Iina Lumiaho – fiilistä vaalien

Iina Lumiaho
Norseman alkaa loikalla laivalta vuonoon. Pyöräilyssä ja juoksussa mäkiä, maisemia ja toisinaan pilviäkin piisaa. Kuva Sportograf.
Lukulistalle
ClosePlease login

Iina Lumiaho pokkasi viime kesänä reilun kuukauden treeniblokin päätteeksi triathlonin täysmatkan SM-kultaa Tahkolla. Ennen lapsen syntymää hän menestyi rankalla Norsemanilla ja saavutti paikan Havaijin Ironmaniin. Oman kehon tunteminen ja hauskanpito ovat hänen treenifilosofiansa kulmakiviä. 

Kesällä 2022 kuopiolaisen Iina Lumiahon ei ollut tarkoitus kilpailla välttämättä ollenkaan. Hän oli vaihtanut keväällä työpaikkaa ja töissä piti kiirettä. Kotona treeniaikatauluihin vaikutti parivuotias tytär. Tempopyörällä ajettu testiajo oli kuitenkin niin mukava, että hän päätti ilmoittautua Joroisten perusmatkalle. Siellä kilpailu meni hyvin, ja Lumiaho nautti kilpailupäivästä niin paljon, että mielessä alkoi kutkuttaa ajatus uudestaan starttiviivalle lähtemisestä vielä saman kesän aikana.

Kisaksi valikoitui lähimpänä ollut Tahko, joka sattui olemaan täysmatka. Lumiahon puoliso Paavo Hiltunen oli juonessa mukana, samoin lastenhoitoavuksi lupautuneet isovanhemmat.

– Treenasin pari viikkoa tiiviisti, ja laitoin ilmoittautumisen menemään viimeisenä mahdollisena päivänä, vaikka Paavon sanoin osallistumisessa ei ollut hirveästi järkeä, Lumiaho nauraa.

Hevosen selästä triathlonpyörälle

Lapsena Lumiahon suuri intohimo kymmenen vuoden ajan oli esteratsastus. Harrastus jäi lukioiässä, jolloin hän alkoi käydä juoksulenkeillä ja innostui kokeilemaan triathlonkoulua Kuopiossa. Sprinttimatkan kilpailuun osallistuminen oli hauskaa ja laji vei hiljalleen mukanaan. Siinä veti puoleensa myös yhteisöllisyys.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa Juoksija.fi digi. Saat rajattoman lukuoikeuden kaikkiin Juoksija.fi:n artikkeleihin, mukaan lukien lehtien lehtiarkistot.

 Juoksija.fi digi

  • Juoksu, hiihto, pyöräily, triathlon, suunnistus
  • Liikkujan hyvinvointi ja terveys
  • Digitaaliset lehtiarkistot
  • Juoksija-kortti
  • Nettivalmentaja

Vain 9,90 €/kk

Tilaa digi Olen jo tilaaja

Vastaa