Märkäpuvun valinta ja käyttö – lue tärkeimmät ohjeet

märkäpuvun valinta ja hoito
Lukulistalle
ClosePlease login

Märkäpuvun valinta kannattaa tehdä kerralla huolella. Avovedessä märkäpuku lämmittää ja kelluttaa. Se on ideaali varuste tuhansien varsin puhtaiden järvien maahan, sillä meillä uimakausi pelkillä uimahousuilla jää lyhyeksi.

Märkäpuvun valinta

1 Sovita pukua yllesi ennen hankintaa. Valitse malli, joka istuu napakasti, muttei purista tai hierrä liikaa mistään kohdasta. Hyvä märkäpuku mahdollistaa triathlonuinnin liikeradat. Tasapaksut surffauspuvut eivät tämän vuoksi sovi triatleeteille. Huomaa, että eri valmistajien kokomerkinnöissä ja myös pukujen leikkauksissa on eroja.

2 Osta puku, joka tuntuu aika tiukalta. Oikea koko saattaa kuivalla maalla tuntua hieman liiankin pieneltä, mutta useimmiten vedessä tilanne on toinen. Monet valmistajat ja kauppiaat järjestävät testipäiviä esimerkiksi triathlonseurojen kanssa. Niissä pääset kokeilemaan pukua oikeassa elementissä – altaassa tai avovedessä. Hyödynnä nämä tilaisuudet.

3 Ota huomioon uimataitosi ja -tyylisi sekä pääasialliset kilpailumatkasi. Mitä pidempi matka, sitä enemmän puvussa saa olla kelluttavia ominaisuuksia ja rakenteita. Mitä parempi uimari olet, sitä vähemmällä kellutuksella pärjäät. Jos uit rintauintia treeneissä ja kilpailuissa, osta puku, jossa jalat pääsevät uppoamaan.

Märkäpuku käytössä

1 Pue märkäpuku aina kuivalle iholle ja kuivana. Vedä se päällesi lahje kerrallaan ja nosta vyötärönseutu riittävän korkealle. Vedä lahkeita ylös puvun sisäpuolelta, jottet naarmuta sen pintaa kynsilläsi.

2 Pujota hihat paikoilleen. Pyörittele olkapäitä ja vedä puvun yläosa paikoilleen. Nostele puvun neopreenipintaa siten, että kaikki ilmataskut ja taitokset tasoittuvat sileiksi. Varmista, että hartianseutusi liikkuvuus puvun sisällä on mahdollisimman hyvä.

3 Taittele vetoketjun alla olevat läpät lomittain ja vedä vetoketju kiinni. Kiinnityssuunta on joissakin puvuissa alhaalta ylös, joissakin päinvastoin. Kiristä kaulus tiiviiksi niskapuolella olevan tarran avulla. Vetoketjun kiinnittämisessä avustaja tai kilpakumppani helpottaa urakkaa usein merkittävästi. Viimeistele puvun asettuminen paikalleen päästämällä sen kauluksesta hieman vettä sisään ja lahkeista ulos.

Märkäpuvun valinta kannattaa tehdä kerralla tarkasti. Sopivaa märkäpukua käytät helposti vuosia.

4 Riisu puku vetämällä vetoketju auki heti vedestä noustessasi. Vedä yläosa päältäsi ja anna sen roikkua vyötäröllä. Nostele vaihtoalueella jalkoja niin, että pääset irti lopustakin puvusta. Märkäpuku jää vaihtoon nurinpäin käännettynä.

5 Pese puku huolellisesti käytön jälkeen huuhtelemalla tai jopa märkäpukushampoolla tai muulla materiaalia säästävällä pesuaineella. Varsinkin meri- ja allasvesi haperruttavat pukua, jos niitä ei huuhdella pois. Korjaa naarmut, palkeenkielet ja pienemmät repeytymät välittömästi neopreeniliimalla.

6 Voit kuivata puvun henkarissa, mutta älä jätä sitä roikkumaan siihen pitkäksi aikaa. Säilytä kuivunutta pukua taiteltuna sen mukana tulleessa pussissa. Älä pidä märkäpukuasi pitkää aikaa kosteassa, kylmässä tai suorassa auringonpaisteessa.

Käyttökikat

1 Puuvillahanskojen tai muovipussin käyttäminen käsien päällä ehkäisee kynsien painumista herkkään neopreeniin ja puvun vahingoittumista. Märkäpuvun valinta vaatii yleensä sovittamista, joten ole tarkkana myös kaupassa.

2 Vauvaöljy voi helpottaa puvun pukemista ja nopeuttaa sen riisumista. Varmista, että öljy ei vahingoita puvun materiaaleja. Esimerkiksi monet vaseliinit eivät sovellu tähän tarkoitukseen.

3 Nämä ovat ehkä itsestäänselvyyksiä, mutta kokemusten perusteella mainitsemisen arvoisia seikkoja: Märkäpuvun vetoketju tulee selkäpuolelle ja huokoinen pinta tulee ihoa vasten.

 

Tämän artikkelin asiantuntijoina toimivat Juuli Dolk, TYR (tyr.fi), Peter Dörlich, Orca (venkanto.se), Stefan Fonselius, Aquasphere (ursuk.fi), Erika Gröhn, Head (head.com), Harri Saarikoski, 2XU (2xu.fi) ja Joni Väänänen, Sailfish (endurancesports.fi).

Julkaistu alunperin Pyöräily+Triathlonissa 2/2015