Viestiliiga 2024

Viestiliiga 2024
Lukulistalle
ClosePlease login

Vuoden 2024 Viestiliiga käynnistyy huhtikuussa ja huipentuu lokakuussa. Mikä suunnistajia odottaa kesän seitsemässä osakilpailuissa? Siihen vastaavat osakilpailujen järjestäjät.

Viestiliiga 2024

  • 12.4. Kevätyön viesti, Parainen
  • 28.4. FinnSpring -viesti, Ilmajoki
  • 2.6. Kvarken-viesti, Vaasa
  • 15.–16.6. Venlojen ja Jukolan viesti, Kauhava 
  • 25.8. Esi-Jukola, Mikkeli
  • 15.9. SM-viesti, Rautalampi 
  • 6.10. Viestiliigan finaali, Salo 

12.4. Kevätyön viesti, Parainen

Viestiliiga 2024

Viestiliigan 1. osakilpailun ratkaisee oma työ ja juoksuvoima vielä, kun muistaa yösuunnistuksen erityispiirteet. Maasto on vaihtelevaa talousmetsää, josta löytyy sekä peitteisiä että avonaisia alueita. Suunnistustaan pitää osata rytmittää sen mukaan, millainen maasto on kyseessä. Ratojen loppuosat ovat aika juoksupainotteisia.

Naisten viesti juostaan valoisalla, hämärässä ja pimeässä. Miesten viesti on yösuunnistusta. Nuorten kilpailu on valoisaan aikaan. Kilpailu on samalla hyvä Tiomila harjoitus. Viestiliigan ensimmäisen osakilpailun maasto on ollut pääosin lumeton 16.3.

Tarjolla on kevätkilpailuun sopiva kilpailukeskus ja pysäköinti kovalla alustalla. Kevätkansallinen järjestetään seuraavana päivänä samassa kilpailukeskuksessa ja osittain eri maastossa. Saaristosta löytyy myös hyvät harjoittelumahdollisuudet pääsiäisestä lähtien. 

28.4. FinnSpring -viesti, Ilmajoki

Rasti-Kurikka & Rasti-Jussit

Viestiliigan 2. osakilpailu juostaan Ilmajoen Santavuorella FinnSpring-suunnistusten toisena kilpailupäivänä. Santavuoren maastot ovat parhaita maastoja Etelä-Pohjanmaan alueella. Kilpailukeskus sijaitsee keskellä karttaa, joten vaativat suunnistustehtävät alkavat heti K-pisteeltä jatkuen aina viimeiselle rastille saakka.

Viestiin on käytössä vielä melkeinpä maaston parhaat alueet, eli kannattaa viipyä koko viikonloppu Pohjanmaalla. Viestissä on yleisörasti, mikä tuo oman lisätunnelman viestin seuraamiseen paikan päällä.

Kilpailussa menestyminen vaatii suunnistustaitoja ja kykyä sopeutua vaativaan metsä- ja avokalliomaastoon, jossa korkeuserot luovat haastetta. Maaston erityispiirteenä ovat pohjalaisittain suuret korkeuserot ja vaihtelevuus, mikä tekee kilpailusta ainutlaatuisen. Kansainvälisen tason kilpailu houkuttelee myös suunnistajia.

Kilpailu ei tarjoa ainoastaan huippusuunnistusta vaan myös hienoja palkintoja. Kaikkien E-sarjojen voittajat palkitaan upeilla kenkäpalkinnoilla. Lisäksi kilpailukeskuksessa on monipuoliset palvelut, kuten ravintola, pesupaikka, kahvio ja kuntosuunnistusmahdollisuus. 

2.6. Kvarken-viesti, Vaasa

Viestiliiga 2024

IF Femman

Kvarken-viesti on Viestiliigan 3. osakilpailu ja viimeinen viestikilpailu ennen Jukolan ja Venlojen viestiä ja kilpailujen maastotyyppi on samankaltainen. Sen lisäksi, että Kvarken-viestiä on hyvää valmistautumista suurviesteihin, voi kilpailua hyödyntää myös seuran karsintakilpailuna.

Kilpailu järjestetään Merkkikallion tuulipuistossa Mustasaaressa. Tuulipuistoinfran ansiosta voidaan käyttää maaston parhaita alueita. Edellisen kerran alueella kilpailtiin vuoden 2015 Merenkurkun Rastipäivät, jonka GPS-seuranta löytyy netistä. Alueesta on tehty uusi kartta, ja osa maastosta on ennen kartoittamatonta.

Kilpailukartalta löytyy Mustasaaren korkein kohta, Merkkikallio. Maasto on vaihtelevaa: hienoa kalliota, pienipiirteistä maastoa sekä erittäin kivisiä alueita. Pienipiirteinen maasto vaatii tarkkaa kartanlukua. Ratamestari lupailee, ettei luvassa ole Pohjanmaalle tyypillistä kompassinkäyttöä. Naisten arvioitu kilometrivauhti on kahdeksan minuuttia ja miesten seitsemän. Pääsarjojen Viestiliigan osakilpailun lisäksi samaan aikaan kilpaillaan muissa sarjoissa Lakeuden viesti. 

