. ja kartan mittakaava on 1:25000.

Vuosi sitten Liikup-yritys aloitti Lapin Suunnistusviikon, Lapland O-Week -tapahtuman, järjestämisen Ylläksellä ja sama meno jatkuu tänä kesänä taas Ylläksellä juuri ennen Tunturisuunnistusta 31.7.-5.8. Muut Pohjois-Lapin suunnistustapahtumat ovat kuluvana kesänä lähinnä Ylläksen Rastin, inarilaisen Lapin Susien, sodankyläläisen Lapin Veikkojen sekä Sallan Karhujen järjestämiä kuntorasteja.

Ylläksen-seudun karttavalikoima kasvaa mukavasti Liikup-seuran hoitaman kartoitustyön ansiosta. Eniten vaativia rinnemaastoja on toistaiseksi onnistunut kartoittamaan Lapin Sudet. Lapin Veikkojen ehdoton ykkösmaasto ja -kartta löytyy Pyhä-Luostolta. Napapiirin mahtiseuralla Ounasvaaran Hiihtoseuralla on parhaimmat mahdollisuudet pitää yllä laajaa, monipuolista suunnistustoimintaa, mutta tunturimaastoja Rovaniemellä ei ole tarjolla.

Lisätietoja Lapin suunnistusviikosta: laplandoweek.com

Lisää suunnistusartikkeleita täältä.

Teksti ja kuvat Aki Saranen

Vastaa