Olli Ojanaho suunnistuksen pitkän matkan MM-pronssilla Sveitsissä 

Kuva SSL/ Petteri Kähäri
Lukulistalle
ClosePlease login

Olli Ojanaho suunnisti pitkän matkan MM-pronssille Sveitsin Flims Laaxissa. Voiton erittäin fyysisellä vuoristoisella radalla otti Norjan Kasper Harlem Fosser ja hopeaa Sveitsin Matthias Kyburz. 

Olli Ojanaho teki suomalaista suunnistushistoriaa ja voitti henkilökohtaisen arvokilpailumitalin kovatasoisessa pitkän matkan kilpailussa, jossa radalla oli pituutta 14 kilometriä ja noususummaa 680 metriä. Lisäksi kilpailun startti tapahtui 1800 metristä ja maali sijaitsi tuhannessa metrissä. 

Miesten edelliset henkilökohtaiset arvokisamitalimitalit löytyvät kymmenen vuoden takaa Vuokatin kotikisoista, jolloin Mårten Boström voitti sprintin kultaa ja Jani Lakanen pitkän matkan hopeaa. 

Liian usein on viime vuosina nähty Olli Ojanahon nimi neljännellä sijalle kansainvälisissä kilpailuissa. Torstaina suunnistetuissa pitkän matkan MM-kilpailuissa Ojanaho onnistui suorituksenhallinnassa ja pystyi ottamaan itsestään kaiken irti haastavassa ja raskaassa maastossa. 

Nuorten sarjoissa kansainvälistä menestystä niittänyt, nyt 26-vuotias Ojanaho on tehnyt pitkäjänteistä työtä tätä päivää kohti ja lopulta kaikki osui kilpailupäivänä kohdilleen ja tuloksena ensimmäinen aikuisten arvokisamitali. 

– Aika monta vuotta sitä on jahdattu. Nämä on kovia skaboja ja monen asian pitää onnistua. 

Kilpailun alku ei ollut Ojanahon mukaan unelmastartti, mutta tarpeeksi hyvä. 

– En ole tyypillisesti mikään kova aloittaja näissä pitkän matkan kisoissa. Oli hyviä pätkiä ja vaikka välillä tuli hidasteluja, rytmi ei missään vaiheessa kadonnut pidemmäksi aikaa. 

Hajonnoilla Ojanaho näki kilpailun lopulta voittaneen Fosserin selkää ja arvioi etenevänsä hyvää vauhtia. 

– Välillä kävi hetkellisesti mielessä, että olisiko tänään se päivä. Kyllä se silti pikkasen yllätti, kun kuulin että olen mitalitaistelussa. 

Raastava maasto ei päästänyt suunnistajia helpolla. Silti miesten sijat 3–7 mahtuivat minuutin sisään. Jaetulle neljännelle sijalle sijoittuneet Tomas Krivda ja Emil Svensk jäivät Ojanaholle 14 sekuntia. Pari kilometriä ennen maalia Ojanaho oli sijalla kuusi, minuutin verran pronssimitalisijasta. Pitkällä matkalla kävi selväksi, että loppuun asti on jaksettava. 

– Jalat oli loppulenkillä ihan loppu. Rinteissä oli niin märkää ja mutaista, että alamäet oli liukastelua ja tosi kuluttavaa. Loppulenkin rinteet oli tosi rankkoja. Ajattelin, että pitää vaan tsempata suunnistuksen kanssa, ottaa rastit tarkasti ja reitinvalinnoissa ei saa miettiä sitä, että on väsynyt, vaan pitää yrittää laskea tarkkaan käyrät ja mikä on nopein reitti. 

Taktiikka vei Ojanahon loppumatkasta ohituskaistalle, kun muut alkoivat miettiä liikaa omaa pahaa oloaan. Esimerkiksi hopealle lopulta tiukassa kamppailussa taipunut Kyburz oli valinnut lopun pitkällä välillä kierron, koska oli tuntenut itsensä liian väsyneeksi kohdatakseen viimeisiä nousuja. 

– Itse laskin sen niin, että se vaan pitää ottaa, vaikka tuntuu pahalta. Loppuväli palkitsee, ja ilmeisesti onnistuin juuri siinä nousemaan pronssille. 

Lopun kova kannustus auttoi viimeiset metrit. 

– Tuntui, että hyytyy tuohon takasuoralle. Oli se rankkaa, mutta onneksi sekunnit kääntyi omalle puolelle. Perustaso kun on siinä mitalin tuntumassa, riittävän monta kertaa kun yrittää, niin joskus se kääntyy. 

Miika Kirmula täydensi hienoa suomalaispäivää yhdeksännellä sijallaan. 

– Pystyin toteuttamaan aika hyvin omaa pitkän matkan taktiikkaa. Lähti hyvin käyntiin ja sain homman haltuun. Ehkä noin puolessa välissä ote herpaantui muutamalla välillä. Tuli ensin pieni virhe ja sitten tosi iso. Loppuun pääsin taas kiinni. 

Myös Touko Seppä teki ensimmäisissä aikuisten MM-kilpailuissaan mainion suorituksen. Alussa maltillisemmin maastoon totutellen ja lopussa kiihdyttäen mies suunnisti sijalle 25. 

– Koko ajan napsui rastit kohdilleen. Voin olla tyytyväinen. Ensimmäinen MM-startti, niin peukut ylös. 

Kilpailut jatkuvat välipäivän jälkeen keskimatkan finaaleilla. 

Lue myös: Olli Ojanahon toisenlainen talvi

Olli Ojanaho
Kuva Anu Uhotoinen

Tulokset

Suunnistuksen MM-kilpailujen pitkä matka 13.7.2023, Flims Laax, Sveitsi 

Miehet: 1) Kasper Harlem Fosser NOR 1.33.06, 2) Matthias Kyburz SUI 1.33.57, 3) Olli Ojanaho FIN 1.37.37, 4) Tomas Krivda CZE 1.37.51, 4) Emil Svensk SWE 1.37.51, 6) Daniel Hubmann SUI 1.38.30, … 9) Miika Kirmula FIN 1.41.02, 25) Touko Seppä FIN 1.51.50 

 

Tiedotus Suomen Suunnistusliitto

Vastaa