Märkäpuku triathloniin – kelluttavuutta, virtaviivaisuutta ja lämpöä avoveteen

Märkäpuku triathloniin: se kelluttaa ja helpottaa siten avovesiuintia.
Lukulistalle
ClosePlease login

Märkäpuku pitää kehon lämpimänä, nostaa uintiasennon paremmaksi ja lisää turvallisuutta. Sopiva ja pitkäikäinen märkäpuku triathloniin löytyy, kunhan perehdyt asiaan, kokeilet riittävän monta asua ja pidät asuasi hyvässä kunnossa.

TEKSTI ILKKA JÄRVIMÄKI KUVA RIIKKA HURRI

Triathlonistit mustissa kumipuvuissaan saattavat näyttää enemmän erotiikkamessujen esiintyjiltä kuin huippuunsa trimmatuilta urheilijoilta. Tästä huolimatta märkäpuku on yksi triatleetin tärkeimmistä ja sananmukaisesti läheisimmistä varusteista.

Märkäpuku triathloniin kehitettiin vuonna 1987 lajin harrastajamäärien noustessa voimakkaasti ja villityksen levitessä ympäri maailman – myös maihin, joissa kesäaikanakaan veden lämpötilat eivät juuri nouse yli 20 asteen. Neopreeniset puvut mahdollistavat harjoittelemisen ja kilpailemisen hieman viileämmissäkin vesissä.

Avovesiuintiin tarkoitettu mrkäpuku triathloniin eroaa esimerkiksi surffaukseen, sukeltamiseen tai muihin vesiurheilulajeihin tehdyistä puvuista monella tavalla. Ne ovat joustavampia hartiaseudulta, niissä on pitkä, helposti itse avattava vetoketju ja niiden neopreenipinta on tehty mahdollisimman liukkaaksi eli veden vastusta pienellä kitkalla halkovaksi.

Märkäpuku triathloniin pitää kehon lämpimänä, nostaa uintiasennon virtaviivaisemmaksi ja lisää turvallisuutta. Mahdollisissa ongelmatilanteissa märkäpuku auttaa pitämään uimarin veden pinnalla.

Moni aloitteleva tai muuten vaan heikko uimari on löytänyt märkäpuvusta hyvän avun uintiharjoitteluun. Avovesissä uiminen tarjoaa vaihtelua aivan eri tavalla kuin kaakelimaisemat altaassa.

Valitse sopiva märkäpuku triathloniin

 1.  OIKEA KOKO: Napakka istuvuus on kaiken a ja o. Märkäpuvun pitää tuntua ahtaalta, kun sitä sovittaa. Sen sisään ei saa jäädä tyhjää tilaa, joka täyttyisi uidessa vedellä. Liian suuri puku rullautuu myös makkaroiksi, jotka saattavat hiertää niskassa. Puku ei saa kuitenkaan olla niin tiukka, että sitä ei saa puettua ylle tai siinä ei ole tilaa hengittää.
 2. JOUSTAVUUS: Puvun leikkausten ja materiaalien tulee antaa käsille mahdollisimman paljon liikkumisvapautta. Monissa puvuissa käytetään kainaloiden kohdalla joustavaa materiaalia tai selvästi ohuempaa neopreenia.
 3. KELLUTTAVUUS: Varsinkin heikommat uimarit arvostavat sitä, että puku kelluttaa mahdollisimman hyvin. Vatsapuolen paksumpi neopreeni ja neopreenin sisään lisätyt ilmakuplat auttavat pitämään uintiasennon hyvänä. Hyvät uimarit kokevat joskus märkäpuvun ylimääräisen kelluttavuuden haitalliseksi, minkä vuoksi he valitsevat mieluummin vain vähän kelluttavan puvun.
 4. YKSITYISKOHDAT: Tärkeimpiä seikkoja puvuissa on kauluksen mukavuus ja vetoketjun toiminta. Joissakin puvuissa on esimerkiksi parannettu veden virtausta erilaisilla pinnan muotoiluilla, mutta useimmille käyttäjille niillä ei ole ratkaisevaa merkitystä

Naisten ja miesten märkäpuvun erot

Naisten märkäpuvut ovat vyötäröltään kapeampia ja lantioltaan leveämpiä kuin miesten puvut. Miehillä vastaavasti hartianseutu on leveämpi. Monissa naisille tarkoitetuissa puvuissa on yläosaan lisätty ylimääräinen paneeli, joka antaa tilaa rinnoille.

Naisten mallistot alkavat hyvin pienikokoisista puvuista, jopa XS:stä. Joillakin naisilla miesten malli tai unisex-puku voi olla kuitenkin ihan hyvä valinta – pääasia, että puku sopii itselle mahdollisimman hyvin.