15.–16.6. Venlojen ja Jukolan viesti, Kauhava

Viestiliiga 2024

Kauhavan Wisa, Lapuan Virkiä

Jukolan ja Venlojen viestit kisataan Kauhavalla nimellä Lakia-Jukola, joka on samalla Viestiliigan 4. osakilpailu. Kilpailukeskukseen Kauhavan lentokentälle rakentuu kattavat palvelut ja kaikki toiminnot ovat suhteellisen lähellä. Kisakeskukseen on helppo saapua ja esimerkiksi Kauhavan juna-asemalle on matkaa vain noin 4 km. Kisajärjestäjä toteuttaa bussikuljetuksen aseman ja kisakeskuksen välillä.

Osassa kilpailumaastoa kisattiin Lakeuden viesti 2017. Maastossa on tarjolla niin nopeakulkuista avokallioaluetta, kallioiden välisiä suoalueita ja lisäksi erikoisuutena on vanha hiekanottoalue, jonne on muodostunut monimuotoinen suunnistusmaasto runsaine pikku lampineen ja kumpareineen. Alue on metsittynyt ja runsaan polkuverkoston vuoksi vaativa suunnistusalue.

Lakia-Jukolassa kilometrivauhdit nousevat korkeiksi, joten tarkka suunnistus ja oman sijainnin tietäminen pienipiirteisillä ja haastavilla alueilla antaa hyvän pohjan menestykselle.

Lakia-Jukolaan on tarjolla useita hyviä harjoituksia tyyppimaastoissa. Näissä harjoituksissa suunnistaja voi ottaa haltuun eteläpohjalaisen maaston erityispiirteet. Kevääksi harjoitusmaastoihin avataan uudistetut radat. 

25.8. Esi-Jukola, Mikkeli

Navi

Navi järjestää vuoden 2025 Jukolan viestin esikisat 24.– 25.8.2024 Mikkelin Otavan länsipuolella Mannilan Sydänmaan alueella. Lauantaina 24.8. juostaan WRE-keskimatka ja sunnuntaina 25.8. Viestiliigan 5. osakilpailu. Maasto on hyvin samankaltainen kuin tulevassa Jukolassa, ollen monipuolinen ja vaativa.

Kilpailuissa pärjäävät ne suunnistajat ja juoksijat, joilta löytyy jaloista vauhtia ja mielestä malttia. Reitinvalintojen kanssa on syytä olla tarkkana. Rastipisteet ovat pikkutarkkoja, rinteet jyrkkiä, mäen laet juostavia ja notkot paikoin tiheitä. Maastopohja savolaisittain on raskas, mutta näkyvyys pääsääntöisesti hyvä.

Elokuussa on erinomainen hetki tulla Mikkeliin valmistautumaan vuoden 2025 Jukolan viestiin ja myös Kuopion MM-kisoihin! 

15.9. SM-viesti, Rautalampi

Viestiliiga 2024

Suonenjoen Vasama, Suunta Jyväskylä

SM-viesti ja Viestiliigan 6. osakilpailu suunnistetaan Rautalammin emäpitäjän alueella jyrkkäpiirteisessä ja kallioisessa pohjoissavolaisessa metsämaastossa. Kilpailu on osa Pirunpesävuoren SM-viikonloppua, edellisenä päivänä samasta kilpailukeskuksesta kisaillaan keskimatkan SM-mitaleista.

Suunnistuksellisesti ja fyysisesti vaativan maaston valinnassa on taustalla myös Kuopiossa ensi vuonna järjestettävät MM-kisat, joihin valmistautumista kisat hyvin palvelevat. Maastotyyppiä voi etukäteen ottaa haltuun tarjolla olevien harjoituspakettien avulla, joista löytyy lisätietoa kisasivuilta.

Suonenjoen Vasama ja Suunta Jyväskylä toivottavat suunnistajat tervetulleeksi haastaviin maastoihin ja monipuolisesti suunnistustaitoja koettelevaan viestikilpailuun! 

6.10. Viestiliigan finaali, Salo

Angelniemen Ankkuri

Viestiliigan finaalissa parhaiten menestyvät ne, jotka osaavat sopeuttaa suunnistustaitonsa erilaisiin maastotyyppeihin ja kestävät Viestiliigafinaalin tuomat lisäpaineet.

Kilpailualueella on suhteellisen isot korkeuserot salonseutulaiseksi suunnistusmaastoksi. Lisäksi kulkukelpoisuus vaihtelee nopeista kallioalueista hitaisiin notkelmiin tarjoten mahdollisuuden toteuttaa monipuolisia suunnistusratoja haastavin hajonnoin.

Angelniemen Ankkuri järjestää viikkoa ennen 25-mannaa todellisen viestisuunnistusviikonlopun. Lauantaina perinteinen Halikko Viesti ja sunnuntaina Viestiliigan päätösosakilpailu. Sunnuntaina viestitunnelmaan pääsevät pääsarjalaisten lisäksi kaikki halukkaat yhteiseen avoimeen sekasarjaan.

Vastaa