Sveitsin maastomatkojen MM-kilpailut tarjosivat suuria tunteita ja jännityksen hetkiä

Lukulistalle
ClosePlease login

Vuoden 2023 suunnistuksen MM-kilpailut käytiin Sveitsissä Flims Laaxissa heinäkuun puolivälissä. Kyseessä oli maastomatkojen kilpailut. Kilpailujen kirkkaimpana kruununa olivat Suomen miesten mitalit. 

Edellisen kerran maastomatkojen MM-mitaleista kamppailtiin Tšekissä vuonna 2021. Silloin paras suomalainen miessuunnistaja oli Miika Kirmula, joka oli pitkän matkan yhdeksäs. Olli Ojanahon oli 11. pitkällä matkalla ja 26. keskimatkalla. Viestissä Suomen miehet olivat neljäs joukkueella Miika Kirmula, Elias Kuukka ja Olli Ojanaho.

Tämän vuoden MM-kilpailut jäävät mieliimme Olli Ojanahon murtautumisesta haastajien ryhmästä mitalikandidaatiksi ja ensimmäisestä henkilökohtaisesta aikuisten arvokisamitalista sekä miesten upeasta viestitaistelusta, jonka päätteeksi kolmikon kaulaan ripustettiin MM-hopeaa.

Joku saattoi arvella viime vuoden Viron EM-kilpailujen antaneen virheellisen vaikutelman suomalaisten menestyspotentiaalista, sillä mitä tutumpi maastotyyppi, sitä paremmat mahdollisuudet menestykseen. Virosta kotiintuomisina Suomen joukkueella oli neljä henkilökohtaista mitalia. Sveitsin kilpailut osoittivat, että suomalaiset hallitsevat maaston kuin maaston, sillä paikalliset rinteet ja pienipiirteiset käyräsokkelot eivät juuri kauempana tyypillisestä suomalaismaastosta voineet olla.

Tämän vuoden MM-kilpailut jäävät mieliimme Olli Ojanahon murtautumisesta haastajien ryhmästä mitalikandidaatiksi

Keskimatkalla saatiin kaikki suomalaiset karsinnasta läpi, eikä finaali jättänyt ketään kylmäksi. Nyt jos joskus mitattiin todellista suunnistustaitoa. Bermudan kolmioksikin nimitettyä aluetta on käytetty aikaisemminkin suunnistuskilpailuissa ja jokaisella kerralla se on syönyt monta mitalihaavetta. Niin kävi nytkin. Menestysmahdollisuutensa heti alkumatkasta tuhosivat esimerkiksi Ruotsin Sara Hagström ja kotijoukkueen Sabine Hauswirth.

Viikon kovinta juoksukuntoa esitteli Sveitsin Simona Aebersold, joka voitti pitkän matkan ja viestin kultaa ja nousi keskimatkalla alkumatkan virheen jälkeen käsittämättömän kaukaa takaisin mitalitaistoon, mutta sortui uuteen isoon virheeseen, jonka jälkeen eväät oli syöty. Miesten pitkän matkan voittanut Norjan Kasper Harlem Fosser sen sijaan ei oikein toipunut seuraaviin kilpailuihin.

Sveitsin voittaessa viestissä miesten MM-kultaa Daniel Hubmann sai nimiinsä maailman vanhimman suunnistuksen maailmanmestarin tittelin. 40-vuotias, yhdeksänkertainen maailmanmestari, oli myös pitkän matkan kuudes, joten nähtäväksi jää, kuinka pitkään paikallisen tähden ura vielä jatkuu. Tähän mennessä ansioitunut urheilija on keräillyt 29 kappaletta erilaisia MM-mitaleita, eikä Hubmann sulkenut pois mahdollisuutta osallistua vielä Kuopion vuoden 2025 MM-kilpailuihin.

Sveitsin voitokas miesten viestijoukkue: Daniel Hubmann, Joey Hadorn, Matthias Kyburz
Ruotsin naiset ottivat ylivoimaisen viestivoiton joukkueella Hanna Lundberg, Sara Hagström ja Tove Alexandersson.

Muilta osin viestit jäivät mieleen erityisesti Ruotsin naisten täydellisenä näytöksenä. Neljän ja puolen minuutin musertava voittomarginaali ei jättänyt muille sanottavaa. Keskimatkan hopeamitalisti Hanna Lundberg, jonka 21-vuotissyntymäpäivä osui hienosti viestipäivälle, avasi Ruotsille ja toi joukkueen jo puolentoista minuutin keulassa vaihtoon. Sara Hagström, joka havitteli ensimmäistä henkilökohtaista arvokilpailumitaliaan siinä onnistumatta, sai balsamia haavoille kasvattaessaan eroa jälleen minuutilla. Ja kun ankkurina on Tove Alexanderssonin kaltainen kone, voitto on käytännössä sinetöity.

Suomen naiset taistelivat hyvin aivan terävimmän kärjen takana. Viikon parhaasta henkilökohtaisesta sijasta vastasi Venla Harju, keskimatkan kuudennella sijalla.

Keskimatkan kilpailuun kaiken panoksen laittaneen Marika Teinin sairastuminen kisojen aikaan oli harmittava takaisku niin Teinille itselleen kuin myös naisten viestijoukkueelle. Onneksi paikkaamaan tullut Maija Sianoja oli juuri muutama päivä aikaisemmin tehnyt pitkällä matkalla sijoituksellisesti uransa parhaan henkilökohtaisen arvokilpailusuorituksen. Naiset taistelivat neljänneksi joukkueella Miia Niittynen, Maija Sianoja, Venla Harju.

Olli Ojanaholle pitkän matkan MM-pronssia

Pahalle ololle ei saa antaa tilaa pitkän matkan kilpailussa.

Miesten pitkän matkan MM-kilpailu. Kartalla on Olli Ojanahon reitti sinisellä katkoviivalla. Matthias Kyburzin reitinvalintoja oranssilla ja Kasper Fosserin violetilla värillä. Alp Dado – Val Buglina – La Mutta 1:15 000 / 5 m Kartoitus: Beat Imhof, Urs Steiner

Mikäli pitkällä matkalla haluaa menestyä, ei ole aikaa tuntea pahaa oloa. MM-mitaleita jaettiin vielä loppulenkillä, jossa Olli Ojanahon onnistui tehdä oikeat valinnat matkan rasituksesta huolimatta. Palkintona oli MM-pronssia.

– Jalat oli loppulenkillä ihan loppu. Rinteissä oli niin märkää ja mutaista, että alamäet oli liukastelua ja tosi kuluttavaa.

Loppulenkin rinteet oli tosi rankkoja. Ajattelin, että pitää vaan tsempata suunnistuksen kanssa, ottaa rastit tarkasti ja reitinvalinnoissa ei saa miettiä sitä, että on väsynyt, vaan pitää yrittää laskea tarkkaan käyrät ja mikä on nopein reitti.

Moni alkoi sääliä itseään radan loppupuolella. Esimerkiksi hopealle suunnistanut Matthias Kyburz menetti otteen kulta mitalista loppulenkillä. Ojanaho sen sijaan kuittasi samassa paikassa neljännen sijan jakaneet Emil Svenskin ja Tomas Krivdan. Kilpailun voitti Norjan Kasper Harlem Fosser.

– Itse laskin sen niin, että se vaan pitää ottaa, vaikka tuntuu pahalta. Loppuväli palkitsee, ja ilmeisesti onnistuin juuri siinä nousemaan pronssille, Ojanaho totesi. 

TEKSTI JA KUVAT Anu Uhotoinen

Vastaa