Käytä märkäpukua oikein

NÄIN PUET MÄRKÄPUVUN
 1. Tee puvusta ikään kuin housut, jotka vedät jalkaan yksi lahje kerrallaan.
 2. Nosta vyötärönseutu riittävän ylös. Puku saa roikkua haaroista hieman.
 3. Vedä ensimmäinen hiha paikalleen ja riittävän pitkälle. Tee sama toiselle hihalle.
 4. Pyörittele olkapäitä ja vedä puvun yläosa paikalleen. Sijoita kaulus oikealle kohdalle.
 5. Nostele sormillasi neopreenipintaa niin, että kaikki makkarat ja ilmataskut tasoittuvat.
 6. Pane vetoketjun alla olevat läpät hyvin lomittain ja vedä vetoketju kiinni. Pyydä tarvittaessa apua treenikaveriltasi, huoltajaltasi tai kilpakumppaniltasi.
 7. Kiristä kaulus tiiviiksi puvun niskassa olevan tarran avulla.
 8. Jätä vetoketjun vetonyöri roikkumaan selkäpuolelle tai kiinnitä sen pää tarrakiinnityksellä lantion korkeudelle.
 9. Muista, että helpointa on pukea kuiva puku kuivalle iholle.
 10. Ensimmäisellä kerralla on syytä muistaa, että triathlonpuvussa vetoketju tulee taakse.
NÄIN RIISUT MÄRKÄPUVUN TRIATHLONISSA NOPEASTI
 1. Vedä vetoketju auki alas saakka heti noustuasi vedestä.
 2. Riisu puvun yläosa välittömästi ja anna sen roikkua vyötäröllä. Hihat menevät riisuessa ylösalaisin.
 3. Vaihtoalueella riisu loppukin puku yltäsi nostelemalla jalkoja voimakkaasti ja auttamalla käsillä. Myös lahkeet menevät ylösalaisin.
 4. Laita puku varustepussiin tai -laatikkoon.
 5. Vauvaöljyn levittäminen nilkkoihin ja sääriin puvun pukemisen yhteydessä saattaa helpottaa sen riisumista.
NÄIN HUOLLAT PUVUN KÄYTÖN JÄLKEEN
 1. Huuhtele puku kisan tai harjoituksen jälkeen järvessä, meressä tai joessa. Taittele se vedenpitävään pussiin.
 2. Pese puku kotona suihkussa nurinperin käännettynä. Tämä on tärkeää etenkin merivesiuintien jälkeen. Pane se kuivumaan henkariin.
 3. Kun puku on kuivunut, taittele se säilytettäväksi esimerkiksi vaatekaapin hyllylle.
 4. Säilytä pukua huoneenlämmössä ja voimakkaalta valolta suojattuna.

Märkäpukujen hinnat – halpa vai kallis?

Märkäpukujen hinnat vaihtelevat reilun satasen ja tonnin välillä. Yleistäen voi sanoa, että halvalla ei saa hyvää, mutta kohtuullisella hinnalla voi saada omiin käyttötarkoituksiinsa sopivan puvun.

Halvat puvut eivät kestä käyttöä yhtä hyvin kuin keskihintaiset tai kalliimmat. Varsinkin ohut neopreeni ja paneelien väliset saumat saattavat pettää edullisissa märkäpuvuissa aivan liian helposti, kertoo Jari Salojärvi, joka tuo maahan brasiliasista Mormaii-pukua.

Puvun materiaaleihin ja esimerkiksi vetoketjuun kohdistuu kova rasitus. Heikkolaatuinen märkäpuku ei kestä välttämättä edes yhtä kautta, kun hyvän puvun elinikä on helposti 5–8 vuotta, jopa enemmänkin.

Hyvää pukua voi ja myös kannattaa korjata tai korjauttaa suutarilla. Osaava liimaus tai paikkaus saa ihmeitä aikaan.

Mikä on märkäpuvun lämpötilaraja triathlonissa?

Märkäpuvun käyttö triathlonin uintiosuudella on sallittu silloin, kun veden lämpötila on alle tietyn lukeman. Tämä raja-arvo riippuu uintimatkan pituudesta. Suomen Triathlonliiton kilpailusääntöjen mukaan:

 • Märkäpuku on pakollinen alle 17-asteisessa vedessä.
 • Uintiosuutta ei järjestetä, jos veden lämpötila on 13 astetta tai sen alle.
 • Märkäpuku on kielletty, jos veden lämpötila on reitin etäisimmässä kohdassa 60 cm:n syvyydessä vähintään 22 astetta, kun uintimatka on 1 500 metriä tai alle; vähintään 23 astetta, kun uintimatka on 1 501–3 000 metriä ja vähintään 24 astetta, kun uintimatka on yli 3 000 metriä.

Kilpailussa tuomari käy mittaamassa veden lämpötilan hyvissä ajoin ennen starttia, minkä jälkeen osallistujille ilmoitetaan, saako pukua käyttää vai ei. Usein kuntosarjoissa säännöstä joustetaan, koska märkäpuku parantaa osallistujien turvallisuutta. Kilpasarjoissa sääntö on ehdoton.

3 vinkkiä – märkäpuku triathloniin

 1. Kokeile yllesi ensituntumalta mukavaa pukua ja myös yhtä kokoa pienempää. Valitse näistä sopivampi.
 2. Pyri jäljittelemään vapaauinnin liikeratoja puku ylläsi. Varaa riittävästi aikaa sovittamiseen.
 3. Jos puvun hihat tai lahkeet ovat liian pitkät, ne voi leikata lyhyemmiksi. Katkaisuhoidon jälkeen puku kannattaa viedä suutarille saumausten ja ommelten liimausta ja varmistamista varten.

 

Julkaisimme jutun alunperin Pyöräily+Triathlonissa 1/2012.